34 mahkumdan mektup: Gardiyanlar 'İşkence insanlık onurunu yenecek' diyor

Bandırma 2 Nolu T Tipi Cezaevi ve Bandırma 1 Nolu T Tipi Cezaevi'nde bulunan 34 mahpus yaşadıkları sorunları ortak mektupla anlattı. Mahkumlar bazı gardiyanların kendilerine “İşkence, insanlık onurunu yenecek" dediğini öne sürdü.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Balıkesir'de bulunan Bandırma Cezaevi'nde bulunan 34 mahkum ortak imzalı bir mektup gönderdi. Mahkumların gönderdiği mektuplarda, ceza infaz kurumu memurlarının kendilerine işkence ettiklerini, cezaevi giriş ve kabul işlemlerinde çıplak aramaya maruz kaldıklarını anlattı.

İstanbul'da bulunan Ceza İnfaz Sisteminde Sivil Toplum Derneği'ne mektup gönderen mahpuslar, seslerinin duyurulmasını istedi. Sağlık sorunları, sosyal - kültürel sorunlar, hukuksal sorunlar ve daha birçok konuda sorun yaşadıklarını belirten mahkûmlar bu sorunların çözümü için cezaevi yönetimi tarafından adım atılmadığını söylüyor.

Bandırma 1 Nolu Tipi ve Bandırma 2 Nolu T Tipi'nden 34 kişinin imzasının bulunduğu mektuplarda, açlık grevinde son verdikten sonra darp edildikleri de belirtildi.

12 ANA BAŞLIK ALTINDA SIRALADILAR

Bandırma 2 Nolu T Tipi Cezaevi'nden 18, Bandırma 1 Nolu Cezaevi'nden ise 16 mahkum, yaşadıkları hak ihlallerini 12 başlık altında sıraladı. Bandırma 2 Nolu Cezaevin'nden 18 kişinin imzasının bulunduğu isimler şöyle: Süleyman Gültekin, Mahir Birgüz, Mesut Demir, Salman Ayan, Sedat Özen, Zafer Yıldız, Şaban Ekinci, Abdullah Altürk, Murat Baran, Vedat Karabulut, Emrah Bana, Abdullah Çelepkolu, A. Mütelip Özdemir, M. Reşit Tura, Mehmet Polat, Rağıp Pervane, Yusuf Öztürk ve Metin İnce.

18 kişinin gönderdiği mektuplarda hukuksal sorunlar, sağlık sorunları gibi 12 ana başlıkta yaşanılan hak ihlalleri sıralandı. Bu ihlallerden bazıları şöyle:

-Cezaevi giriş ve kabul işlemlerinde çıplak arama dayatmasına maruz kalıyoruz.

-Bazı gardiyanlar, 'İşkence, insanlık onurunu yenecek' diyerek ahlaki ilkeleri ayaklar altına almış durumda.

-Disiplin soruşturmalarında savunmamız alınmıyor.

-Hastanelere götürülürken kötü muamelelere maruz kalıyoruz.

-Koğuş kapasiteleri 13 kişiyken bir koğuşta bunun iki katı bulunuyor.

-Arkadaşlarımız yerlerde yatmakta...

'ARKADAŞIMIZ TEK BAŞINA HÜCREDE...'

Bandırma 1 Nolu T Tipi Cezaevi'ndeki 16 kişi de yaşadıkları sorunları sıralayarak ihlallerin yerinde inceleme yapılması talebinde bulunuyor. Bandırma 1 Nolu T Tipi Cezaevi'nden 16 kişinin imzasının bulunduğu isimler ise şöyle: Fatih Abar, Hamdi İzer, Mehmet Nas, Hüseyin Benek, Sinan Gül, Seyfettin Yıkar, Selçuk Sünbül, Sezai Damar, Seyithan Akdeniz, Selim Üldeş, Masum Azak, Kenan Gezici, Kazım Çalışır, Ferhat Şimşek, İbrahim Oğuz ve Tarkan Acet.

Mektup gönderen 16 kişi yaşadıkları sorunları dile getirirken ayrı bir konuya da değiniyorlar: “M. Sait Dayan ismindeki ağırlaştırılmış müebbetli arkadaşımız 23 yıldır cezaevinde olup tek başına bir hücrede tutulmaktadır. Bu cezaevinde kendisinin durumunda benzer statüde olan tek bir arkadaşımız bulunmamaktadır. Arkadaşımız tecrit ve izolasyon politikasına maruz kalmakta. Arkadaşımızın yanında nakil talebimiz de reddedilmektedir.”

'AÇLIK GREVİ SONRASI DARP EDİLDİK'

Bandırma Cezaevi'nde başlattıkları açlık grevinden sonra hakimliğe götürüldüklerini söyleyen Süleyman Gültekin yaşadıkları olayı şöyle anlattı: “Mahmut Demirel, Cemil Yeğin, Halil İdiz, Osman Bozkur ve ben hakkımızda açlık grevinden kaynaklı verilen disiplin cezası için infaz hakimliğine götürülmek üzere bulunduğumuz koğuşlardan çıkarıldık. Kurum çıkışında bulunan X Ray cihazlarına götürüldük. Beni askeri noktaya aldılar. Aramayı bahane ederek orada askerlerin tamamı üzerime saldırıp beni yere attılar. Ellerimi tersten kelepçeleyerek yerde askerler adeta öldürmek kastıyla tekmelediler. Askerler dışarıda bana saldırırken içeride de gardiyanlar geride kalan dört arkadaşa aynı vahşetle saldırmış öldüresiye dövmüşlerdir. Arkadaşların vücutlarında morluklar vardı. Bu halimizle infaz hakimliğine götürüldük. İnfaz hakimliğinin talimatı doğrultusunda darp raporu aldık. Konuyla ilgili suç duyurusunda bulunduk. Ancak bu ana kadar hiçbir suç duyurusuna cevap alamıyoruz. Bundan cesaret ve alan gardiyan ve askerler işkenceden pervasızlaşıyor her geçen gün daha saldırgan bir hale geliyorlar.”

RAPOR HAZIRLANACAK

Olayla ilgili incelemelerde bulunmak için Ceza İnfaz Sisteminde Sivil Toplum Derneği üyesi avukatlar Bandırma Cezaevi'ne giderek yaşanılan ihlallerini yerinde incelemek için bir rapor hazırlayacak. Raporun önümüzdeki günlerde açıklanması bekleniyor.