Savcılık: Hrant Dink cinayetini kamu görevlileri planladı

Agos Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink suikastıyla ilgili soruşturmada, Fethullah Gülen, Zekeriya Öz ve Ekrem Dumanlı'nın da aralarında olduğu 6 kişi hakkında yakalama kararı çıkarılması istendi. Savcılığın mahkemeye gönderdiği yazıda, Dink suikastının kamu görevlileri tarafından planlandığı belirtildi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, Hrant Dink cinayeti soruşturması kapsamında, Fethullah Gülen, avukatlar Faruk Mercan, Halil İbrahim Koca, gazeteci Adem Yavuz, firari savcı Zekeri Öz ve kapatılan Zaman Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Ekrem Dumanlı hakkında tutuklamaya yönelik yakalama kararı çıkarılmasını talep etti.

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Terör ve Örgütlü Suçlar Bürosu savcısı Gökalp Kökçü tarafından Nöbetçi Sulh Ceza Hakimliği'ne gönderilen yazıda, Dink suikastının kamu görevlileri tarafından planlandığı belirtildi.

Yazıda, "Hrant Dink cinayeti eylemini gerçekleştiren bir kısım kamu görevlisinin, eylemi başından sonuna kadar planlayıp icrasının yolunu açtıkları ve denetledikleri, cinayetin işlenmesine nezaret ettikleri, eylemi gerçekleştirecek potansiyel şüphelileri ve eylemi gerçekleştirenleri bildikleri halde, FETÖ silahlı terör örgütünün amacı doğrultusunda Hrant Dink'in öldürülmesini engellememişlerdir" denildi.

'İSTİHBARATTA İLLEGAL BÜRO KURULDU'

Savcılığın yazısında, Dink suikastı öncesi Gülen cemaatinin amaçları doğrultusunda Emniyet İstihbarat Daire Başkanlığı'nda, 2006 yılında C-5 isimli illegal bir büro kurulduğu iddia edildi. Bu büroda Gülen cemaatiyle bağlantılı olmayan kamu personelinin tasfiyesinin yapıldığı, 2012 yılına kadar da faaliyet gösterildiği kaydedildi. Yazıda,15 Temmuz darbe girişiminin önünü açmak için Ergenekon, Balyoz gibi soruşturmalarının hazırlıklarının da bu büroda yapıldığı belirtildi.

'EMNİYETTE ÇEKİLDİ, JANDARMA ALGISI OLUŞTURULMAK İSTENDİ'

Hrant Dink cinayetinin faili Ogün Samast'ın, Samsun Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü'nde, Türk bayrağı ile verilerek videosunun çekildiği kaydedildi. Bu görüntülerin 10 dakika 20 saniye olduğu ancak Samsun istihbaratının, Ali Fuat Yılmazer'in başında bulunduğu C Şubeye 44 saniyelik kısmının gönderildiği ifade edildi.

Yazıda, bu görüntülerin daha sonra kapatılan Zaman Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Ekrem Dumanlı, Adem Yavuzarslan, Faruk Mercan ve avukat Halil İbrahim Koca ile buluşan ve bu soruşturma kapsamında tutuklu bulunan gazeteci Ercan Gün'e haber yapılması için verildiği öne sürüldü. Görüntülerin Samsun İl Jandarma Komutanlığı'nda çekildiği algısının yaratılması için Ercan Gün'ün Samsun'a gönderildiği iddia edildi.

'ERGENEKON'A ZEMİN HAZIRLANDI'

Görüntülerin Samsun İl Jandarma Komutanlığı'nda çekilmiş gibi yayınlanmasıyla, Dink cinayeti arkasında ulusalcılar olduğu algısı yaratılarak, Ergenekon operasyonlarının zeminin hazırlandığı ileri sürüldü. Ergenekon operasyonlarını yürüten savcının da Zekeriya Öz olduğuna dikkat çekildi.

Nöbetçi Sulh Ceza Hakimliği'ne gönderilen yazıda, Ekrem Dumanlı, Adem Yavuzarslan, Mehmet Faruk Mercan, Halil İbrahim Koca ve Zekeriya Öz'ün "kasten öldürme" ve "silahlı terör örgütü üyeliği" suçlarından, Fethullah Gülen hakkında ise "silahlı terör örgütü kurma" ve "kasten öldürme" suçlarından tutuklamaya yönelik yakalama kararı çıkarılması talep edildi. (İSTANBUL/DHA)