Kıbrıs'ta Albayrak ve Çavuşoğlu konuşuluyor

Enerji Bakanı Berat Albayrak ve Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun Akdeniz'de tek taraflı olarak petrol ve doğalgaz aranabileceği açıklamaları Lefkoşa'da tepki ve heyecan yarattı. Rum lider Anastasiadis'ın ABD Başkanı Donald Trump'la yapacağı görüşmede konuyu gündeme getirmesi bekleniyor.

Google Haberlere Abone ol

LEFKOŞA - Ankara’nın bir kaç gündür Lefkoşa’ya doğalgaz ve petrol konusunda gönderdiği yeni mesajlar Kıbrıs Rum tarafında tedirginliğe neden oldu. Ankara’nın son açıklamalarını “tehditkâr” bulan Kıbrıs Rum tarafı konuyu uluslararası düzleme taşımaya hazırlanıyor.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak’ın Türkiye’nin önümüzdeki hafta Doğu Akdeniz’de sismik araştırmalara başladığını açıklaması Lefkoşa’da “manidar” bir gelişme olarak algılandı. Kıbrıs Rum liderliğine göre Türkiye "referandumun bitişini ve Kıbrıs müzakerelerinin başlamasını beklemeksizin Doğu Akdeniz’deki diyaloğu ve göreceli iyi diplomatik atmosferi bozmak için" adımlar atıyor.

Albayrak’ın açıklamaları dün Lefkoşa’daki diplomatik kulvarlarda masaya yatırıldı. Rum tarafı ilk etapta Ankara’nın Kıbrıs açıklarında “kontrollü gerginlik” politikası izleyeceği üzerinde duruyor. Kıbrıs müzakerelerinin seyrine yönelik olarak Lefkoşa, Ankara’nın müzakere masasını alabora eden taraf olarak gözükmek istemeyeceğini düşünüyor. Berat Albayrak’ın açıklamalarının Kıbrıs’taki yankısı sürerken Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun açıklamaları gergin bekleyişe yeni bir boyut kazandırdı. Bu gelişmelerin gölgesinde, Kıbrıs Rum lider Nikos Anastasiadis kendi toplumuna ve Kıbrıs Türk tarafına bu yeni şartlar altında Haziran ayına dek bir anlaşmanın söz konusu olamayacağı mesajını verdi.

Bu arada, Duvar’a ulaşan son bilgiler Türkiye’nin bölgede atacağı yeni adımlara göre Lefkoşa’nın doğalgaz ve petrol konusunu uluslararası boyuta taşımaya hazırlandığını gösteriyor. Rum tarafı birkaç hafta sonra gerçekleştirilmesi planlanan Donald Trump-Anastasiadis görüşmesine bu nedenle büyük önem atfediyor.

Türkiye-Yunanistan-Kıbrıs ittifakı!Türkiye-Yunanistan-Kıbrıs ittifakı!

Çavuşoğlu ne dedi?

Bugün Kıbrıs meselesine ilişkin açıklamalarda bulunan Dışişleri Bakanı şu noktalara değinmişti: “Sorunu çözmek için samimi çaba sarf ediyoruz. Özellikle Rum tarafında seçim döneminde aynı samimiyeti görmüyorum. Rum tarafını Kıbrıs etrafındaki doğalgaz ve petrol ile ilgili attığı tek taraflı adımları doğru bulmuyoruz. Uyarılarımızdan sonra geri adım atmadığı için de Türkiye olarak bazı adımları atacağız. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanımız Berat Albayrak da bu konuda açıklamalarda bulundu. Burada Kıbrıs Türkü'nün de hakkı var. Türkiye Cumhuriyeti'nin de karasuları var. Bizim de haklarımız var. Bu haklara halel getirilmemesi için gerekli adımları atacağız. Daha önce hukuki adımları atmıştık. Pozisyonumuzu resmi olarak kayda geçirmiştik. Bundan sonra tek taraflı adımlara müsaade etmeyeceğimizi göstermemiz gerekiyor.”