Tarhan Erdem'den anket ve referandum yorumu

Konda Araştırma Şirketi Yönetim Kurulu Başkanı Tarhan Erdem, yaptıkları anketin 1.5 puan farkla 'evet'i işaret ettiğini söyledi. "Bugün seçim olsa yüzde 30'a yakın seçmen AK Parti'ye oy verecekti" diyen Erdem'e göre AK Parti'nin endişeli olmasının nedeni bu.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Konda Araştırma Şirketi Yönetim Kurulu Başkanı Tarhan Erdem, son aylarda evet oylarında artış olduğunu söyledi. Erdem, "Evet" oyu yüzde 51,5 oranında önde görünürken, "Hayır" oyunun yüzde 48,5'te kaldığını açıkladı.

Amerika’nın Sesi’nden Mehtap Çolak Yılmaz'a açıklamalarda bulunan Tarhan Erdem, referandum anketleri sonuçlarının yanı sıra, 17 Nisan sabahı sandıktan çıkma ihtimali olan her iki sonucu değerlendirdi.

'EVET İYİ BİR MESAJ OLACAK'

Sandıktan ‘Hayır’ çıkmasını istediğini belirten Erdem, “Halkın seçmenlerin son 4-5 seneden beri beri Sayın Erdoğan'ın sertleşme, otoriterleşme eğilimine karşı önemli bir direnci olduğunu gösterecektir ve Erdoğan da bunu dikkate almak zorunda kalacaktır. Tabii ki ne cumhurbaşkanı değişecek ne hükümet değişecektir. Fakat bunun iyi bir mesaj olduğunu görülecektir ve halk da kendi demokratik olgunluğunu ispat etmiş olacaktır” dedi.

'KÖTÜMSER BİR HAVA ÇİZMEK İSTEMEM AMA'

Erdem sandıktan evet kararı çıkması durumunda oluşacak tablo konusunda ise şu değerlendirmeyi yaptı: “Evet çıkarsa şu olur bu olur demeye lüzum yok. Çok ciddi otoriterleşmeye genel olarak özgürlük dışı rejime girilmek isteneceği muhakkaktır. Zaten onun için yapılıyor. Çok farklı bir durumda olacak Türkiye'nin yönetim tarzı. Bir kişi kararname çıkaracak bir kişi hemen hemen Meclis'in bütün yetkilerini kendi üzerine toplamış olacak. Zaten böyle bir duruma gelen bir kişinin artık o ayrıntıda şu hakkı var mıydı bu hakkı var mı diye düşünmez. Siz teslim etmişsiniz, o istediği gibi kullanacaktır. Dolayısıyla bir yurttaş olarak iki gün kala böyle kötümser bir hava çizmek istemem ama hiç beklemediğim hiç beklenmeyen 50 seneden beri bir anti demokrasi dışı hukuk dışı bir noktaya gelecektir Türkiye.”

ANDY-AR Başkanı Faruk Acar'dan 'son anket' tweetiANDY-AR Başkanı Faruk Acar'dan 'son anket' tweeti

'ÇOK UZUN ALMAYACAK SÜREDE BU İŞ BİTER'

Konda Yönetim Kurulu Başkanı Erdem, şöyle devam etti:  “Tabii 52 ile de 55 ile de alınmış olsa geriye kalan 45 ile eskiden var olan farklılıklar sert keskin hale gelmiştir. Netice itibariyle onunla yaşamak mecburiyetindedir idare. Yüzde 45'i Bir de 48'i yok kabul edemez. Bana göre sürdürülebilir olması mümkün değildir. Beş sene on sene senede düzelmez bu iş diyenler var ama ben aynı kanaatte değilim. Süre tayin etmek çok yanıltıcı olabilir ama çok uzun zaman olmayacak bir sürede bu iş biter.”

ENDİŞENİN NEDENİ 

Sayılarını 6 milyon olarak ifade ettiği Kürt seçmenlerin oylarının yüzde 95’inin ‘Hayır’ olacağını kaydeden Tarhan Erdem, daha önce AKP'ye oy vermiş muhafazakar kesim oylarının da kaybedileceği tahmininde bulundu. Erdem, “Bu bir seçim olsaydı parti seçimi, yüzde 30’a yakın seçmen AK Parti’ye oy verecekti. Şu anda AK Partililerin kazanıp kazanmamakta endişeli olmalarına sebep olan olay budur,” iddiasında bulundu.