Anıtkabir'in çevresine konut kararı

Anıtkabir plan değişikliği askıya çıktı. Çevresindeki şahsa ait alanların kamulaştırılarak Anıtkabir alanıyla birleştirilmesinden vazgeçildi. Normalde Anıtkabir alanına katılması gereken bu alan konut arazisi olarak kullanılacak.

Google Haberlere Abone ol

ANKARA - Ankara Büyükşehir Belediye Meclisi’nin 'Anıtkabir Koruma Amaçlı İmar Planı' değişikliklerine ilişkin Meclis kararının planları 1 yıl sonra askıya çıktı. Plan değişikliğine tepki gösteren Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Tezcan Karakuş Candan, “Yapılan değişiklikle daha önceki planlarda şahsa ait alanların kamulaştırılarak Anıtkabir alanıyla birleştirilmesi hükmü ortadan kaldırılmış, Anıtkabir'e katılması gereken bu alanın konut alanı olarak kullanılması kararı getirilmiştir.

Yine Anıtkabir Muhafız Bölüğü’nün bulunduğu 37 bin 960 metrekarelik alanın da yıkılıp yeniden yapılması durumunda 0.3 emsal 12.50 yüksekliğinde yaklaşık 12 bin metrekarelik yapılaşma öngörülmüştür. Ayrıca, Anıtkabir Tarihi SİT Alanı KAİP’te park alanı olarak gösterilen yer askeri alan olarak belirlenerek yapılaşmayla karşı karşıya bırakılmıştır. Plan, plan yapma tekniği açısından şeffaf değil, meclis kararındaki 'C' alanı planda gösterilmemiş” dedi.

'HEDEF ANITKABİR'

“Anıtkabir alanı ne bir kışla ne de sağından solundan alanı daraltılarak, konut olarak kullanılması öngörülen bir alandır” diyen Candan şu eleştirilerde bulundu: “Bu plan değişikliği cumhuriyet dönemiyle hesaplaşan ve bunu mekana yansıtarak, bir gecede İller Bankası'nı, Marmara Köşkü'nü, Baraj Gazinosu'nu, Su Süzgeci'ni, yani Cumhuriyet ideolojisinin temsil mekanlarını yıkan bakış açısının, bir çok yıkımı daha gerçekleştirdikten sonra Anıtkabir'e yöneleceğinin adımlarıdır. Koruma kurulunun bu uygulamaya izin veren kararıyla birlikte plan değişikliğini yargıya taşıyacağız. Kamuoyunu bu süreçte duyarlı olmaya davet ediyoruz."

(DUVAR)