Hedef Sur için 100 bin kişi

Google Haberlere Abone ol

DİYARBAKIR - Sur’un Yıkımına Hayır Platformu tarafından başlatılan imza kampanyasına siyasetçilerden, gazetecilerden ve sanatçılardan gelen destek büyüyor. İmza kampanyasını videolarla destekleyen siyasetçilerin arasında CHP Genel Başkan Yardımcısı ve İzmir Milletvekili Zeynep Altıok da yer aldı.

Sur’un Yıkımına Hayır Platformu, Diyarbakır’ın Sur ilçesinde devam eden yıkımın durdurulması için etkinliklerini sürdürüyor. Sur’un Lalebey ile Alipaşa mahallelerinde kentsel dönüşüm çerçevesinde başlayan yıkımın durdurulması için başlattığı imza kampanyası geniş bir çevreden destek gördü. Bir ay devam edecek kampanya 100 bin imzayı hedefliyor. Bir ayın sonunda toplanan imzalar sorumlu bakanlığa iletilecek.

DESTEK VİDEOLARI

Sanatçılar, siyasetçiler, gazeteciler kısa videolar çekerek imza kampanyasının hedefine ulaşması için destek sundu. Eşber Yağmurdereli, şair Şükrü Erbaş ve Ahmet Telli; müzisyenler Rojda, Suavi, Ferhat Tunç, Pınar Aydınlar; tiyatro ve sinema oyuncuları Deniz Türakli, Özcan Ateş, Kevê, Berfin Emektar; gazeteciler Özlem Akarsu Çelik, Ayşegül Doğan, Mahmut Bozarslan, Hatice Kamer, Sibel Yükler, Sertaç Kayar, Beritan Canözer, Nurcan Baysal video çekip sosyal medya hesaplarından paylaşan bazı isimler oldu.

Videolarda Sur’un yıkımına karşı olduklarını belirten sanatçı ve gazeteciler, takipçilerinden Sur için başlatılan imza kampanyasına katılmasını da istiyorlar.

SİYASETÇİLER DE İLGİ GÖSTERDİ

İmza kampanyasına siyasetçiler de çektirdikleri videolarla desteklerini sundular. HDP Sözcüsü ve Urfa Milletvekili Osman Baydemir, çektirdiği videoda tarihine değinerek Sur’un yıkımına karşı olduğunu duyurdu ve imza kampanyasının desteklenmesini istedi. İmza kampanyasına destek veren diğer HDP’li milletvekilleri şöyle: Feleknas Uca, Ziya Pir, Dilek Öcalan, Garo Paylan, Sırrı Süreyya Önder ve Hüda Kaya.

HDP Eş Genel Başkanları Serpil Kemalbay ile Selahattin Demirtaş da imza kampanyasına desteklerini sundular. Kemalbay bir videoyla, Selahattin Demirtaş ise bulunduğu Edirne Cezaevi’nden Sur’un Yıkımına Hayır Platformu’na gönderdiği mesajla desteğini iletti. Demirtaş mesajında, “Sayısız medeniyete ev sahipliği yaoan Sur’un yok edilmesine karşı başlatılan imza kampanyasını destekliyorum” ifadelerine yer verdi.

Türkiye’nin tek komünist belediye başkanı olan Mehmet Maçoğu da çektirdiği video ile Tunceli’nin Ovacık ilçesinden imza kampanyasına destek verdi.

CHP’DEN BÜYÜK DESTEK

Sur’un yıkımına karşı başlatılan imza kampanyasına CHP’den de büyük destek geldi. CHP Genel Başkan Yardımcısı ve İzmir Milletvekili Zeynep Altıok Sur’un Yıkımına Hayır Platformu’nda yayınlanan video ile Sur’daki yıkımın durdurulmasını istedi. “Sur, yıkmak isteyenlerden binlerce yıl önce vardı. Sur binlerce yıl daha var olmalıdır” diyen Altıok, Sur’un dünya mirası listesinde Türkiye’den 15 eserden biri olduğunu da hatırlattı. Altıok yayınlanan videoda “Sur Ahmet’tir, Dilan’dır, Agop’tur, Yakop’tur” diyerek Sur’un ev sahipliği yaptığı medeniyetleri de hatırlattı.

Zeynep Altıok, yıkım başladığında bir CHP’li bir heyetle Diyarbakır’a gelmiş, hem Suriçi’nde yaşayan insanlarla hem de sivil toplum örgütleriyle görüşmeler yapmıştı.

CHP’den imza kampanyasına destek verenlerden biri de Bursa Milletvekili Orhan Sarıbal oldu. Sarıbal da yayınlanan videoda Sur’un tarihine vurgu yaparak ranta kurban edilmemesi gerektiğini dile getirdi.

CHP eski milletvekili Melda Onur, Sur için yürütülen imza kampanyasına destek veren bir diğer isim oldu. Melda Onur mesajında şunları söyledi: “Sur Cerattepe’dir. Sur, Karadeniz’in dereleridir. Sur, Amasra’dır. Sur, İstanbul’un tarihi yarımadasıdır. Sur, Kuş Cenneti’dir. Sur, Alakır’dır. Sur’a imza ver.