Gazete Şûjin’a tehdit ve taciz

Gazete Şûjin, çalışanlarına yönelik tehditlerin artması üzerine açıklama yaptı. Açıklamada Gazete Şûjin muhabirlerinin istismar faillerinin yakınları tarafından taciz ve tehdide maruz kaldıklarına dikkat çekildi.

Google Haberlere Abone ol

DİYARBAKIR - Mezopotamya Kadın Gazeteciler Platformu ve Gazete Şûjin, kadın gazetecilere yönelik son dönemde artan tehdit ve tacizlere ilişkin basın açıklaması düzenledi. Açıklamaya Özgür Gazeteciler Platformu Sözcüsüğ Hakkı Boltan, Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS) Diyarbakır Temsilcisi Mahmut Oral ile çok sayıda gazeteci katıldı.

Açıklamayı yapan Ayşe Güney, Şûjinin “Medyanın diline çuvaldız” sloganıyla yayın hayatına başladığını ve kurulduğu günden bugüne geçen sürede kadın odaklı gazeteciliğin öncüsü haline geldiğini belirterek bu tehditler karşısında “Mağduru koru faili teşhir et” ilkesinden taviz vermeyeceklerinin altını çizdi.

FAİLLER TEHDİT EDİYOR

Güney, olmayanı olmuş gibi yansıtan haber tarzını asla kabul etmediklerini anlatarak şunları söyledi: “Yalan ve manipüle haberler yapmayı asla kalemimizin ahlakına uygun görmedik. Yaptığımız tüm haberler tarafımızca ispatlanıp yayına girmektedir. Son iki seferdir ortaya çıkardığımız cinsel istismar vakaları da aynı şekilde ispatlıdır. Fakat bir süredir Şûjin ekibi faillerin yakınları tarafından istismar haberlerinin geri çekilmesi konusunda tehditler alıyor, taciz ediliyor. Bu kişiler kadın gazetecileri susturmaya çalışarak yakınlarının işlediği suça ortak olmaktadır.”

‘HABER YAPMAYA DEVAM EDECEĞİZ’

Gazete Şûjin çalışanlarının can güvenliğinden endişe duyduklarını dile getiren Güney, “Herhangi bir arkadaşımızın başına gelecek en ufak şeyin sorumlusu gazetemize karşı örgütlendirilen bu kişilerdir. Bu kişiler gücünü erkek yargı ve devlet anlayışından almaktadırlar. Kadın odaklı haberciliğin ‘mağduru koru faili teşhir et’ ilkesinden taviz vermeden, dilimizi bir çuvaldız gibi kuşanarak haberlerimizi yapmaya devam edeceğimizi bir kez daha ilan ediyoruz” dedi.

TEHDİTLER İKi GÜNDÜR YOĞUNLAŞTI

Duvar’a açıklama yapan Gazete Şûjin çalışanları ise tehditlerin hiç eksik olmadığını ancak son iki gündür arttığını ifade ettiler. Şûjin çalışanları tehditlerle ilgili şunları söyledi: “Son dönem yaptığımız cinsel istismar haberleri nedeniyle tehditler yoğunlaştı. Telefonla hem ajansı arıyorlar hem de muhabir arkadaşlarımızı. Özellikle haberi yapan arkadaşlarımızın iletişim bilgilerini istiyorlar. Ajansın eski bürosuna kadar gitmişler. Önce kendilerini savunarak haberin kaldırılmasını istiyorlar, olumsuz yanıt alınca bu sefer tehditlere başvuruyorlar. İşin ilginç tarafı, haberin kaldırılmasını isteyen faillerin yakınları, cinsel istismar olayının gerçekleştiğini de kabul ediyorlar.”

Şûjin çalışanları tehdit edenlerin nüfuzlu kişiler olduklarına da dikkat çekerek arkadaşlarının can güvenliğinden endişe duyduklarını dile getirdiler. Kendilerini tehdit edenlerin adlarının belli olduğunu belirten gazeteciler, “Bu basın açıklamasını tehditler aldığımızı söylemek ve susmayacağımızı göstermek için gerçekleştirdik. Ancak tehditler devam ederse, bizi tehdit edenlerin isimlerini de açıklayacağız” şeklinde konuştular. (DUVAR)