‘Evet’ standına AK Partililerden müdahale: Siz iyi anlatamıyorsunuz!

Türkiye Hukuk Platformu adına ‘Evet’ çalışması yürüten hukukçular ilginç olaylara tanık oluyor. Buna aynı gün, ‘solcular’dan da AK Partililerden de tepki görmek dahil!

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Gazete Duvar’da geçtiğimiz günlerde yer alan ‘Evet/Hayır metroya indi’ başlıklı haberde yer alan standın sahibi Türkiye Hukuk Platformu’nun Genel Sekreteri avukat Ahmet Akcan yürüttükleri ‘evet’ kampanyası sırasında yaşadıklarını anlattı. Haberde adı geçen Taksim Metrosu’ndaki stantlarında genel olarak demokratik bir tartışma ortamı olduğunu, kendilerine genellikle ‘Hayır’ oyu vereceklerini açıklayan seçmenin sorular sorduğunu belirten Akcan yaşanan ilginç bir olayı da aktardı.

Kendilerinin cumhurbaşkanlığı sistemi teklifinin ‘siyasi yönünü değil hukuki yönünü’ ele aldıklarını belirten Akcan, bu nedenle AK Parti Gençlik Kolları’ndan geldiklerini söyleyen bir grubun da müdahalesi ile karşılaştıklarını anlattı.

Ahmet Akcan’ın ‘evet’ çalışması ve sırasında yaşadıklarına dair Duvar'a açıklamaları şöyle:

SAĞ HUKUK STK’LARININ PLATFORMU: Türkiye Hukuk Platformu sağ cenahtan hukuk alanında yer alan yaklaşık 20 STK tarafından 2 yıl önce kuruldu. Temel amacı Türkiye ve yurtdışındaki önemli olaylara ilişkin hukuk alanında projeler hayata geçirmek. Projelere göre bazı üyeler çalışmalara katılmayabiliyor. Örneğin şu an yürütülen referandum kampanyasına sağ cenahta yer aldığı halde siyasi bulduğu için katılmak istemeyenler oldu. Daha önce 17-25 Aralık ve 15 Temmuz darbe girişimi gibi olaylarda açıklamalar yaptık ama seçim süreçlerine hiç müdahil olmadık. Ama bu defa normal bir seçim süreci olarak göremeyerek, halkın referandum konusunda doğru bilgilenmesi için bir araya geldik. Bu sistemin Türkiye’ye gelmesinin faydalı olacağına ‘evet’ cevabı veren hukukçular olarak da anlatmaya karar verdik. Evet dediğimizi de bütün dokümanlarımıza yazdık.

SİYASİLER ‘EVET’ İÇİN YETERLİ DEĞİL: Sonuçta hükümet temsilcileri siyasi temsilciler. ‘Hayır’cı kesim onları çok da dikkate almıyor siyasi gerekçelerle. CHP ve HDP’li ‘hayır’cı seçmen kitlesine baktığımızda da ilk çıkış noktalarının parti bağlılıkları ya da hükümet karşıtlıkları olduğunu görüyoruz. Örneğin ‘hayır’cı siyasetçiler 18 yaşa milletvekilliğini ‘kendi çocuklarını vekil’ yapacaklar diye karşı çıktıklarını söylüyor. Ama 25 yaşla İtalya dışında, İngiltere, İsveç, Norveç, Danimarka, Almanya, Fransa, Belçika, Hollanda’da 18 yaş geçerli. Bunu duyunca vatandaş bu konuda ‘hayır’ını siliyor.

