Ahmet Şık: Beni aradıysa meşgul de!

Cumhuriyet gazetesi çalışanlarının yargılandığı davanın üçüncü duruşmasına Ahmet Şık'ın savunması damga vurdu. Ahmet Şık'ın "Benim bayrağın arkasına gizleyecek bir suçum, dinin arkasına gizleyecek bir günahım yok. Kahrolsun istibdat, yaşasın hürriyet!" sözleri gündem oldu. Günay Öz'ün "Annem ben daha 2 yaşındayken ölmüş. Annemin ölüm tarihini bilmiyordum. Savcı bey sayesinde öğrendim” sözleri de salonda uzun süre sessizliğe neden oldu. Klimalar ise dün de çalışmadı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Cumhuriyet gazetesi çalışanlarının yargılandığı davanın ilk duruşmasında sona gelindi. Duruşmanın üçüncü gününde tutuklu gazetecilerin tümünün savunmaları alındı. Gazetenin muhabiri Ahmet Şık ve Kitap Eki Yayın Yönetmeni Turhan Günay ise günün en çok konuşulan isimleri oldu.

İşte Cumhuriyet davasının üçüncü gününde yaşananlar...

HAKİMDEN ÇALIŞMAYAN KLİMA AÇIKLAMASI

Duruşma başladığı ilk günden itibaren 150 kişilik salon bir an bile boş kalmadı. Klima ve havalandırmanın çalışmadığı salon için hâkim ilk kez açıklama yaptı: Adliyenin genelinde bir sorun var. Klimalar ne yazık ki çalışmıyor!..

Duruşmayı ise ilk günden itibaren gazeteciler, siyasetçiler, uluslararası basın kuruluşları ve sanık yakınlarının yanısıra 5 kişilik genç bir grup da izliyor. 150 kişilik salonda nihayet dün oturacak yer bulabilen bu grup, İletişim Fakültesi öğrencilerinden oluşuyor. Fakat duruşmaya ara verilince bu grup duruşma salonuna gelmiyor. Çünkü kapıda bekleyen görevliler sadece sarı basın kartı olanları içeriye alıyor... Ayrıca duruşma başladığı günden beri salonu neredeyse terk etmeyen başka bir isim daha var: İstanbul Barosu Başkanı Mehmet Durakoğlu.

SALONDAKİ BÜYÜK SESSİZLİK

Duruşmanın üçüncü gününde ilk olarak gazetenin yazarı Hakan Kara savunma yaptı. Kara, savunmasını tamamladıktan sonra sanık sandalyesine Cumhuriyet Kitap Eki Yayın Yönetmeni  Günay Öz geçti. Öz, savunmasına başlarken iddianamede hayatı boyunca ilk defa bir şeyi öğrendiğini söyleyerek savcıya teşekkür etti: “Annem ben daha 2 yaşındayken ölmüş. Annemin ölüm tarihini bilmiyordum. Savcı bey sayesinde öğrendim. Savcı beye teşekkür ederim!”

Bu sözler salonda uzun süre  büyük bir sessizlik oluşturdu. Günay’ın savunması  bitene kadar bu sessizlik devam etti. Mahkeme ara verirken dahi Öz’ün bu cümleleri konuşuldu.

Cumhuriyet davası ve kısa yargı tarihiCumhuriyet davası ve kısa yargı tarihi

'GİZLEYECEK SUÇUM YOK'

Aranın ardından Ahmet Şık’ın savunmasına geçildi. Herkes Ahmet Şık’ın neler söyleyeceğini merak edip dinlemeye başladı. Salondaki sessizliği bir telefon sesi bozdu. Şık'ın savunmasını kesip, "Beni aradıysa şu an meşgul de…” sözleri salondaki sessizliğin yerini kahkahalara bıraktı. Ahmet Şık'ın savunmasına "Benim bayrağın arkasına gizleyecek bir suçum, dinin arkasına gizleyecek bir günahım yok... Kahrolsun istibdat, yaşasın hürriyet!" sözleri damga vurdu.

Şık savunmasını tamamladıktan sonra salondaki onlarca kişi tarafından alkışlandı. Mahkeme hâkimi Abdurrahman Orkun Dağ, yüksek sesle alkışlayanlara bağırarak, "Burası mahkeme salonu. Buraya kadar her şey güzeldi” dedi.

'GURUR VERİCİ'

Cumhuriyet tutuklularının savunması bitince sanık sandalyesine, @JeansBiri Twitter adresinin kullanıcısı olduğu öne sürülen Ahmet Kemal Aydoğdu geçti. Aydoğdu Biyoloji öğretmeni. Atanamadığı için sözleşmeli öğretmenlik yaptığını söylüyor. Gaziantep’te tutuklandığını ve hayatı boyunca ilk kez İstanbul’a geldiğini belirtiyor. JeansBiri hesabının sahibi olmadığını belirten Aydoğdu, 9 aydır tutuklu olduğunu ve gazetecilerle birlikte yargılanmasının kendisi için gurur verici olduğunu söyledi.

Bugünkü duruşmada, Hikmet Çetinkaya ve Aydın Engin’in savunmalarının ardından mahkeme heyetinin kararını vermesi beklenecek.