Fatih Belediye Başkanı Mustafa Demir Hasbahçe planını anlattı

Fatih Belediye Başkanı Mustafa Demir, Topkapı Sarayı'nın Hasbahçesi'nin 'denetimli inşaat'a açılacağı iddialarıyla ilgili soruları yanıtladı. Demir, “Bölgenin bütünüyle kurtulması, turizme açılması için başka yol göremedik" diye konuştu.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Fatih Belediye Başkanı Mustafa Demir, Topkapı Sarayı bahçesinin imara açılacak iddialarına yanıt verdi. 'İmara açılacak' iddialarını yalanlayan Demir, Topkapı Sarayı’nın hemen önündeki, İncili Köşk'ün 'ihya' edileceğini söyledi.

Topkapı Sarayı’nın dış surlarını çerçeveleyen Sur-u Sultani içinde kalan Hasbahçe, Fatih Belediyesi’nin başvurusuyla 1. derece arkeolojik SİT alanından 3. derece SİT alanına düşürüldü, bu karar tartışma başlattı. Bu kararın saray bahçesinin imara açılmasının, müze denetimli inşaat izninin yolunu açtığı iddiaları yükseldi.

Fatih Belediye Başkanı Mustafa Demir, Habertürk'den Esra Boğazlıyan'ın sorularını yanıtladı.

Topkapı Sarayı’nın bahçesi imara mı açılıyor? Burada inşaat yapılabilecek mi?

1. derece SİT alanından 3. derece SİT alanına düşürülmesi kesinlikle imara açılma anlamına gelmiyor. Bu mümkün değil. Burada asla inşaat yapılması söz konusu bile olamaz. İnşaata açılacak gibi herhangi bir algının oluşmasını gerektirecek bir şey yok. Burada koruma amaçlı imar planlarına aykırı bir taş bile koyamazsınız.

Peki niye bu kararı aldırdınız?

Burası şehir güvenliği açısından sıkıntılı bir alan. Sirkeci Garı’ndan başlamak üzere Hasbahçe’yi de içine alan kısımda ciddi sorunlar var. Hatırlayın, burası Sarai Sierra’nın da öldürüldüğü yer. Güvenlikten yoksun, cinayetlerin işlendiği bir mekân. Burayı kurtarmanın yolu, buraya güvenlik görevlisi koymaktan ziyade burayı yaşatmaktan geçiyor. Nasıl yaşatacağız? Turizme kazandırarak.

Daha önce Sirkeci Garı’ndan başlayan ve surlara devam eden bölge için rekreasyon projeniz vardı. Böyle bir projeyle kurtulamaz mıydı surlar?

Aslında bu, o rekreasyonu da içine katan bir karar. Bölgenin bütünüyle kurtulması, turizme açılması için başka yol göremedik. Sur-u Sultani’yi düzenli ve güvenli bir hale getirmemiz için tek çaremiz yaşatmak ve turizme kazandırmak. Güvenliği sağlamak, Topkapı Sarayı’ndaki eserlerin teşhirini sağlamak ve turizme kazandırmak dışında bir amacımız yok. Çok makul, masum ve mantıklı bir projeden söz ediyoruz. 14 yıllık belediye başkanıyım, buraya daha mantıklı ne yapabilirim? Böyle bırakırsak 100 yıl daha böyle kalır. Mesele sadece güvenlikle de alakalı değil. Boş bir alan var ve burayı kazandırmak gerekiyor. Tren yolu da geçtikten sonra bölge saraydan ayrılarak tamamen atıl kalmış durumda. Dünyanın en güzel yerlerinden biri burası.

3. derece SİT alanının kapsamı ne?

3. derece arkeolojik alan demek, eskinin ihyası dışında hiçbir şeye imkân vermiyor zaten. Sadece temel kazısı ve eserlerin sergilenebilmesi söz konusu. Bir imar söz konusu dahi olamaz.