'120 bin şiddet vakasına karşı neden 30 kelepçe'

Şenal Sarıhan üç ayrı bakanlığa verdiiği önergede neden sadece 30 elektronik kelepçe tedarik edildiğini sordu. Sarıhan, 2002 yılından bu yana kaydedilen istatistikleri de sordu.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - CHP Milletvekili ve TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Başkan Vekili Şenal Sarıhan İçişleri Bakanlığı, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ve Adalet Bakanlığı'na verdiği soru önergesinde her yıl yaklaşık 120 bin kadına yönelik şiddet vakası yaşanmasına rağmen sadece 30 adet e-kelepçe tedarik edilmiş olmasının nedenlerini sordu.

SADECE 2 KELEPÇE KALDI

Şenal Sarıhan, önergesinde basına yansıyan bilgilere göre yılda 120 bin kadın “erkek şiddeti”ne maruz kalırken, bu suçu işleyenler için sadece 30 e-kelepçe tahsis edildiğini ve hali hazırda 28’inin halen kullanılıyor olduğunu hatırlattı. Sarıhan, şu an elde sadece 2 e-kelepçe olduğunu vurgulayarak, “120 bine yakın şiddet olayı varken, bu suça neden olan kişiler için sadece 30 elektronik kelepçe olduğu” iddia edilmiştir. Bakanlığınız tarafından da imzalanmış olan protokol kapsamında elektronik kelepçeler için ihale yapılmış mıdır? Yapıldı ise hangi firma bu ihaleyi kazanmıştır? Bu elektronik kelepçelerin bedeli nedir? Elektronik kelepçelerin temin etmek için devletin açmış olduğu ihalede talep edilen ve karşılanan elektronik kelepçe miktarı nedir?” diye sordu.

AKP’nin iktidara geldiği 2002 yılından bugüne dek kadına yönelik şiddet istatistiklerini de soran Sarıhan, konuya ilişkin yapılan şikayetlere yönelik ne tür önlemler alındığının da cevabını istedi. Sarıhan şu soruları yöneltti; “Kadına yönelik şiddetin önlenmesi amacıyla kaç kişi kimlik değiştirmiştir? Kaç kişi kadın sığınma evlerine yerleştirilmiştir? Kaç kişi evden uzaklaştırma cezası almıştır? Ve kaç kişiye koruma tahsis edilmiştir?”