Gebze’de 1 Mayıs 10 bin işçiyle kutlandı

Gebze’de 10 bini aşkın işçinin katılımıyla 1 Mayıs yoğun katılımla kutlandı. 1 Mayıs'a metal işçilerini katılımı yoğun oldu. Eskişehir'de ise 1 Mayıs 5 yıl aradan sonra ilk kez ortak kutlandı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Gebze’de 10 bini aşkın işçinin katılımıyla 1 Mayıs kutlandı. Metal işçilerinin de yoğun olarak katıldığı 1 Mayıs’ta işçilerinde hedefinde kıdem tazminatının fona devredilmesi vardı.

Evrensel'de yer alan habere göre, işçi ve emekçilerin yoğun olarak yaşadığı Gebze’de, her yıl bayram coşkusu ile geçen 1 Mayıs bu yıl yine coşkuyla kutlandı. Gebze Sendikalar Birliği’nin kararıyla ortak gerçekleştirilen miting için saat 09:30 itibariyle Gebze Trafo Meydanı’nda toplanılmaya başlandı. Saat 10:00 itibariyle de kortejlerin alana yürüyüşü başladı.

Ankara'da önce anma sonra 1 Mayıs mitingiAnkara'da önce anma sonra 1 Mayıs mitingi

Mitingte, Gebze Sendikalar Birliği’ne bağlı Petrol-İş, Birleşik Metal-İş, Tek Gıda-İş, Eğitim-Sen, Eğitim-İş, Kristal-İş, Deriteks, TezKoop-İş, TÜMTİS, Emekli-Sen Sendikaları'nın Gebze şubeleri, CHP, HDP, ÖDP, EMEP, Vatan Partisi, SODAP, ESP, Haziran Hareketi, TMMOB, Gebze Artvin Gençlik Platformu, Toplumsal Dayanışma Ağı, Pir Sultan Abdal Gebze ve Çayırova Şubeleri, UİD-DER, TGB, Darıca Kültür Derneği ve çok sayıda vatandaş yer aldı.

METAL İŞÇİLERİNİN KATILIMI YOĞUN OLDU

Kıdem tazminatının fona devredilmesine tepki, her sendika kortejinin öne çıkanları arasındaydı. Bu yıl ki 1 Mayıs’a Gebze’de çalışan metal işçilerinin katılımı da yoğundu.  İş cinayetlerinin önlenmesi, BES kesintileri, asgari ücrete yapılan zammın erimesi de işçilerin gündemleriydi. Bu yılki 1 Mayıs’ta barış talebi de işçi ve emekçiler tarafından yürüyüş boyunca dile getirildi.

Gebze Sendikalar Birliği Dönem Sözcüsü ve Petrol-İş Gebze Şubesi Başkanı Süleyman Akyüz bir basın açıklaması yaptı. Akyüz şunları söyledi: “Fabrikalarda, tezgâhlarda ve işyerimizdeki örgütlülüğümüzü ve birliğimizi bu meydana taşıyarak haklarımızı ve kazanımlarımızı koruyacağımızı ilan etmek için 1 Mayıs’ta buradayız. Her yaştan kadını erkeği ile tüm emekçiler ve işçi sınıfının örgütlü gücü sendikalar, demokrasinin en büyük güvencesidir. Bu gerçekten aldığımız güçle anayasanın dayatmalarla, toplumsal mutabakat sağlanmadan ve referandum üzerindeki şaibe ortadan kaldırılmadan değiştirilmesini yanlış bulduğumuzu duyuyoruz. Yeni anayasa temel hak ve özgürlükleri güvenceye alan kuvvetler ayrılığının sağlandığı, yasakların kaldıran, emeğin hakların geliştiren, demokratik ve sosyal hukuk devleti ilkesinin merkeze yerleştirildiği bir eksende olmalıdır.

