Roboik Yarışması: Yerli insansız kara aracı mı geliyor?

Savunma Sanayii Müsteşarlığı tarafından, Roboik Yarışması başlatıldı. Bu yarışmayla Türkiye, görevi uzaktan kumanda olmadan yerine getiren askeri araçlar üretmek istiyor.  

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Savunma Sanayii Müsteşarlığı, insansız ve akıllı kara araçları üretimi için düğmeye bastı. İnsansız ve akıllı kara araçlarının geliştirilmesi için Roboik Yarışması başlatıldı. Her yıl düzenlenecek yarışmalar sayesinde Türkiye, verilen görevi uzaktan kumanda edilmesine gerek kalmaksızın yerine getirebilen akıllı insansız aracını üretecek.

Yeni Şafak'tan Kıymet Sezer'in haberine göre, Savunma Sanayii Müsteşarlığı (SSM), savunma teknolojilerinde insansız sistemlere yönelik çalışmalara hız verdi. İnsansız ve akıllı kara araçlarının geliştirilmesi hedefi doğrultusunda SSM, 'Roboik Yarışması' başlattı.

Yarışmanın hava, su altı ve su üstü araçlarıyla ilgili formatları da 2018 yılında gerçekleştirilecek. Tasarım, prototip üretimi ve yazılım konusunda her yıl düzenlenecek yarışma sayesinde önümüzdeki bir kaç yıl içinde Türkiye, otonom, kendi yolunu bulabilen, verilen görevi uzaktan kumanda edilmesine gerek kalmaksızın yerine getirebilen akıllı insansız aracını üretecek.  Yarışma, gelecek yıllarda yazılıma yönelecek.

SSM'nin düzenlediği 'Roboik — İnsansız ve Otonom Kara Araçları Tasarım Yarışması' için başvurular 15 Kasım'da son bulacak. Yarışmaya katılım için herhangi bir mezuniyet yahut alan şartı bulunmuyor. Serbest çizimle yahut üç boyutlu model tasarımla kişiler, şirketler yahut üniversitelerden öğrenci grupları yarışmaya katılabilecekler. Yarışmada birincilere üç boyut kategorisinde 100.000 TL, serbest çizim kategorisinde 30.000 TL ödül verilecek. Ödüller 12 Aralık'ta düzenlenecek törenle sahiplerini bulacak.