CHP 'Doğu ve Güneydoğu raporu hazırlayacak'

CHP, Doğu-Güneydoğu bölgesinin ekonomik-sosyal analizi için teknik çalışma başlattı. Alan çalışması ile desteklenecek rapor parti politikalarına ışık tutacak.

Google Haberlere Abone ol

ANKARA - Adalet Yürüyüşü, Adalet Kurultayı, Tarım Çalıştayları ve ürün mitingleri yapan CHP’de Doğu ve Güneydoğu Bölgesi için de özel bir çalışma başlatıldı.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun talimatıyla başlatılan çalışma, CHP Genel Başkan Yardımcısı Aykut Erdoğdu başkanlığında yürütülecek. Edinilen bilgiye göre çalışma ile yoksulluk ve dışlanmanın had safhada yaşandığı bölgenin bir anlamda röntgeni çekilecek.

Bölgenin ekonomik sosyal durumunun teknik analizini içerecek çalışma daha sonra alan çalışması ile desteklenecek. Alan çalışmasında konunun tüm taraflarıyla bir tartışma ortamı içinde görüşmeler yapılacak. Bölgedeki sanayi, ticaret odaları, dernekler, iş adamları, kanaat önderleri ve akademisyenlerle görüşülecek. Çalışmaların sonunda verilerle hem sosyal ekonomik tablo ortaya çıkartılacak hem de bu konularda politik önermeler bulunacak.

KÜRT RAPORU OLMAYACAK

Çalışmada hendek savaşları sonrası yaşanan yıkım, bu süreçte yaşanan göç, artan yoksulluk ve işsizlik, kentsel dönüşüm projelerindeki rant iddiaları gibi sorunun farklı boyutları ele alınacak. Raporun 2-3 ay içinde tamamlanması bekleniyor.

Yetkililer çalışma için, “Doğu ve Güneydoğu’da yaşayan insanlar susturulup, sindirildi. Bizim onlara ses ve nefes olmamız lazım. Bu oy hesabıyla yapılan bir çalışma değil, hem insani hem de siyasal sorumluluktur” derken hazırlanacak rapor için “Raporun siyasal yönü olacak. Politik önermeler yer alacak ama bir Kürt raporu olmayacak. Ekonomik-sosyal analiz raporu olacak” değerlendirmesinde bulundu.

EN YOKSUL İLLER DOĞU’DA

TÜİK’in 2016 yılı gelir ve yaşam koşulları araştırmasında fert gelirinin en düşük olduğu bölgeler 8 bin 679 TL ile TRC3 bölgesinde olan Mardin, Batman, Şırnak, Siirt, 8 bin 794 TL ile TRC2 bölgesinde olan Şanlıurfa, Diyarbakır ve 11 bin 088 TL ile TRB2 bölgesinde olan Van, Muş, Bitlis, Hakkari şeklinde sıralandı.