Müftü nikahı bugün Meclis'te

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, 'isteseniz de, istemeseniz de Meclisten geçecek' dediği müftülere nikah yetkisi verilmesini öngören yasa tasarısına Meclis Genel Kurulu'na geliyor. Tasarıya tepki gösteren kadın vekiller "kadınlara yönelik ayrımcılığı ve eşitsizliği daha fazla derinleştirecektir" uyarısı yapıyor.

Google Haberlere Abone ol

Ezgi Karataş

DUVAR - Kamuoyunda tartışma yaratan, il ve ilçe müftülerini evlendirme memurları arasına ekleyen “Nüfus Hizmetleri Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı” bugün Meclis Genel Kurulu’nda görüşülecek.

Meclis'in yeni yasama yılının ilk gününde kadın örgütleri tarafından protesto edilmesine sebep olan tasarı, CHP ve HDP ile kadın örgütlerinin itirazları üzerine İçişleri Komisyonu'ndan alt komisyona gönderilmişti. İktidar partisinin oy çoğunluğuyla komisyondan değiştirilmeden geçirilen tasarıyı Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, “Düzenleme, resmi nikâhı kolaylaştıracak, resmi nikâh işlemlerini hızlandıracak ve bu suretle kadınların evlilikteki hukukunu koruyacaktır” sözleriyle savunmuştu.

İl ve ilçe müftülerine nikâh kıyma yetkisi veren tasarının gerekçesinde bu yetkiyle amacın “Vatandaşların evlendirme işlemlerini kolaylaştırmak, daha kolay ve seri bir şekilde hizmet alımını sağlamak” olduğu belirtiliyor.

KAYA: MAĞDURİYETLERİ ÖNLEYECEK

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya da müftü nikâhının kadınların mağduriyetlerinin önlenmesi ve haklarının korunması için gerekli olduğunu öne sürerek “Ülkemizde sadece dini nikâhla gerçekleştirilen evlilikler var ve bu evliliklerde kadınlarımız mağdur olabiliyor. Bu gibi evliliklerde, resmi nikâhları olmadığı için kadınlarımız hiçbir hak iddia edemiyor. Resmi nikâh, kadınlarımızın mağduriyetlerinin önlenmesi ve haklarının korunması için gerekli” demişti.

Bakan Kaya, düzenlemenin çocuk yaşta evliliklerin önünü açacağı eleştirilerine ise “Bu düzenleme, resmi nikâh kıydırırken belli yaş zorunluluğu olduğu için erken yaşta evliklerin önüne geçme noktasında önem taşıyor” yanıtını verdi.

TANAL'DAN UYARI

AK Parti milletvekilleri İçişleri Komisyonu'nda önerge vererek tasarının kapsamını genişlettiler. İlk metinde yer alan "il ve ilçe müftüleri" ifadesi "il ve ilçe müftülükleri" olarak değiştirildi. CHP'nin hukukçu milletvekili Mahmut Tanal, "...nikâh imama indirildi. Müftülük, yetkilerini ne kadar imam varsa devredebilir" dedi.  Düzenlemenin kırsalda resmi nikâh oranını artıracağını savunan MHP Grup Başkanvekili Erhan Usta ise “İmam nikâhı üzerinden toplumun genelinde olan bir istismarın bu şekilde büyük ölçüde önüne geçilecektir" ifadesini kullandı.

'İSTESENİZ DE İSTEMESENİZ DE GEÇECEK'

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın “İsteseniz de istemeseniz de bu yasa geçecek” dediği, kadın örgütlerinin Meclis önünde protesto ettiği yasa tasarısını, CHP Manisa Milletvekili Tur Yıldız Biçer, HDP Grup Başkanvekili Filiz Kerestecioğlu ve Ankara Bağımsız Milletvekili Aylin Nazlıaka'ya sorduk.

'KADINLARI KANDIRAMAYACAK'

CHP Manisa Milletvekili Tur Yıldız Biçer ise yasa için sunulan gerekçelerin gerçekle ilgisi olmadığını söyledi.  Biçer, "Nikâh dairelerinde sıra olduğunu, insanların nikâh kıydırmak için beklediklerini ve vatandaşların mağdur olduğunu söylüyorlar. Bu ülkede bir kişinin bile sıra beklemekten kaynaklı nikâhının kıyılamaması gibi bir durum söz konusu olmamıştır. Nikâhı kıyılamadığı için mağdur olan bir tane bile vatandaşımız yoktur. Bu yasanın tek bir amacı var. O da İslam hukukunu yerleştirmek" dedi.

