23 yıl önceki coşku ve 'bir yıllık başkan' iddiası

Tayyip Erdoğan’ın belediye başkanlığı seçimini aldığı 1994 yılından sonra İstanbul Belediyesi'nde en önemli değişikliklerden birisi gerçekleşti. 1994 yılında görevi Nurettin Sözen'den devralarak İstanbul'da yeni bir dönem başlatan Erdoğan'ın bizzat katıldığı toplantıda belirlenen Mevlüt Uysal, İBB'nin yeni başkanı seçildi. Kulislerde konuşulanlara göreyse Uysal sadece bir yıl görevde kalacak.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin (İBB) Saraçhane’de bulunan binası bana hep soğuk gelmiştir. Gazetecilik yaşamımda pek gazle gittiğim bir yapı da değildir. Ondan aklımda kalan tek şey Recep Tayyip Erdoğan’ın İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı'na kazandığı 27 Mart 1994 yılındaki seçimlerden sonra görevi Nurettin Sözen’den devraldığı törendi. Belediyenin başkanlık odasında Refah Partisi Genel Başkanı yılların kurt politikacısı Necmettin Erbakan, el sıkışma faslından sonra birden ikisinin ellerini tutmuş ve havaya kaldırmıştı. Sözen biraz şaşkın Erdoğan sevinçliydi. Erdoğan’ın Cumhurbaşkanlığına kadar giden siyasi yükselişinin başladığı gündü.

O tarihi günden sonra onun kadar olmasa da İstanbul belediyesinin 50'li yıllarda “üç milyonluk şehre göre yapıldığı” müjdelenen Belediye Meclis Salonu bir başka tarihi olaya daha tanıklık etti. İstanbul Belediye başkanı Kadir Topbaş 15 Temmuz darbe girişiminden sonra partisi ile olan ilişkileri daha da gerginleşmiş haldeyken veto ettiği beş imar dosyasının aynen kabul edilmesinden sonra istifasını vermişti. Bugün aynı Belediye Meclisi yeni başkanını seçmek üzere toplanıyordu.

BEKLENEN ADAY MEVLÜT UYSAL'DI

İstanbul Belediye Başkanlığı tarihinde hiç gerçekleşmeyen bu olayın önemine binaen ulusal bütün televizyon kuruluşlarının canlı yayın araçları ve onlarca gazeteci binanın dar koridorlarını doldurmuştu. Bu oylamaya yalnızca gazeteciler ve medya ilgi göstermiyordu. Çeşitli partilerin İstanbul milletvekilleri, il başkanları çeşitli belediyelerden gelenlerle birlikte büyük bir kalabalık, küçük gruplar halinde koridorları kapladı. Her ne kadar seçim öncesi AK Parti’nin adayının kim olduğuna ilişkin bir isim sızmışsa da yine de kesin sonucun bilinmeyişi anlaşıldığı kadarı ile bu grupların ortak merak konusuydu.

AK Parti grubunun salonunun hemen kapısında otuz yıldır İstanbul Belediyesi'ni izleyen eski bir gazeteci dostumu görünce hemen “Sence kim" sorusunu yönelttim. “Yüzde doksan Mevlüt Uysal” cevabının ardından “tabi yine de belli olmaz. Bakarsın yukarıdaki son dakikada fikrini değiştirir” dedi. Yukarıdakinin kim olduğu elbette belliydi. Gazeteci dostum bir tüyo daha verdi. “Şimdi gelişlerinden anlarız. İçeri girişlerinden belli olur” dedi. Hemen arkasından salonun öbür ucundan Başakşehir Belediye Başkanı Mevlüt Uysal kalabalık bir grupla giriş yaptı. Salondaki hareketlilik, onun hemen arkasından gelen kalabalığın koridordan geçerken sürekli artması ilk ipucuydu. Arkadaşım kulağıma eğilerek “Bu iş bitmiştir. Aday Mevlüt Uysal” dedi.

MECLİS KULİSLERİNE GÖRE UYSAL BİR YILLIĞINA SEÇİLİYOR

Bu arada salondaki küçük gruplara kulak misafiri olmaya muhalif Meclis üyelerinin sohbetlerine kulak kabartmaya devam ettim. Önce AK Parti grubu toplantısını yaptı. CHP grubu adayını zaten bir gün önceden Beylikdüzü Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu olarak açıklamıştı. AK parti grup toplantısında resmi olarak adayının Mevlüt Uysal olduğunu açıkladı. Belki sonucun önceden bilinmesinden dolayı bana salonun tepkisi çok coşkulu gelmedi.

