Fırat Anlı tahliye edildi

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanı Fırat Anlı bugün yapılan duruşmada tahliye edildi...

Google Haberlere Abone ol

DİYARBAKIR - Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanı iken tutuklanarak cezaevine konan Fırat Anlı bugünkü duruşmada tahliye edildi. Anlı'nın yargılaması tutuksuz olarak devam edecek. Anlı’nın tutuklu bulunduğu Elazığ Cezaevi’nden bugün tahliye edilmesi bekleniyor.

26 Ekim 2016'da evinde gözaltına alınan Anlı, diğer eşbaşkan Gülten Kışanak gibi Kocaeli Kandıra F Tipi Cezaevi'ne gönderilmiş daha sonra Elazığ Kapalı Cezaevi'ne nakledilmişti. Belediyeye de kayyım atanmıştı.

'FIRAT ANLI OLDUĞU İÇİN TUTUKLUYDU' 

Konuyla ilgili Gazete Duvar’a kısa bir açıklama yapan Anlı’nın avukatı Mehmet Emin Aktar, “Fırat Anlı olduğu için tutukluydu” dedi. Anlı’nın 30 Ekim’den bu yana tutuklu olduğunu hatırlatan Aktar, “Haksız bir tutuklamaydı. Hakkında ciddi hiçbir suç delili yoktu. Dediğim gibi, sadece Fırat anlı olduğu için tutuklanmıştı” şeklinde konuştu. Tutuklu bulunduğu davanın 3. duruşmasında tahliye kararının çıktığını belirten Aktar, “Önceki duruşmalarda mahkeme heyeti değişti. Bu bir talihsizlikti, yoksa Fırat bey daha erken tahliye edilebilirdi” dedi.

121 YIL İSTENİYORDU

Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı’nın yürüttüğü soruşturma kapsamında ‘örgüt üyesi’ olduğu iddiasıyla gözaltına alınarak 30 Ekim günü tutuklanan ve daha sonra görevden alınan Büyükşehir Belediyesi Eş başkanı Fırat Anlı hakkında 2 kez ağırlaştırılmış ömür boyu ve 121 yıla kadar hapis cezası istemiyle dava açılmıştı. 8’inci Ağır Ceza Mahkemesi’nce kabul edilen iddianamede, Fırat Anlı hakkında “Devletin birliğini ve ülke bütünlüğü bozma”, “Kişiyi yerine getirdiği kamu görevi nedeniyle öldürme”, “Kişiyi yerine getirdiği kamu görevi nedeniyle öldürmeye teşebbüs”, “Sayı ve nitelik bakımından vahim olan silah veya mermilerin satın alınması, taşınması, bulundurulması”, “Tehlikeli maddeleri izinsiz olarak bulundurma veya el değiştirme suçlarına yardım etme”, “Örgüt üyesi olmak” ve 9 kez “Örgüt propagandası yapmak” suçlarından 2 kez ağırlaştırılmış ömür boyu ve 121 yıla kadar hapis cezası istenmişti.

FIRAT ANLI KİMDİR?

1971 yılında Diyarbakır’da doğdu. İlk, orta ve lise eğitimini Diyarbakır’da tamamladı. Dicle Üniversitesi Hukuk Fakültesi’ni bitirdi. Siyasi Partiler Rejimi konusunda yüksek lisans eğitimini aldı. 1994 yılında HADEP Diyarbakır İl Başkanı oldu. 1995 yılında tutuklanarak Diyarbakır Cezaevi’nde kaldı. 1996 yılında Ankara’da HADEP Genel Merkez yöneticileriyle birlikte tutuklandı. Elmadağ Cezaevi’nde yattı.

2003-2004 yılları arasında DEHAP İl Başkanlığı yaptı. 2004 yılında Diyarbakır Yenişehir Belediye Başkanlığı’na seçildi. 29 Mart 2009 yerel seçimlerinde Bingöl Belediye Başkan adayı oldu. 2009 yılında DTP Diyarbakır İl Başkanı oldu. Avrupa Parlamentosu, Sosyalist Enternasyonal ve birçok uluslararası konferans ve toplantılara katıldı. KCK operasyonları kapsamında 2009 yılında tutuklandı. 40 ay cezaevinde kaldı. 2014 yerel seçimlerinde Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanı oldu. (DUVAR)