Reşat Petek: Kontrollü darbe demek tam bir ihanettir

Darbe Girişimini Araştırma Komisyonu Başkanı Reşat Petek, "kontrollü darbe" iddiası nedeniyle CHP'yi ihanetle suçladı. Komisyon üyelerine iftira atıldığını söyleyen Petek, "İddialarını ispata davet ediyoruz, iddiasını ispat edemeyen 'müfteridir', 'alçaktır', 'şerefsizdir' diyoruz" ifadelerini kullandı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Darbe Girişimi Araştırma Komisyonu Başkanı Reşat Petek, CHP'yi "ihanet"le suçladı. Petek, "Fethullahçı Terör Örgütü'ne hem 'karşıyım' diyeceksiniz, hem de kalkıp onların söylemleriyle bu darbe girişimine 'kontrollü darbe' diyeceksiniz. Bu tam bir çelişkidir, tam bir ihanettir" dedi.

'15 TEMMUZ'U FETÖ GİBİ DEĞERLENDİRDİLER'

TBMM 15 Temmuz Darbe Girişimi Araştırma Komisyonu Başkanı ve AK Parti Burdur Milletvekili Reşat Petek, CHP'nin komisyonu raporuna yazdığı cevaba tepki gösterdi. Burdur'da gazetecilere açıklama yapan Petek, CHP'nin kamuoyuna yanlış bilgi verdiğini ve olayları çarpıttığını iddia etti.

Petek, "26 Mayıs tarihinde taslak raporu bütün üyelerimize sunduk. Verdiğimiz süre içinde CHP katkıda bulunmak yerine bir muhalefet şerhi yazdı, bu da haklarıdır. Ama muhalefet şerhinde maalesef şehitlerimizin ruhunu incitecek, gazilerimizi, şehit yakınlarımızı rahatsız edecek ve bütün milletimizi hakikaten sükutu hayale uğratacak şekilde 15 Temmuz darbe girişimini tıpkı Fethullahçı Terör Örgütü gibi 'kontrollü darbe' şeklinde değerlendirdiler, bu bizi üzdü" diye konuştu.

'RAPORUMUZUN SONUNA KADAR ARKASINDAYIZ'

Şerhte geçen "öngörülen, önlenmeyen, sonuçlarından yararlanılan kontrollü darbe" ifadesi nedeniyle CHP'yi ihanetle suçlayan Petek, şunları söyledi:

"Raporumuz tamamen anayasaya, içtüzüğe uygun, cumhuriyet tarihimizde böyle bir darbe girişimini araştırıp, objektif, gerçekçi, delil ve belgeye dayanarak hazırlanmış tarihi bir rapordur. Komisyon olarak raporumuzun sonuna kadar arkasındayız. TBMM milletimizin kalbi, siyasetin oluştuğu, millet iradesinin oluştuğu TBMM'yi bombalayan bu hain Fethullahçı Terör Örgütü'ne hem 'karşıyım' diyeceksiniz, hem de kalkıp onların söylemleriyle bu darbe girişimine 'kontrollü darbe' diyeceksiniz. Bu tam bir çelişkidir, tam bir ihanettir, bunu kabul etmiyoruz ve bunu meclisimiz adına tarihe not düşen raporumuzda yer vermezsek görevimizi eksik yapmış oluruz, yapmamış oluruz."

'NEREDEN TALİMAT GELDİ BİLMİYORUZ'

Reşat Petek, CHP'nin komisyondaki temsilcilerinin tutanaklardaki değerlendirmelerinde "15 Temmuz darbe girişimine 'senaryo' diyenler var, bunun 'kontrollü darbe' olduğunu söyleyenler var, biz bunlara katılmıyoruz, kabul etmiyoruz" dediklerini dile getirdi.

Daha sonra söylemlerin değiştiğini belirten Petek, "Ama aradan geçen birkaç ay sonra ne değişti de, ne oldu, nereden talimat geldi, kimler yönlendirdi bilmiyoruz, Cumhuriyet Halk Partisi'nin tabanını, oy veren vatandaşlarımızı tenzih ederek söylüyorum, ama Genel Başkanı Kılıçdaroğlu ve ekibi bu darbe girişimine, bu hain darbe girişimine 'kontrollü darbe' demeye başladı" dedi.

'İDDİASINI İSPAT EDEMEYEN ŞEREFSİZDİR'

CHP'nin yaptığı hatayı anladığını öne süren Petek, "Sonradan yaptıkları hatayı anladılar, şimdi dönmeye çalışıyorlar ama viraj almak galiba zor oluyor. Halbuki bu kolay, aziz milletimizden özür dilerler, 'hata ettik' derler ve doğruları söylerler" şeklinde konuştu.

İddiaları ispatlama çağrısı yapan Petek, "Öyle komisyon üyelerine uzaktan iftira atarak, çamur atarak da bir yere varamazlar. Biz hakkımızda iftira atan ve isnatta bulunanlara da hukuk diliyle iddialarını ispata davet ediyoruz, iddiasını ispat edemeyen 'müfteridir' diyoruz, 'alçaktır' diyoruz, 'şerefsizdir' diyoruz" ifadelerini kullandı. (BURDUR/DHA)