SEÇİMLERDE AKP’NİN ADAYININ BİNALİ YILDIRIM OLDUĞU KONUŞULUYOR

Ancak bu coşkusuzluğun sebebi kulislerden yansıyanlara göre biraz daha farklı bir nedene dayanıyor. Hemen herkes Uysal’ın sadece bir yıl için bu göreve seçildiğini düşünüyor. Anayasa gereği 2019 yılında yerel seçimlerin yapılması gerekiyor. Belediye kulisleri ise 2018 yılında yerel seçimlerin yapılacağını düşünüyor. Yine burada konuştuğumuz herkes AK Parti'nin yerel seçimlerde İstanbul Belediye Başkan adayının halen Başbakanlık görevini yürüten Binali Yıldırım olduğu konusunda hem fikir. “Başbakanlıktan belediye başkanlığına dönüş görülmüş mü” sorusuna hemen herkesin verdiği tek cevap var; ”İstanbul 20 milyonluk şehir. AK Parti burayı kaybetmeyi göze alamaz. Mutlaka güçlü bir adayla girmek zorunda. Bu şu anda Binali Yıldırım olarak gözüküyor.”

OYLAMAYA BÜYÜK İLGİ VARDI

İBB Başkanlığı seçimine basının ilgi göstereceği bilinmesine rağmen zaten çok küçük olan basın locasındaki koltuklar da partilerin il başkanlarına ayrılmış. En fazla üç metre genişliğindeki alana bütün kameralar bitişik vaziyette sıralanmış durumda. Toplantı başlamadan buralar dolmuş, gelen gazetecilerin önemli bir bölümü dışarıda kalmıştı. Önceden durumu öngörerek giriş yaptığım için duvarla önümdeki kameraman arasına sıkışmış durumda açılışı izlemeye başladım.

Mevlüt Uysal, İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin yeni başkanı seçildiMevlüt Uysal, İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin yeni başkanı seçildi

Bu arada çeşitli partilerden milletvekilleri de bu alanın kendilerine ayrıldığını söyleyerek girdiler. Önceden yer kapan AK Partili politikacılarla başlayan ağız dalaşı biraz daha tansiyonu yükselerek devam etti. Ardından hemen önümdeki meclis sıralarında yine bir kargaşa oldu. Orada da CHP’liler kendi sıralarına AK Partililerin oturduğunu söylediler. Bütün bu kargaşadan sonra salon biraz sakinleşti ve adaylar konuşmalarına başlayabildi.

MECLİS BAŞKANI, TOPBAŞ'IN SELAMINI İLETTİ

Meclis başkanının Kadir Topbaş’ın selamlarını ilettiği ve daha sonra ilçe belediyelerine bir veda ziyareti yapacağını ilettiği konuşmasından sonra iki adayın onar dakika süren konuşması başladı.

Doğrusu daha önce CHP Beylikdüzü Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’nu hiç izlememiştim. Biraz daha kucaklayıcı olmaya çalışan bir konuşma yaptı. Konuşması sakin söyledikleri anlaşılırdı. İstanbul’un İstanbul’dan yönetilmesinden, kadınlar, çocuklar ve özürlülere ilişkin politikalar geliştirilmesinden bahsetti. Mevlüt Uysal ise yapmak istediklerinden ziyade İstanbul’da AK Partinin belediyeyi devralmasından sonra yapılanların bir özetini anlatmayı tercih etti. Yapılan raylı sistemler, ağaçlandırmalar, tüneller, yollar konuşmasının ana başlıklarıydı.

ADAYLARIN İSİMLERİ EL YAZISI İLE YAZILMAK ZORUNDA

Meclisin 309 üyesi var. Mecliste CHP’nin 127 MHP’nin 2 ve AK Parti’nin 179 üyesi var. Bu arada Meclis Başkanı seçimi hızlandırmak için çeşitli formüler üzerinde çalıştıklarını söyledi. Çünkü Belediye Meclisi'nin kesin kurallar ile saptanmış bir oylama sistemi var. Buna göre oylama mutlaka adayların isimlerinin üyeler tarafından el yazısı ile yazılarak yapılması gerekiyor. Yani üyeler boş kağıtlara seçilmesini istedikleri adayın ismini elle yazacaklar ve sandığa öyle atacaklar. Bu da oylamanın uzamasına yol açıyor. Başkanın yaptığı konuşmaya göre iki partinin temsilcileri en azından adayların isimlerinin yazılı olduğu kağıtları işaretleme şeklinde bir formül bulmaya çalıştılarsa da Meclis İçtüzüğünün 13. Maddesinin son derece açık olması yüzünden bu formül işlemedi. Yine eski sistemle oylamaya geçildi. Meclis Başkanı kağıtların olduğu kabinlerde kalem olduğunu sık sık vurgulamak zorunda kaldı. Elbette beklendiği gibi belediye başkanının seçilmesi için üçte iki çoğunluk şartı yüzünden ilk iki turda çoğunluk sağlanamadı. Üçüncü turda beklenen oldu ve Mevlüt Uysal, 179 oyla belediyenin yeni başkanı oldu. CHP adayı ise 125 oy alabildi.