Kemalbay, Sur'da: Halk elektriksiz, susuz, onlar rant peşinde

HDP Eş Genel Başkanı Serpil Kemalbay milletvekilleriyle birlikte Diyarbakır'ın Sur ilçesinde esnaf ziyaretinde bulundu. Alipaşa Mahallesi'ne de giden Kemalbay, "Savaş var, rant var, yıkım var burada" dedi.

Google Haberlere Abone ol

DİYARBAKIR - HDP Eş Genel Başkanı Serpil Kemalbay, bugün partililerle birlikte Sur'u ziyret etti. Kemalbay'a HDP İl Başkanı Gülşen Özbek, milletvekilleri Feleknas Uca, Sibel Yiğitalp, Dirayet Taşdemir, Mithat Sincar ve bir panel için Diyarbakır'da bulunan insan hakları savunucusu Avukat Eren Keskin eşlik etti.

Dağkapı Meydanı'ndan Gazi Caddesi'ne giden heyet, buradan da Melik Ahmet Caddesi'ne geçti. Esnafla tokalaşır selamlaşan Kemalbay daha sonra Alipaşa Mahallesi'ne geçti.

Kemalbay, Kentsel dönüşüm projesi çerçevesinde evlerin büyük oranda yıkıldığı Alipaşa Mahallesi'nde TOKİ görevlisinin mahalle sakinleriyle uzlaşma çabasına da tanıklık etti.

Burada bir açıklama yapan Kemalbay, 12 Eylül 1980 darbesini hatırlatarak, "Bugün aynı zamanda 12 Eylül darbesinin yıldönümü. İnsanlar 12 Eylül ve şimdi yaşanan savaş politikasıyla zorunlu göç ile buraya geldiler. Aradan geçen zamanda şartlar Kürt halkı için değişmedi, daha kötüye gitti" dedi.

Serpil Kemalbay, Sur'da esnaf ziyaretlerinde bulundu. Serpil Kemalbay, Sur'da esnaf ziyaretlerinde bulundu.

'TARİH VE KÜLTÜR YOK EDİLİYOR'

Kemalbay şunları söyledi: "Zorunlu göç ve savaş politikalarıyla tarih ve kültürün yok edilmesi ile karşı karşıyayız. Savaş politikaları sonucu 100 bini aşkın kişi zorunlu göç etti. Bu da savaşın ne kadar derinleştiğini gösteriyor. Savaş var, rant, var yıkım var burada. Sur halkının görüşü alınmayarak, yok sayılarak Sur yok ediliyor. Burada TOKİ'den gelen memurlar var. Leş kargaları gibi buraya üşüşmüşler. Halkın elektriksiz, susuz kaldığı bir zamanda onlar burada rant hesapları yapıyorlar. Buraları insansızlaştırmak için bu zorunlu göçe razı etmeye çalışıyorlar. Bu politikaları kınıyoruz. Bu aynı zamanda dünya kültür değeri olan Sur'a yapılmış bir saldırıdır. Sadece insan değil tarih de yok ediliyor. Toprağın altından çıkan binlerce yıllık tarih yok ediliyor. Kürt halkına, siyasi duruşuna yönelik bir saldırıdır. Tasfiye ve insansızlaştırma politikasıdır. Sandıklarda baş edemediler. panzerlerle, askerlerle ve polislerle sonuç almaya çalışıyorlar. Bugüne kadar nasıl 12 Eylül paşaları ve 90'larda katliam yapanlar tarih çöplüğüne atılmışsa bugün de bunu yapanlar tarih çöplüğüne atılacaktır. Mutlaka kazanacağız. Meşruluğunu yitiren bu iktidar gidinceye kadar mücadele edeceğiz. Sur’a kimse sessiz kalmamalı, Sur’a sahip çıkmalıyız ve zalimlerin elinden almalıyız."

Kısa bir konuşma yapan Mithat Sincar ise UNESCO'nun sessiz kalmasını eleştirdi.