Barış Akademisyenleri davasında Sedat Peker için zorla getirme kararı

Barış Akademisyeleri'ni, 'oluk oluk kan akacak'la sözleriyle tehdit eden Sedat Peker yargılandığı davaya üçüncü kez gelmedi. Mahkeme sonraki duruşma için 'zorla getirme' kararı verdi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Organize suç örgütü lideri olmaktan hüküm giyen Sedat Peker’in, Barış Akademisyenleri'ni tehdit davasının üçüncü duruşmasına İstanbul Anadolu 20’nci Asliye Ceza Mahkemesi’nde devam edildi. Duruşmaya Barış Akademisyenleri ve avukatları katılırken, üçüncü kez gelmeyen Peker'i avukatı temsil etti.

'Bel ve sırt ağrıları olduğu için' duruşmaya gelmediği mahkemeye bildirilen Peker ilk duruşmaya 'halası vefat ettiği için', ikinci duruşmaya da 'hasta olduğu için' gelemediğini bildirmişti.

'GEREKÇE RAPORU USÜLÜNE UYGUN HAZIRLANMAMIŞ'

Duruşmada, müşteki akademisyenler ile avukatları hazır bulundu. Söz verilen müştekilerden Aynur Özuğurlu, Peker'den şikayetçi olduğunu belirterek, kamuoyunda barış bildirisi olarak hazırlanan ve birçok akademisyen tarafından imzalanan bildiriyi kendisinin de imzaladığını söyledi. Müşteki Kuvvet İhsan Lordoğlu da sanıktan şikayetçi olduğunu dile getirdi.

Barış Akademisyenleri'nin avukatı Oya Meriç Eyüboğlu, Peker'in rahatsızlığıyla ilgili sunulan dilekçenin usüle uygun olmadığını ve hakkında yakalama kararı çıkartılarak kendilerine de bilgi verilmesini talep etti. Eyüboğlu, "Sanık müdafiilerinin sunmuş olduğu beyan dilekçesinde Sedat Peker'in şiddetli bel ve baş ağrısından dolayı üçüncü celseye de katılamayacağını belirtmişler. Bu rapor usulüne uygun verilmemiştir. Raporun nereden alındığı belli değil. Herhangi bir sağlık kuruluşunun ismi de belirtilmemiş. Biz mazarete gerekçe olan raporun usulüne uygun olarak düzenlenmediği kanaatindeyiz" dedi.

Avukat Eyüboğlu Peker hakkında yakalama kararı çıkarılması gerektiğini şöyle ifade etti, "Sedat Peker dün Çağlayan Adliyesi'nde olduğunu, ifade verdiğini medyadan gördük. Biz bu tutuma anlam veremiyoruz. Sanık belli ki kendi rızasıyla mahkemeye gelmeyecek. Bu sefer sunduğu mazeret de geçerli değil. Sanığın hâlâ ifade vermediği için doğrudan yakalama kararı verilmesini talep ediyoruz. Hakkında yakalama kararı çıkartılır ise veya ifade verecekse duruşma günü bizlere bilgi verilmesini istiyoruz."

Sedat Peker Altaylı'yı tehdit etmekten ifade verdiSedat Peker Altaylı'yı tehdit etmekten ifade verdi

'GÜNSÜZ' ZORLA GETİRME KARARI VERİLDİ

Eyüboğlu'nun ardından Peker'in avukatı Turgay Özdoğan söz alarak, "Kendisi daha önce belinden ameliyat olmuştu. Müvekkilimin duruşmadan kaçtığı iddiaları asılsızdır. Müvekkilim önümüzdeki celse hazır edilecektir" dedi.

Bunun üzerine söz alan akademisyenlerin avukatlarından İlkay Bahçetepe, Peker'in getirtilmesini talep ettiği dava dosyasının bu mahkemeyle bir alakasının olmadığını, bu taleplerin davayı uzatmaya yönelik olduğunu belirterek, reddine karar verilmesini istedi. Ara kararını açıklayan mahkeme hakimi, sanık Peker'in avukatlarınca müştekilerin terör propagandası yapmak suçundan yargılandıkları davanın getirtilmesine ilişkin talebin dosyaya bir katkısı olmayacağı gerekçesiyle reddine karar verdi.

Abdurrahman Akbıyık'ın sanık Peker'in toplumu kin, öfke ve nefret ile insanları kışkırtan toplumsal barışı bozucu nitelikte tehdit içeren açıklamalarının yer aldığı video dosyaları ile haber sitelerinden temin edildiği belirtilen dilekçe sunduğunu kaydeden hakim, bu dilekçenin suç duyurusu mahiyetinde olduğu gerekçesiyle gereğinin yapılması için Cumhuriyet Savcılığı'na gönderilmesine hükmetti. Mahkeme hakimi, sanığın avukatlarınca sunulan rapora göre Peker'in 3 gün süreyle raporlu olduğunun anlaşıldığını belirterek, 16 Ekim tarihinden itibaren uygulanmak üzere sanık hakkında günsüz zorla getirme emri düzenlenmesine karar verdi. Duruşma, eksikliklerin giderilmesi amacıyla 27 Nisan saat 10.00'a ertelendi. Bu karara göre Peker duruşmaya gelmeden ifade verebilecek.

Barış Akademisyenleri Peker'in davaya gelerek ifade vermesini istedi.

'DURUŞMAYA GELMESİNİ VE SORU SORMAYI İSTİYORUZ'

Duruşmanın ardından Barış Akademisyenleri avukatı Meriç Eyüboğlu akademisyenlerle birlikte adliye önünde basın açıklaması yaptı. Eyüboğlu, "Üçüncü duruşmaya geçtik. Sedat Peker yine gelmedi. Dün Sedat Peker'in 20 kişiyle birlikte ifade verdiğini gördük. Bizler kaç celsedir buraya gelp ifade veriyoruz. Ancak Peker gelmediği için dava ilerlemiyor. Rapora göre Sedat Peker başta bel ağrısı olmak üzere 3 gün rapor almış. Bizler bu usülsüz raporun dikkate alınmayacağını ve  yakalama kararı verilmesini talep ettik. Peker'in biz olmadan ifade vereceğini tahmin ediyoruz. Şayet yakalama kararı verilirse biz de hazır bulunmak istediğimizi bildiriyoruz. Bizler 'ey mahkeme yakalama kararı verin bize de haber verin' diyoruz. Kendisi 3 gün sonra avukatlarıyla ifade verebilir. Ne için mahkeme böyle bir karar verdi anlamıyoruz. Hakim bu kararı yazdırıp derhal terk etti. Zabıtlar bize verildi tekrardan geri alındı. Ortada bir suç var. Hepimiz hâlâ oluk oluk sözlerini hatırlıyoruz. Celse arasında ifadesi alınırsa bizler için üzüntü olur. Bizler Nisan ayında yapılacak duruşmaya gelmesini ve kendisine sorular sormayı istiyoruz" diye konuştu.

Ne olmuştu?

Sedat Peker, 1 Kasım genel seçimleri öncesinde kendisine ait web sitesinde “Sözde aydınlar çanlar ilk önce sizin için çalacak” başlıklı bir açıklama yayınlamış ve 9 Ekim 2015'te Rize'de söylediği ve hakkında soruşturma açılmasına neden olan, "oluk oluk kanlarınızı akıtacağız ve akan kanlarınızda duş alacağız" sözlerini tekrarlamıştı.