Şırnak'ta 500 madenci ölüm tehlikesiyle karşı karşıya

DİSK, KESK, TMMOB ve TTB temsilcileri, Şırnak'ta sekiz madencinin hayatını kaybettiği maden faciasıyla ilgili rapor hazırladı. Rödevansçıların işçi sağlığı ve güvenliğine uygun olmayan şekilde üretim yaptığı belirtilen rapora göre, bölgedeki onlarca ocakta 500 civarında madenci risk altında.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - 17 Ekim'de Şırnak’ta sekiz madencinin hayatını kaybettiği maden faciasıyla ilgili DİSK, KESK, TMMOB ve TTB temsilcilerinden oluşan heyet, bir rapor yayınladı. Raporda maden sahasında üretimin TKİ tarafından sonlandırılmasından sonra, uzun yıllardır madencilik bilim ve tekniği ile işçi sağlığı ve güvenliğine uygun olmayan şekilde rödevansçılar tarafından üretim yapıldığı belirtildi.

Raporda maden sahasındaki hazırlık, dekapaj ve üretimin 2013 yılında Maden İşleri Genel Müdürlüğü (MİGEM) tarafından durdurulduğu, durdurma kararı devam ederken TKİ tarafından rödevans ihalesine çıkarıldığı,  14 Nisan'da ihaleyi kazanan firma ile sözleşme imzalandığı ifade edildi. Sözleşmenin imzalanmasından sonra sahada MİGEM tarafından yapılan inceleme sonucu “tehlikeli durumların devam ettiği, üretime yönelik faaliyetlerin durdurulmasına devam edilmesi, tehlikeli durumun giderilmesine yönelik faaliyetlerin sürdürülmesi ve kömür sevkiyatı yapılmaması” kararı verildiği anlatılan raporda, bu kararın MİGEM tarafından TKİ Genel Müdürlüğü’ne ve Şırnak Valiliği’ne yazılı iletildiğinin altı çizildi.

Heyetin incelemesinin ardından TKİ Genel Müdürlüğü ve Şırnak Valiliği'nin bu kararın gereğini yapıp yapmadığı soruldu ve bölgedeki mevcut maden işletmelerinin de riskli olduğu şöyle ifade edildi: "Tehlike sadece bu ocakla sınırlı değildir. Bölgede bu açık ocakla birlikte derinlikleri 100 ile 200 metre arasında değişmekte olan onlarca yeraltı ocağı ve buralarda çalışan 500 civarında insan ölüm tehlikesi ile karşı karşıyadır."

KAPATMA NEDENLERİNE ÇÖZÜM ÖNERİLDİ Mİ?

DİSK, KESK, TMMOB ve TTB temsilcilerinin cevaplanmasını istedikleri diğer sorular ise şöyle sıralandı:

-TKİ Genel Müdürlüğü ve Şırnak Valiliği bu kararın gereğini yapmış mıdır?

-MİGEM’in onayına sunulan proje kim tarafından hazırlanmıştır?

-Hazırlanan projede; kapatma nedenleri ele alınarak çözüm önerilmiş midir?

-Projede işçi sağlığı ve güvenliği bakımından alınması gereken tedbirler önerilmiş midir?

-MİGEM’in bu kararına göre ruhsat sahibi veya rödevansçı firma tarafından “tehlikeli durumun giderilmesine yönelik faaliyetler” için yapılması gerekli çalışmalara yönelik bir proje, risk analizi yapılmış mıdır?

-Risk analizi yapıldıysa bu proje ilgili ve yetkili kurumların onayına sunulmuş mudur?

-MİGEM’in bu kararına rağmen sahada su atımı, hazırlık ve dekapaj faaliyetleri yapılmış mıdır?

-Bu sahada durdurma kararı varken, durdurma kararının gerekçesi olan tehlikeli durumlar ortadan kaldırılmadan ihaleye çıkılması ne kadar hukuki ve bilimsel bir karardır?

-Olayın meydana geldiği sahada ihaleyi alan firma işi başka bir taşeron firmaya devretmiş midir? Aralarında bir taşeron sözleşmesi var mıdır?

-Olayda hayatını kaybeden 8 madencinin SGK’ya kaydı var mıdır?

Raporda ayrıca 2013 yılında faaliyetleri durdurulan ve bu nedenle kaçak olduğu iddia edilen bu sahada kapatma kararından sonra meydana gelen kazalarda 15 kişinin yaşamını yitirdiği anlatılırken devletin rödevans-taşeron sisteminden vazgeçmesi gerektiği ifade edildi.