'Oğlum, 'annem onuru için direndi' diyecek'

Cerattepe’de madencilik faaliyeti yürütülmesine karşı süren direnişi kırmak için oluşturulan komiteye, maden firmasının ayda 70 bin dolar ödediği ortaya çıkınca Cerattepe yaralısı Zeyno Bayramoğlu isyan etti, “Artvin direnmeye devam edecek!” dedi.

Google Haberlere Abone ol

ANKARA - Artvin Cerattepe’de Cengiz Holding’in madencilik faaliyeti yürütmesine karşı çıkan yöre halkı Anayasa Mahkemesi’ne yaptığı başvurunun sonucunu beklerken direnişi kırmak için kurdurulduğu öne sürülen Bizim Artvin Platformu Derneği Başkanının Cengiz Holding ile sözleşme imzaladığı ve direnişin büyümesini engelleme taahhüdünde bulunan komiteye her ay 70 bin dolar ödeme sözünün alındığı ortaya çıktı. Bu isimleri ve anlaşmanın belgelerini 3 Ekim Salı günü kentte yaptıkları basın açıklamasıyla duyuran Yeşil Artvin Derneği Başkanı Nur Neşe Karahan, “Sevgili Artvinliler sizlere dağıtılan bu belge bir ilin satış belgesidir, ihanet belgesidir. Bizleri Almanlardan para almakla suçlayanların Artvin halkına ihanet için üç kuruşa kendilerini maden şirketine sattıklarının belgesidir… Bu kişileri bütün Artvin halkı tanısın ve bilsin” diye konuştu.

'ARTVİNLİLERİ ARTVİNLİLERE KIRDIRMAYA ÇALIŞIYORLAR'

Bu sözleşmeye imza atanların da Artvinli olması, Cerattepe yaralısı Zeyno Bayramoğlu’nu kızdırdı. 21 Şubat 2016 tarihinde Artvinliler’in “ağaç kesiliyor mu, madencilik faaliyeti başladı mı?” sorularına yanıt almak için gitmek istedikleri Cerattepe’ye kalabalığın girmesine izin vermeyen polis, eylemcileri yoğun biber gazı ve plastik mermiyle dağıtmıştı. O eylem sırasında 8 metrelik istinat duvarından düşerek ağır yaralanan Zeyno Bayramoğlu, iki ayağında oluşan çoklu kırık nedeniyle bugüne kadar 5 kez ameliyat oldu ve koltuk değneksiz yürüyemiyor.

Bayramoğlu, Cengiz Holding ile sözleşme imzalayanları “Yarın öbür gün dengeler değiştiğinde bu insanların hiçbirinin sokağa çıkacak yüzü olmayacak” sözleriyle eleştirdi ve ekledi, “Benim amcamın oğlu da maalesef o madencilik şirketinde çalışıyor. Devletin Kürdü Kürde kırdırma mantığı burada da devreye girdi; Artvilliler’i Artvinliler’e kırdırmaya çalışıyorlar. Biz bu ülkeye, doğusuyla batısıyla sahip çıkan onurlu yurttaşlarıyız. Orada ölmüş de olabilirdim ama insan onuru için yaşıyor. Bir oğlum var. O, onurlu bir annem vardı, onuru için direndi diyecek ve Artvin direnmeye devam edecek.”

'ARTVİN O KADAR UCUZ DEĞİL!'

Zeyno Bayramoğlu, koltuk değneksiz yürüyemiyor...

Sorularımızı yanıtlayan Zeyno Bayramoğlu Cerattepe mücadelesini ve yaşadıklarını anlattı:

Sondan başa doğru gidelim. Siz 1.5 yılı aşkın zamandır tedavi görürken “Bizim Artvin Platformu Derneği” Başkanı Cengiz Holding ile sözleşme imzalamış. Hem de aylık 70 bin dolarlık…

O dernek üyeleri kendini sattı ama Artvin o kadar ucuz değil! Artvin’de Türkiye mücadele tarihinin ayak izleri var ve orada gerçekten hiç kimseyi korkutamazlar; çünkü insanların Artvin’den başka yaşayacak yerleri yok. Yarın öbür gün dengeler değiştiğinde bu insanların hiçbirinin sokağa çıkacak yüzü olmayacak.

'AMCAMIN OĞLU DA ŞANTİYEDE'

Bu derneğin kuruluş amacının direnişi kırmak olduğunu mu söylüyorsunuz?

Derneği bizim olaylardan sonra kurdurdular. Üzücü tarafı, bu derneğin yönetimi de Artvin’in yerlileri. Amcamın oğlu da şantiyede çalışıyor. Kürdü Kürde kırdırtma mantığı devletin burada da devreye girdi, Artvinlileri Artvinlilere kırdırtmaya çalışıyorlar. Artvin’deki direnişi kazanamazlar. Artvin’de OHAL içinde OHAL ilan ediliyor; tıpkı Ankara gibi. Kürt illeri dışında bu sadece Ankara’da ve Artvin’de yapılıyor sanırım.

Neden kazanamazlar?

Artvin Çernobil’in hâlâ bedelini ödüyor; kanser vakaları, anomali çocuk doğumları, anne karnında bebek ölümleri… Sonra barajlarla insanlar yerlerinden yurtlarından edildi, arkasından HES’ler, şimdi de maden. Madenle yaşamak mümkün olmayacak.

'ÇEVRE KATLİAMI VAR'

Şimdiden ciddi bir tahribat olduğu konuşuluyor bölgede.

Henüz madencilik başlamadı. Şantiyeler kuruluyor, ağaçlar kesiliyor. Şu halde bile vadilere hafriyat döküyorlar, akan sularda ciddi bir kirlenme var, hayvanlar zehirleniyor. İnsanlar tapulu arazilerine validen izin almadan giremiyorlar. Çok kötü, bir sürü HES yapmaya çalışıyorlar bölgede bir yandan da. Özellikle Karadeniz’in doğusuna ciddi bir saldırı ve çevre katliamı var.

'İNSAN ONURU İÇİN YAŞAR'

Artvin’in toprağını, suyunu savunurken koltuk değneğine mahkûm oldunuz. 'Yine olsa yine orada olurdum' diyor musunuz?

Tabii ki. Şimdi olamadığım için üzülüyorum. Evet, koltuk değneksiz yürüyemiyorum. Evet, yaralandığımdan beri ağrısız, sızısız bir saniyem bile geçmedi. Orada ölebilirdim de ama insan onuru için yaşar.

'ARTVİN HALKI DON KİŞOTLUK YAPIYOR'

Dün haberini yaptık. Hastanede dönemin yetkililerinden, olayda sorumluluğu bulunanlardan şikâyetçi oldunuz ama 1.5 sene boyunca yanıt alamadınız. Bir şikâyette daha bulundunuz, bu sefer jet hızıyla sonuçlandı.

Jet hızıyla ret cevabı geldi.

Cerattepe’de gelinen noktayı kaygı verici buluyor musunuz?

İç hukuk yollarının tüketilmesinde son aşamaya gelindi. Anayasa Mahkemesi’ne başvuruldu. Oradan da olumlu yanıt alınamazsa Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne başvurulacak. Enerji Bakanının Erdoğan’ın damadı olduğu bir ülkede Artvin halkı Don Kişotluk yapıyor.

Artvin Başsavcılığı’ndan, Cerattepe yaralısının şikâyetine retArtvin Başsavcılığı’ndan, Cerattepe yaralısının şikâyetine ret