OHAL Komisyonu Başkanı Menteş'ten Kürt sorununa anayasal çözüm vurgusu

OHAL İnceleme Komisyonu Başkanlığına atanan Selahaddin Menteş’in hakimlik yaptığı dönemde taş atan çocuklara ağır cezaları eleşitren ve Kürt sorununa anayasal çözüm isteyen karşı oy yazıları bulunduğu ortaya çıktı.

Google Haberlere Abone ol

ANKARA - OHAL İnceleme Komisyonu Başkanlığı’na atanan Adalet Bakanlığı Müsteşarı Selahaddin Menteş, hakimlik yaptığı dönemlerde dikkat çeken kararlara imza attı.

Menteş’in basına yansıyan kararlarından biri Diyarbakır’da görev yaptığı 2009 yılında taş atan çocuklarla ilgili. Hakim Menteş o dönem 19 yaşındaki bir göstericiye verilen 12 yıl 6 aylık cezaya şerh koydu. Göstericinin kırsal alanda 8 yıl silahlı faaliyet yürütüp teslim olsa ceza bile almayacağına dikkat çeken Menteş, verilen 12 yıl ceza için, “Ceza adaleti açısından adil değil” dedi. Menteş bundan önce de benzer davalara şerh düşmüştü.

'KÜRT SORUNU ÇÖZÜLMELİDİR'

Menteş 2010 yılında da çok konuşulan bir başka karşı oy yazdı. “Kürt Ulusal Birlik Hareketi" adlı grubun düzenlediği bir panelde konuşan Avukat Sabahattin Korkmaz aleyhine "örgüt propagandası yapmak" suçundan açılan davada 1 yıl hapis cezası çıkmıştı. Menteş karşı oy yazısında şu ifadeleri kullandı:

"PKK'nın ortaya çıkışının sebebi Kürt sorunu mudur ya da PKK, Kürt sorununun sonucu mu doğmuştur? Kürt sorununun bugüne kadar çözülememiş olmasının örgüte eleman temin etmede yardımcı olmaktadır. PKK terör örgütü Kürt sorununun bir sonucu değildir. Olsa olsa bu sorun üzerine oturmuş bir örgüttür. Kürt sorunu çözülerek, anayasal güvenceye kavuşturulmalıdır."

KCK'DA UZUN TUTUKLULUK SÜRELERİNE ELEŞTİRİ

KCK ana davasında uzun tutukluluk sürelerini eleştiren Menteş’in bu davadan alınıp başka bir bölüme atanması da tartışmalara yol açmıştı.

OHAL Komisyonu'nun başkan ve üyeleri belli olduOHAL Komisyonu'nun başkan ve üyeleri belli oldu

Menteş Adalet Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı olduktan sonra katıldığı bir programda paralel yapının devletin bir çok kademesinde olduğu gibi HSYK’yı da ben merkezli anlayışla kurtarılmış bölge ilan edip ele geçirdiğini söyledi.