İmamlara da nikâh kıyma yetkisi veren yasa tasarısının kontrol edilemeyeceğini, suistimale ve kötü uygulamaya açık olduğunu belirten Biçer, "Erdoğan, genç kızlarımız hoca efendilere inansın diyor. Bu memleket hoca efendilerden neler çekti. Erdoğan'ın kendisi daha düne kadar hoca efendi dediği kişilerin memleketi ne noktaya getirdiğini gördü. Hoca efendiler Erdoğan'ı kandırdı ama kadınları kandıramayacak" diye konuştu.

Meclis önünde kadınlara polis barikatıMeclis önünde kadınlara polis barikatı

'KADINLARA YÖNELİK EŞİTSİZLİĞİ DAHA DA DERİNLEŞTİRECEK'

Yasa tasarısının Sünni İslam’ın medeni hukuk alanına müdahil ve hayatın her alanına dâhil olması anlamına geldiğini söyleyen HDP Grup Başkan Vekili ve İstanbul Milletvekili Filiz Kerestecioğlu, “Bu tasarıyla devletin dini olduğu bir kez daha ifade edilmiş oluyor” dedi.

Söz konusu düzenlemenin yurttaşlar arasında bölünme yaratacağını ifade eden Kerestecioğlu şöyle konuştu, “Bu yasa tek tip, muhafazakâr bir hayat dayatacak ve mahalle baskısını artıracak. Nikâhı müftü mü kıydı, belediye memuru mu karşılaştırması yapılacak. Bu durum toplumun daha da bölünmesine sebep olacak ve kutuplaştırmayı artıracak. Bu bir tür kimlik ayrışması haline gelecek. Erkeklerin yazdığı ve kadınlara sorulmadan yazılan bu tasarı kadınlara yönelik ayrımcılığı ve eşitsizliği daha fazla derinleştirecektir.”

Düzenlemeyle birlikte nikâh yetkisinin müftülere, imamlara ve vaizlere devredilmesinin denetimsizliği artıracağını, resmi olmayan evliliklerin, zorla evliliklerin ise normalleşmesine neden olacağını dile getiren Kerestecioğlu, sağlık personelinin takibi dışında doğan çocukların doğum bildiriminin nüfus müdürlüklerine sözlü beyanla yapılacak olmasının da bu denetimsizliği artıracağını belirtti.

Yasanın çoğunluk tahakkümüyle getirilmeye çalışıldığını söyleyen Kerestecioğlu, "Erdoğan karşısındaki en güçlü muhalefet olan kadınlarla inatlaşıyor ama biz çok sayıda berbat yasayı değiştirmeyi becerdiğimiz gibi bunu da engellemeyi yoksa da iptal ettirmeyi başarırız. Kimse umutsuzluğa kapılmasın” diye konuştu.

'YASA KADINLARI HEDEF ALIYOR'

AK Parti politikaların en çok kadınları ve çocukları hedef aldığını söyleyen Ankara Bağımsız Milletvekili Aylin Nazlıaka, Anayasa Mahkemesi’nin 2015 yılı mayıs ayında aldığı bir kararla, imam nikâhı kıymak için resmi nikâh yapma zorunluluğu kararını kaldırdığını  hatırlatırken sürecin planlı yürüdüğünü belirtti. Nazlıaka şöyle konuştu, “2015'de bu ceza kaldırıldığında ‘birlikte yaşayanlara da ceza kesmiyoruz’ diyerek dini nikâhlı birlikteliği meşru kılmaya çalışmışlardı. 2 yıl sonra AKP gece yarısı operasyonu ile hayata geçiremediği ‘tecavüzcüleri aklama yasasını’ bu kez müftülere nikâh yetkisi vererek hayata geçirmeye çalışıyor”

Özellikle taşrada kadınların yaşadığı sıkıntıların müftüler kanalıyla resmileştirilip üzerinin kapatılacağını ileri süren Nazlıaka, “Biz ülkemizde şiddete, ayrımcılığa, ötekileştirmeye uğrayan her kadının, her çocuğun sesi olma sorumluluğu taşıyoruz. Cinsel istismarın son 10 yılda yüzde 700 arttığı bir dönemde kimse bu yasa tasarısının kadınların lehine olduğunu iddia edemez. Bu yasa düpedüz çocuk istismarına ve çocuk yaşta evliliğe yasal zemin hazırlayacaktır” ifadelerini kullandı.