Tanrıça heykelinin yerine Osmanlı tuğrası konuldu

Torbalı'da bulunan tanrıça Demeter ve kızı Kore'nin heykeli belediye tarafından kaldırıldı. Heykelin yerine metalden bir Osmanlı tuğrası konuldu.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - İzmir'in Torbalı ilçesinde bulunan tanrıça Demeter ve kızı Kore'nin heykeli kaldırıldı. Belediye görevlileri heykelin yerine Osmanlı tuğrası ve ay yıldız olan metal bir anıt yerleştirdi.

Posta gazetesinin haberine göre, Torbalı ilçesinin simgesi olan tanrıça Demeter ve kızı Kore'nin (Pershephone) heykeli, AK Parti'li Belediye Başkanı Adnan Yaşar Görmez tarafından kaldırtıldı.

Heykelin yerine metalden yapılmış Osmanlı tuğralı ay yıldız figürü dikildi. Heykelinin niçin kaldırıldığı ve niçin değişiklik yapıldığıyla ilgili olarak Torbalı Belediyesi'nden açıklama yapılmadı.

Milattan Önce 2'nci yüzyıldan kalan ve 1970'lerde Torbalı yakınlarındaki antik Metropolis kenti kazılarında gün ışığına çıkarılan heykelin orijinali İzmir Arkeoloji Müzesi'ne götürüldü. Heykelin bir kopyası da Torbalı Atatürk Meydanı'na dikildi.

DEMETER VE KORE'NİN ÖYKÜSÜ

Antik Yunan'da baştanrı Zeus ile bereketi simgeleyen tanrıça Demeter’in bir kızları olur. Adını Kore (Persephone) koyarlar. Hem efsanede, hem de tapınma sırasında Demeter ile kızı Kore birlikte anılır. Bunlara "iki tanrıça" da denir. Demeter, tarımın, bereketin, mevsimlerin ve anne sevgisinin tanrıçasıdır. Homeros'un destanlarında, "güzel saçlı kraliçe" ya da "güzel örgülü Demeter" diye geçer. İnsanlara toprağı ekip biçmesini öğreten bu tanrıçadır. Ekinleri, özellikle de buğdayı simgeler. Kızı Kore ise "yeryüzü ecesi" olarak anılır.