ahmet23 Türkiye Hukuk Platformu Genel Sekreteri avukat Ahmet Akcan

EN ÇOK İTİRAZ TEK ADAMLIK KONUSU: CHP’nin kampanyası tek adamlık üzerine olduğundan herhalde en çok soru bu konuda geliyor. Biz de 'siz kaç kişinin yönetmesini istiyorsunuz' diye karşılık veriyoruz. 'Tek adamlığı savunduğumuzu' söylüyoruz. Çünkü parlamenter ya da başkanlık bütün sistemlerde tek adam vardır. Bizdeki de parlamenter sistem kağıt üzerinde. Seçmen ‘Almanya’da oldu da bizde neden olmadı?’ dediğinde biz de şunu söylüyoruz: “Bizde cumhurbaşkanı çok güçlüydü”… Çok güçlü bir cumhurbaşkanı var, yasaları reddedebiliyor, atama yapıyor ama sorumlu değil. Bu sistem bunu kaldıracak. Bu da çift başlılığı ortadan kaldıracak. Bu değişiklikle sorunların tamamının çözüleceğini söylemiyoruz. Halen darbe anayasası var ve hep yama ile yönetildik. Biz yeni sistemle birlikte Türkiye’nin normalleşme sürecine girerek yeni ve demokratik bir anayasa olması gerektiğini söylüyoruz.

AYNI GÜN İKİ MÜDAHALE: Akdeniz, Ege ve Marmara bölgelerinin bütün illeri dahil Türkiye genelinde 65 ilde sivil toplum örgütleri ile söyleşiler yapıyoruz. Hukukçularımız bu söyleşilere katılıyor. İstanbul, Ankara ve Diyarbakır’da da stantlarımız var. ‘Evet’çiler zaten çok fazla gelmiyor. Sanılanın aksine kemikleşmiş bir ‘hayır’cı kitle de yok. Genellikle eksik bilgi ve manipülasyondan etkilenmiş olduklarını görüyoruz. Fakat çok rahat tartışabiliyoruz. Tabii arada bize sert yaklaşan, slogan atan, fiziki müdahalede bulunmaya çalışanlar da oldu. Ama onlara da bizden önce çevremizdeki o ‘hayır’cı seçmen karşı çıktı, engel oldu. Bu çok sevindirici. Siyasi sorularla ya da AK Parti/hükümet eleştirileriyle karşılaştığımızda ise bunun muhatabının biz olmadığını söylüyoruz. Olumlu ya da olumsuz bir yorum yapmıyoruz. Belki de bu yüzden de bir defasında “Evet’i iyi anlatamıyorsunuz” diyerek birkaç genç müdahale etmeye kalktı. Siz kimsiniz dediğimizde de, “Biz AK Parti Gençlik Kolları’nız” dediler, biz de dertlerini oraya gidip anlatmalarını söyledik ama epey gerginlik oldu. Telefon edip adam çağırmaya kadar vardırdılar olayı. “Niye adam çağıracaksın?” deyince de, “Sen iyi anlatamıyorsun anlatacak adam çağıracağım” diyor! Sonunda yine çevredekilerin müdahalesi ile kapandı. İşin ilginci sol cenahtan ‘AKP’ diye bağırıp gelip müdahale edenlerle AK Partili gençlerin müdahalesi aynı gün aynı stantta oldu.

'Evet-Hayır' tartışması metroya bindi!'Evet-Hayır' tartışması metroya bindi!

Türkiye Hukuk Platformu’nda yer alan STK'lar

Hukukçular Derneği, Anayasa Hukukçuları Derneği, Uluslararası Hukukçular Birliği, Hukukçular Birliği Vakfı, Hukuk ve Değişim Derneği, Anadolu Hukuk Araştırmaları Derneği, Hukukçu Hanımlar Derneği, Yeryüzü Avukatları Derneği, TÜMHUDER, Ceza Hukukçuları Derneği, Selçuklu Hukuk Derneği, Yeryüzü Adalet ve İnsan Hakları Derneği, Türkiye Azerbaycan Hukuk Platformu, Hukuk ve Demokrasi Kurumu, Hukukçu Kadınlar Derneği, Mülteci Hakları Derneği, Hukukun Üstünlüğü Platformu, Tüketici Hukuku Enstitüsü. (HABER MERKEZİ)