TEOG puanıyla lise seçerken bunları unutmayın!

Eğitimci Sadık Gültekin'den TEOG puanı ile lise seçimi uyarısı: Tek amaç üniversite olmamalı...

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş Sınavı (TEOG) sonuçları geçen hafta açıklandı. Artık Özel okul kayıtları e-okul sistemine alındı ve daha erken bir tarihe çekildi. Buna göre özel okullara Haziran 2017 - Temmuz 2017 ayları arasında kesin kayıt yapılacak. Bu tarihler arasında özel okullardan birine kayıt yaptıran öğrenci devlet liseleri için tercih yapamayacak. TEOG yerleştirmelerinde göz önünde bulundurulması gereken kriterleri Eğitim Uzmanı Sadık Gültekin'e sorduk....

'SADECE ÜNİVERSİTE BAŞARISINA BAKILMAMALI'

"Okul seçimi yaparken sadece üniversite başarısı kriter olmamalı" diyen Gültekin, lise seçimi yapılırken genellikle hep o okulun üniversite sınavındaki başarısının sorgulanarak göz önünde tutulduğunu söyledi. Bunun göz önünde bulundurulması gereken kriterlerden sadece bir tanesi olduğunu belirten Gültekin, şöyle devam etti:

"Gözden kaçırdığımız nokta şu: O okul çocuğumuza sanat, kültür, din, hayata hazırlık ve kendine özgüven bakımından bunları verebilecek mi? Dolayısıyla lisenin amacı çocukları hayata hazırlamak ve çocukları yükseköğretime hazırlayarak o alt yapıyı oluşturmaktır. Sınavlar da, esasen bunların içerisindeki bir parçadan oluşuyor."

'SANAT, KÜLTÜR, SPOR YABANA ATILMAMALI'

Lise seçerken, çocuğa yönelik sosyal aktivitelerin de unutulması gerektiğinin altını çizen Gültekin, şöyle devam etti: "Genellikle gözardı ettiğimiz hep bir çıkar anlayışı. Buradaki çıkarı da tırnak içerisinde söyleyerek, öyle bir lise seçelim ki bizim çıkarımıza üniversiteye girişe hizmet etsin. Ama tek amaç da bu olmamalı, çocuğun mutluluğu, çocuğun hayata hazırlanması aynı zamanda çocukların sanatı, kültürü, yabancı kültürünü öğrenmesi, spor yapabilmesi gibi amaçlar da olmalı."

'BUNLARIN SORGULANMASI LAZIM'

Liselerin çocuklar için önemli olduğunu belirten Güktekin, bazı liselerin tek amaçları olduğunu ve buna kesinlikle dikkat edilmesi gerektiğini belirtti:" Öyle okullar var ki laburatuarı, spor salonları bile yok. Ya da öyle okullar var ki amaçları sadece üniversite sınavına hazırlık. Lise esasında bir ekol demek. Bu da bir takım şeylerin olgunlaştığı yer anlamına geliyor. Ama olgunlaşmak sadece sınav mıdır, test midir? İşte bunların sorgulanması lazım."

'PUANLA TESTLE OLABİLECEK BİR ŞEY DEĞİL'

TEOG yerleştirmelerinde çocuğun mutlu olabileceği yerlerin önemli olduğunu kaydeden Gültekin, son olarak şöyle konuştu: "Tabii ki üniversite sınavını okumak önemli bir olay ama çocuğun mutluluğu bence çok daha önemli. Çocuğun gelişimine en fazla katkı sağlayacağı okul nedir? Bu sorunun araştırılması gerekir. Bu da sadece puanla testle olabilecek bir şey değil."