TTB'nin Gülmen ve Özakça'yı muayene etmesine izin verilmedi

TTB'den Selma Şengör, açlık grevindeki Nuriye Gülmen ve Semih Özakça'yı muayene etme taleplerinin üç defa reddedildiğini açıkladı. Şengör, "TTB olarak bağımsız heyetin muayene edebilmesi için Adalet Bakanlığı'na başvurduk, onun yanıtını bekliyoruz" dedi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Türk Tabipleri Birliği (TTB) İnsan Hakları Kolu’ndan Selma Şengör, açlık grevindeki Nuriye Gülmen ve Semih Özakça'yı muayene etme taleplerine izin verilmediğini söyledi.

Bianet'ten Nilay Vardar'ın haberine göre, TTB'den Selma Şengör, Gülmen ve Özakça'nın muayenesi için Ankara Tabip Odası'nın talebinin Adalet Bakanlığı tarafından üç kez reddedildiğini aktardı. Şengör, TTB'nin de bağımsız heyet talebine yanıt beklediğini belirtti.

Şengör, TTB olarak Gülmen ve Özakça’nın sağlık durumlarıyla ilgili bilgiyi avukatları aracılığıyla aldıklarını söyledi.

2002'den önce cezaevindeki sağlık hizmetlerinden Adalet Bakanlığı'nın sorumlu olduğunu kaydeden Şengör, cezaevinde olanların kendilerinin veya Adalet Bakanlığı’nın isteğiyle TTB tarafından muayene edildiğini ifade etti.

Şengör, "Ancak cezaevindeki sağlık hizmetleri Sağlık Bakanlığı’na bağlandı ve tüm Türkiye’de uygulamaya geçen aile hekimliği ile birlikte cezaevlerine de aile hekimleri getirildi" dedi.

'KONTROLLERİN NE KADAR YETERLİ OLDUĞUNU BİLMİYORUZ'

Gülmen ve Özakça'nın tutuklanmadan önce Ankara Tabip Odası tarafından muayene edildiği söyleyen Selma Şengör, "Gülmen ve Özakça cezaevine girince talepleri üzerine Ankara Tabip Odası’ndan kendilerini muayene eden üç hekimin cezaevinde de buna devam etmesi için Adalet Bakanlığı’na başvuru yapıldı. Ancak üç kez reddedildi. TTB olarak da bağımsız heyetin muayene edebilmesi için bayramdan önce Adalet Bakanlığı'na başvurduk, onun yanıtını bekliyoruz. Şu anda her gün kontrollerinin aile hekimlerince yapılıp yapılmadığını ya da ne kadar yeterli olduğunu bilemiyoruz” diye konuştu.

'EN UFAK ENFEKSİYON ÖLÜME YOL AÇABİLİR'

Şengör, açlık grevindekilerin kontrollerinin düzgün yapılması ve duruma göre ek takviyeler verilmesi gerektiğini belirtti. Şengör, şunları söyledi:

“Açlık grevindeki kişi bir hasta değil. Onu izlemesi de farklıdır. Muayene yapıp günlük ateş, nabız, vücut ağırlığının ölçülmesi, şikayetlerinin dinlenip onlara yönelik tetkik yapılması, kusma varsa açlık grevini bozmayacak şekilde tuz verilmesi gibi şeyler önerilebilir.

En ufak bir enfeksiyon ölmelerine yola açabilir. Kusma soluk yoluna kaçarsa mide içeriğini yutmaya bağlı zatürre olabilir. Kalp kası zayıflaması kalp yetmezliğine yol açabilir. Özetle ölümcül olabilecek ihtimallerin olduğu günlere doğru gidiyoruz.”