Fatma Benli: Darbe neden öne çekildi?

Hukukçular, İstanbul Üniversitesi Rektörü Mehmet Ak ve AK Parti Milletvekili Fatma Benli, 'Darbeye karşı hukuk' panelinde konuştu. Benli, darbenin öne çekilme nedenini ve darbe girişiminin diğer darbelerden farklılıklarını anlattı. 

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - İstanbul Üniversitesi Rektörlük binasında bugün düzenlenen 'Darbeye Karşı Hukuk' panelinde Rektör Mehmet Ak, milletvekili Fatma Benli ve hukukçular konuştu. Panele, Uluslararası Hukukçular Birliği Başkanı Necati Ceylan, 15 Temmuz Davaları müşteki avukatı Mehmet Sarı, AK Parti İstanbul milletvekili Fatma Benli, İstanbul Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Ak, Prof. Dr. Ergün Yıldırım, Yrd. Doç. Dr. Abdullah İslamoğlu, Yrd. Doç. Dr. Selman Öğüt ve avukat Cihat Yıldırım katıldı. Panelde darbe girişiminin ardından geçen 1 yıl değerlendirilirken 'darbeye karşı hukukla mücadele edilmesi gerektiği' vurgulandı.

'İHANET GRUBU YURT DIŞINDAN'

Açılış konuşmasında ilk olarak söz alan Necati Ceylan, 'Darbe Girişimi'nin yurtdışı kaynaklı olduğunu belirterek şunları söyledi, "15 Temmuz Darbe teşebbüsünün ardından 1 yıl geçti. Bu süreçte AB'nin ve ABD'nin darbenin arkasında olduğunu ve FETÖ'nün de bunun taşeronu olduğunu hepimiz gördük. İhanet gurubunun özellikle yurt dışında olduğunu da görüyoruz. Şu an Türkiye'ye bir iadenin de olduğunu görmüyoruz."

'DİĞER ÜNİVERSİTELERDEN ARKADAŞLAR BENİ ARADI...'

Ceylan'dan sonra söz alan İstanbul Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Ak, 15 Temmuz Darbe Girişimi'nde darbeye karşı ilk mesajı yayınlayan üniversite olduklarını belirterek, şöyle konuştu: "Darbe teşebbüsünde ne mutlu ki hiçbir milletin gösteremeyeceği tepkiyi Türk Milleti gösterdi. Darbe girişimi gecesinde, 'Bu bir azınlık girişimidir' diye ilk mesajı biz yayımladık. O sırada diğer üniversitelerdeki arkadaşlar beni arayarak, 'Sizlere bir talimat mı geldi?' dedi. Ben de 'bu bizim üniversitemizdir kendi isteğimizle böyle bir mesajı yayınladık' dedim. Hain darbe girişimi hiçbir zaman unutulmayacak bir olay."

'GÖZÜ DÖNMÜŞ CUNTANIN HEDEFİ NEYDİ?'

Aynı zamanda TBMM İnsan Hakları Komisyonu Başkanvekili olan Fatma Benli ise 15 Temmuz darbe girişiminin diğer darbelerden daha farklı olduğunu söyledi. Benli, "15 Temmuz'a geldiğinde sadece seçilmiş iktidarı ortadan kaldrımak istemediler. Peki 15 Temmuz'da Meclis'i bombalayacak kadar gözleri dönmüş olan cuntanın hedefi neydi? Hukukla bağdaştırıyorsak bu soruyu sormak gerekiyor. Bugün onlar Türkiye'de iç savaş çıkartmak istediler, Şırnak'ta özel hareketi sınırdan çektiler. Temmuz ayının sonunda Yüksek Askeri Şura toplanacaktı. Bu darbeciler Yüksek Askeri Şura kararı ile atılacağı için darbeyi öne çektiler. Ama şunu bilmeliler ki darbe sabahın saat 3'ünde bile olsaydı akşam tankın karşısına çıkmaktan tereddüt etmeyen insanlarımız yine bu darbeyi engellemek için tereddüt etmeyecekti. Demokrasi nöbetlerine katılan vatandaşlarımızdan kime sorarsak soralım, şunu söylüyor: Eğer darbeciler başarılı olsaydı bizler bu ülkede başı dik yaşayamazdık..." diye konuştu.