ODTÜ'lüler: OHAL sona ersin

ODTÜ mezunları bildiri yayınladı: "OHAL kaldırılsın, KHK ile ihraç edilenler görevlerine iade edilsin."

Google Haberlere Abone ol

Nurettin Öztatar

DUVAR - ODTÜ Mezunları Derneği, Olağanüstü Halin kaldırılmasını, Kanun Hükmünde Kararnamelerle işlerinden uzaklaştırılanların mağduriyetlerinin giderilmesini istedi.

ODTÜ Mezunları Derneği, Adana ODTÜ Mezunları Derneği, Antalya ODTÜ Mezunları Derneği, Bodrum ODTÜ Mezunları Derneği, ODTÜ Bursa Mezunlar Derneği, Denizli ODTÜ Mezunları Derneği, ODTÜ Ege Mezunlar Derneği, Eskişehir ODTÜ Mezunları Derneği, İstanbul ODTÜ Mezunları Derneği ve Mersin ODTÜ Mezunları Derneği tarafından yapılan ortak açıklamada şöyle:

YÜZ BİNLERCE KİŞİ İÇİN HÜKÜM VERİLDİ: 15 Temmuz darbe girişimini takiben on aydır Olağanüstü Hal koşulları altında yaşıyor, Kanun Hükmünde Kararnameler ile yönetiliyoruz. Çıkarılan KHK’lar ile bugüne kadar 100 binin üzerinde işçi ve emekçi ihraç edilerek ya da işyerlerinin kapatılması nedeniyle işsiz kaldı, kamu ile ilişkileri tamamen kesildi. Bu kararnameler ile herhangi bir soruşturmaya gerek görülmeden bir gece yarısı yüzbinlerce insanın geleceği hakkında hükümler verildi.

HAKKINI ARAYAN TERÖRİST İLAN EDİLDİ: Bu listeleri hazırlama talimatı alarak birçok kişinin hayatıyla oynayanların bir kısmı sonraki KHK’larla ihraç edildi. Sendikalı olmak, muhalif olmak, iktidarı eleştirmek, HAYIR demek listelerde isminizin olması için yeterli kanıt olarak gösterildi. Bu keyfi ve hukuksuz uygulamalara karşı ses çıkararak haklarını arayanlar ‘terörist’ ilan edildi. OHAL ilanının ve KHK’ların darbe girişiminin sonuçlarının ortadan kaldırılması ve benzer girişimlerin önlenmesi ile ilgili olmadığı kısa bir süre içinde ortaya çıktı.

TOPLUM SAĞLIĞI HİÇE SAYILDI: Bu süreçte, işini kaybederek çalışma olanakları ellerinden alınan en az 37 kişi yaşamına son verdi. Öğretmen olmak için eğitim alan fakat bu süreçte karnını doyurabilmek için inşaatlarda çalışan Bünyamin öğretmen işçi cinayetinde yaşamını yitirdi. Bir çok bilim insanı bu koşullarda hayatını idame ettiremediği için yurtdışında çalışmaya mahkum edildi. Alanlarında uzman sağlıkçıların işleri ellerinden alınarak toplum sağlığı da hiçe sayıldı. Akademisyen Nuriye Gülmen ve öğretmen Semih Özakça 120 günü aşkın bir süre Ankara’nın orta yerinde Yüksel Caddesi’ndeki insan hakları anıtının önünde, işlerine geri dönmek talebiyle oturma eylemi yaptı.

HÜKÜMET İTİRAF ETTİ: Taleplerine karşılık bulamayan Nuriye ve Semih 71 gün önce oturma eylemlerini açlık grevine dönüştürdü. Nuriye ve Semih’in sağlık durumu kritik evrededir. Bu konuda sorumluluk alması gerekenler kör, sağır ve dilsizi oynamaktadır. KHK’lar ile haksızlık yapmış olabileceklerini itiraf eden hükümet, bunca mağduriyete karşı yanlışları düzeltmek konusunda hiçbir somut adım atmamıştır. İnsan hayatı bu kadar ucuz mudur? İnsanların geleceğini ellerinden almak bu kadar kolay mıdır?

BİREYLER KADAR TOPLUMA DA TEHDİT: ODTÜ mezun dernekleri olarak, on aydır devam eden OHAL’in sonlandırılmasını; KHK’ların son bulmasını ve KHK’lar nedeniyle yaşanan mağduriyetlerin bir an önce giderilmesini talep ediyoruz. Eğitimcilerin, bilim insanlarının, sağlıkçıların, hukukçuların, tüm emekçi ve işçilerin haksız yere görevlerini yapmalarının engellenmesi bireylere olduğu kadar topluma da tehdit unsuru oluşturmaktadır. Başta Nuriye ve Semih olmak üzere haksız yere hukuksuz bir şekilde işlerinden edilen emekçilerin bir an önce işlerine iade edilmesini talep ediyoruz.”