Sosyal medya kanaat önderlerini seçti!

Veri Toplama Enstitüsü, sosyal medyanın siyasi tercihlere etkisini araştırdı. Sosyal medya kullanıcılarını paylaşımları ile en olumlu etkileyen isimler sıralamasında ilk sırada Cumhurbaşkanı Tayyip erdoğan yer aldı. Erdoğan’ı Cem Yılmaz ve Haluk Levent takip etti.

Google Haberlere Abone ol

Serkan Alan

ANKARA- Veri Toplama Enstitüsü tarafından yapılan “Sosyal Medya Kullanımı Genel Profil” araştırmasında Türkiye’deki sosyal medya kullanıcılarının genel profilleri ortaya çıkarıldı. Araştırmada yöneltilen 'Sosyal medya siyasi tercihleri etkiliyor mu' sorusuna katılımcıları yüzde 53.4'ü 'Evet' cevabı verdi.

Araştırma, Türkiye genelinde toplam 12 ilde sosyal medyayı aktif olarak kullanan 1204 kişi ile yapıldı. Referandum öncesi sosyal medya kullanımının etkilerini de yansıtan araştırmaya göre kullanıcılar günde ortalama 2 saat 58 dakika sosyal medyaya vakit ayırıyor.

SOSYAL MEDYA TERCİHLERDE ETKİLİ

Sosyal medyayı en fazla haberleri ve gündemi takip etmek için kullandıklarını belirten katılımcıların en çok rahatsız olduğu içeriklerin başında yüzde 57.6 ile “teröre destek” geliyor. Sosyal medyanın siyasi tercihlere olan etkisini de ölçmeyi amaçlayan araştırmada katılımcıların yüzde 53.4'ü sosyal medyanın tercihlerini etkilediğini, yüzde 40'ı etkilemediğini, yüzde 6.6'sı da bu konuda kararsız olduğunu söylüyor.

SOSYAL MEDYANIN REFERANDUM SONUCU EVET

Araştırmaya katılan sosyal medya kullanıcılarının yüzde 61,8’i yeni 'Cumhurbaşkanlığı Sistemi' hakkında detaylı bilgi sahibi olduklarını ifade ediyor. Yüzde 30.1'i biraz bilgi sahibi olduğunu belirtirken yüzde 8.1'inin ise değişiklik hakkında bilgisi bulunmuyor. Araştırmaya katılanların yüzde 52.1'ine göre ise referandum sonucu 'Evet' olarak çıkacak. Hayır sonucu çıkacağına inanların oranı yüzde 25.1 olurken, kararsızların oranı yüzde 17.1 olarak belirlendi. Fikrini beyan etmek istemeyenlerin oranı ise araştırmaya yüzde 4.8 olarak yansıdı.

TARTIŞMALAR TELEVİZYONDAN TAKİP EDİLİYOR

Katılımcıların referandum değişikliğine ilişkin tartışmalarda bilgi sahibi olduğu iletişim mecralarının başında televizyon geldi. Referandum değişikliği ile ilgili tartışmaların televizyondan sonraki takip edildiği sosyal medya alanı ise twitter.

MESAJLARI OLUMLU ETKİ YARATAN ÜNLÜLER

Katılımcılara 'Sizi sosyal medya paylaşımları ile en olumlu yönde etkileyen ünlü kimdir' sorusu yöneltildi. Sosyal medya kullancıları, yüzde 51.2 ile Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, yüzde 49.5 ile komedyen ve oyuncu Cem Yılmaz, yüzde 41 ile müzik sanatçısı Haluk Levent’i sırladı. Listede Demet Akalın, Arda Turan, Müjdat Gezen, Mustafa Ceceli, Muharrem İnce, Yılmaz Özdil ve Sıla da yer aldı.