Bakırköy'de 1 Mayıs kutlamaları başladıBakırköy'de 1 Mayıs kutlamaları başladı

'YUTTURAMAZSINIZ'

Akyüz konuşmasında kıdem tazminatının fona devredilmesine de değinerek, “Kıdem tazminatımızı fona devretmek, varlık fonu yoluyla özelleştirmeleri hızlandırmak, işverenlere bütçeden yeni teşvikler vermek, çalışanların vergi yükünü arttırmak, KİT’leri yeniden yapılandırmak ve istihdamı esnekleştirmek istiyorlar. Buradan bir kez daha ilan ediyorum, kıdem tazminatımız kırmızı çizgimizdir. Bizim yalanlara artık karnımız tok. Makyajlayarak, göz boyayarak fon hesabını yutturamazsınız” dedi.


ESKİŞEHİR'DE 1 MAYIS KUTLAMASI

eskisehir

Eskişehir’de işçi sınıfının birlik, mücadele ve dayanışma günü olan 1 Mayıs 5 yıl aradan sonra ilk kez ortak kutlandı. Evrensel'de yer alan habere göre Eskişehir’de 1 Mayıs alanı Sıhhiye Meydanı oldu.  Sakarya Caddesi girişinde bir araya gelen binlerce işçi ve emekçi buradan Sıhhiye Meydanı’na yürüdü.

DİSK, Türk-İş, KESK, TMMOB Eskişehir İl Koordinasyon Kurulu, Eskişehir Tabip Odası tarafından düzenlenen 1 Mayıs kutlamaları CHP, EMEP, Halk Evleri’nin aralarında bulunduğu siyasi partiler de katıldı.

Sıhhiye Meydanı’nda gerçekleşecek kutlamalar için işçi ve emekçiler Sakarya Caddesi’nde bir araya geldi. Kitle Sakarya Caddesi’nden Sıhhiye Meydanına kadar yürüdü. Alkış, ıslık, düdük ve davul zurna eşliğinde yürüyen işçiler ve emekçiler, sık sık slogan atarak taleplerini dile getirdi.

Sıhhiye Meydanı’nda kurulan sahnede ilk konuşmayı 1 Mayıs Tertip Komitesi üyelerinden Türk İş İl Temsilcisi Necat Kılıç yaptı. 1 Mayıs’ın işçi sınıfının mücadele ettiği kazanımlarıyla, kararlığıyla dayanışmasıyla anlamlı kıldığı bir gün olduğunu söyleyen Kılıç,  insanca çalışmak ve yaşamak istediklerinin altını çizdi. Kılıç, “Taşeronda güvencesiz, kuralsız bir şekilde çalışarak ucuz iş gücü olmak ve can vermek istemiyoruz. Bizler haram lokma yemeden yaşam mücadelesi verenleriz. İnsanların huzur içinde kardeşçe yaşadığı bir dünya hayal edenleriz. İnsanların hür içinde kardeşçe yaşadığı bir dünya hayal edenleriz” dedi.

Memur-Sen 1 Mayıs'ı kutladıMemur-Sen 1 Mayıs'ı kutladı

ÇORUM'DA 1 MAYIS KUTLAMASI

İşçi sınıfının uluslararası birlik, mücadele ve dayanışma günü 1 Mayıs, Çorum’da da kutlandı.

DÜZCE’DE 1 MAYIS KUTLAMASI

Düzce’de KESK, Birleşik Kamu-İş ve DİSK’e bağlı Emekli Sen’in çağrısıyla 1 Mayıs kutlaması yapıldı. Saat 12.00’da toplanan kitle, belediyenin önünden Anıtpark’a yürüdü. Alanda yapılan konuşmalardan sonra etkinlik halaylarla devam etti.

Dünya emekçileri 1 Mayıs'ı nasıl kutluyor?Dünya emekçileri 1 Mayıs'ı nasıl kutluyor?

Hak İş'ten Erzurum'da 1 Mayıs mitingiHak İş'ten Erzurum'da 1 Mayıs mitingi