YGS'de çok sayıda aday 9.45 mağduru oldu

Saat 10.00'da başlayan YGS'de salonların kapıları 9.45'te kapatıldı. Bir kaç dakikayla geç kalan bazı adaylar sınava alınmayınca gözyaşlarıyla sınav merkezlerinden ayrıldılar. YGS sınav sonuçları 28 Mart’ta açıklanacak.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Üniversiteye girişin ilk aşaması olan Yükseköğretime Geçiş Sınavı (YGS) saat 10.00'da başladı, ancak bu sene ilk kez başlayan uygulama nedeniyle sınav salonlarının kapıları 09.45'te kapatıldı. İzmir'de sınava 10 saniye geç kaldığı için alınmadığını söyleyen Dilara Filiz, "Bu devlet ve eğitim sistemi yıllarca beni sınava hazırlanmam için zorladı. Kapıya yöneldiğimde açıktı. Tam kapıya geldim. 'Geç kaldın' diyerek yüzüme kapattılar. Gerekli hukuki başvuruları yapacağım" dedi. Benzer görüntülere birçok ilde rastlandı.

Erken saatlerden itibaren sınava girecekleri binalara gelen adaylar, kimlik kontrolü yapılarak ve güvenlik kontrolünden geçirilerek sınav salonlarına alındı. Sınav binalarının kapıları saat 09.45'te kapatılarak, bu saatten sonra gelenler alınmadı. Saat 10.00'da başlayan sınav 12.40'da sona erdi.

Sınava girecekleri okullara geç kalan, uygun kimlik bulundurmayan ya da sınava giriş belgesinde problem olan adaylar sınava alınmadı. İzmir Atatürk Lisesi'nde kimliğinde fotoğrafı bulunmayan ve T.C. kimlik numarası sonradan üzerine yazılmış olan bir aday sınav bina sorumlusu tarafından geri çevrildi. Nüfus Müdürlüğü'ne yönlendirilen aday, müdürlüğün kapalı olduğu gerekçesiyle okula geri döndü. Anne ve babasıyla sınava gelen aday, yine sınava alınmayınca gözyaşları içinde binayı terk etti. Aynı okulda bir aday ise sınav belgesini küçük şekilde çıktı aldığı için sınava alınmadı.

MANİSA'DA TEPKİ

Manisa'da üniversiteye girişte birinci aşama olan YGS'ye il genelinde 31 bin 844 öğrenci katıldı. Saat 09.45'te okul kapılarının kapanmasıyla bazı öğrenciler 10.00 başlayan sınava alınmadı. Dakika farkıyla sınavı kaçıran bazı öğrenciler okul içindeki polis ve sınav görevlilerine ulaşmaya çalıştı. Okul kapısından içeri alınmayan öğrenciler ve veliler bu uygulamaya tepki gösterdi.

Sınav merkezlerinde tüm adaylar aramadan geçirildi. Sınav merkezlerinde tüm adaylar aramadan geçirildi.

Sınava giren adayların yakınları okul bahçesinde bekledi. Bazıları kitap okurken bazıları ise bahçedeki spor aletlerinde, spor yapmayı tercih etti.

160 SORU YÖNELTİLDİ

Sınavda, Milli Eğitim Bakanlığı tarafından belirlenen ortak müfredata dayalı Türkçe testi, sosyal bilimler testi, temel matematik testi ve fen bilimleri testi yer alıyor. YGS'de Türkçe'den 40, tarihten 15, coğrafyadan 12, felsefeden 8, din kültürü ve ahlak bilgisi veya ilave felsefe sorularından 5, temel matematikten 40, fizikten 14, kimyadan 13, biyolojiden ise 13 soru yöneltiliyor. Sınavda adaylara 160 soru için 160 dakika süre verildi.

LYS BAŞVURULARI NİSANDA

Sınava, 2 milyon 265 bin 902 aday başvurdu. Sonuçlar 28 Mart'ta açıklanacak.

YGS puanlarından en az biri 180 ve daha fazla olan adaylar, isterlerse LYS’ye başvurabilecek. LYS’ye başvurular, 4-17 Nisan’da alınacak.

YGS SORULARININ CEVAPLARI AÇIKLANDI

Adaylar, soruların cevaplarını ÖSYM'nin resmi sitesinden görebilecek. (DHA)