Türkiye'de babalık!

'Türkiye'de Babalık' araştırması yapıldı: Babaların yüzde 36'sı alt değiştirmiyor.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Çocuğu ve çocuğun yakın çevresini eğitim yoluyla destekleyerek gelişimine çok yönlü katkı sağlamayı hedefleyen Anne Çocuk Eğitim Vakfı (AÇEV) , 'Baba Destek Programı' ile babaların çocukların gelişiminde  ve bakımında sorumluluk üstlenmeleri ve babalarda tutum ve davranış değişikliği sağlamayı amaçladı.

'Türkiye'de Babalık Araştırması' sonuçlarına göre çocuğun bakımında sorumluğu kendinde gören babaların oranı yalnızca yüzde beş ile sınırlı kaldı. 0-10 yaş arasında çocuğu olan babaların büyük bölümüne göre çocukların bakımından sorumlu olan eşleri.

BABALAR ÇOCUKLARINI TUVALETE GÖTÜRMÜYOR

Araştırmaya göre 0-3 yaş arası çocuğu olan babalar çocukların fiziksel bakımında yeterli sorumluluğu üstlenmiyor. Babaların yüzde 50'si çocuğunu hiçbir zaman tuvalete götürmediğini, yüzde 36'sı altını  değiştirmediğini, yüzde 35'i de hiçbir zaman çocuklarının tırnaklarını kesmediğini belirtti.

Araştırma kapsamında yapılan derinlemesine mülakatta mecbur kalmadıkça çocuğunun altını değiştirmeyen bir baba şunları söyledi:

“Yok, onu ben yapamam ya. Ha yapamam, birkaç kere yaptım, mecbur kaldım. Mesela annesi okula götürdüğünde veya okuldan almaya gittiğinde, çocuk geliyor, mesela kaka yapmış, gösteriyor, bakıyorum çok fena yapmış, artık beline gelmiş… Birkaç kere oldu ama değiştirir miyim, değiştirmem yani. Annesi evdeyken ben değiştirmem. Çünkü ben o tarz şeylerden biraz huylanırım, o yüzden.”

BAŞKA ÇOCUKLARLA KIYASLIYORLAR

Araştırmaya göre babaların yüzde 49'u çocuklarını başka çocuklarla kıyaslıyor. Babaların büyük çoğunluğu çocuk sahibi olma nedenlerini en fazla " Çocuk sevdiğim için"(yüzde 92) ve "Çocuklar eve neşe getirdiği için"(yüzde 91) nedenleri üzerinden tanımlıyor.

Babaların çocukların gelişimi ve bakımıyla ilgili en az ilgilendikleri konuların başında çocukların cinsellikle ilgili sorularını cevaplamak geliyor. Çocuğuna hiçbir zaman kitap okumayan babaların oranı yüzde 19 iken, çocuklarının okul etkinliklerine hiçbir zaman katılmadığını belirten babaların oranı ise yüzde 13.

BABALARA GÖRE KADIN 'DAHA GÜÇSÜZ VE DUYGUSALMIŞ!'

Araştırma kapsamında soruları cevaplayan babaların yüzde 66'sı 'Kadın gerektiğinde kocasına karşı sessiz kalmasını bilmelidir' cevabını verdi. "Erkek olmanın en önemli özelliklerinden biri gerektiğinde sözünü dinletebilmektir” diye düşünlerin oranı da yüzde 65 çıktı. Katılımcı babaların yüzde 78'i kadınların tabiatları gereği erkeklerden daha güçsüz ve duygusal olduğunu söyledi.

Araştırmaya göre erkeklerin kadınların çalışmasını istememesinin en önemli nedeni çocuklar ve evdeki düzen. Babalar çalışan annelerin evle ve çocuklarla yeteri kadar ilgilenmeyeceğini düşünüyor.

BABALAR YEMEK YAPMIYOR!

Araştırma kapsamında elde edilen verilerde katılımcı babaların yüzde 60'ı hiç yemek yapmadığını, ev temizlemediğini, cam silme, bulaşık yıkama, çamaşır asma gibi ev işlerini yapmadığını söyledi.

Gaziantep'te yaşayan ve üniversite mezunu olan 35 yaşındaki bir baba şunları söyledi:

“Yemek yapma, bulaşık, temizlik annenin işidir. Yani kendi yüklendiği şeyler öyle. Babanın evde yaptığı şeyler nedir, bizim öyle bir temizlikmiş, ben hiç şey yapmadım.”