Çavuşoğlu: Gabriel bu yaz tatile gelecek

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Alman mevkidaşı ile yaptığı görüşmeye ilişkin açıklamalarda bulundu. Çavuşoğlu, iyi ilişkilerin devamından yana olduklarını söyledi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu Berlin’de Almanya Dışişleri Bakanı Sigmar Gabriel'le yaptığı görüşmenin ardından açıklamalar yaptı. Türkiye'nin iki dost olarak yola devam etme kararlılığında olduğunu söyleyen Çavuşoğlu, Gabriel'in bu yaz Türkiye'de tatile geleceğini söyledi. Eski eşi bir Türk olan Alman Dışişleri Bakanı daha önce de Türkiye'de sık sık tatil yapmıştı.

Çavuşoğlu'nu açıklamalarından satır başları şöyle:

UYGULAMALAR DEVAM ETMEMELİ: Alman mevkidaşımıza rahatsızlığımızı ilettim. Burada yaşayan Türkler, Türkiye'nin her yerinde yaşayan Alman dostlarımız iki ülke arasındaki dostluğumuzu pekiştiriyor. Bu uygulamaların tekrar etmemesi gerektiğini söyledik.

DİYALOG SÜRECEK: Bundan sonraki süreçte diyaloğumuzu devam ettireceğiz. İki ülke arasındaki ilişkilerin herkesten daha iyi olması gerekir. Türkiye, Almanya'ya karşı hiç düşmanca bir tavır içinde olmamıştır, olması için gerek yoktur. Biz Almanya'yla ilişkilerimizi neden kötü tutalım? Türkyie'ye yönelik sistematik karalama kampanyası, topyekün Türkiye'ye yönelik saldırılar, Almanya'da PKK ve diğer terör örgütlerinin faaliyet göstermesi gibi rahatsız olduğumuz konuları gündeme getirdik. Biz iki dost olarak yolumuza devam etme taraftarıyız. Almanya'daki birçok siyasetçi tatilini Türkiye'de geçirir. Gabriel de bu sene tatilini Türkiye'de geçireceğini söyledi.

Almanya: Nazi benzetmesinde sınır aşıldıAlmanya: Nazi benzetmesinde sınır aşıldı

TÜRKİYE KARŞITLIĞI DENGELENMELİ: Almanya'daki sistematik Türkiye karşıtlığının bir an evvel dengelenmesi gerekiyor. Terör örgütlerinin üyelerinin de Almanya'da serbestçe faaliyet göstermesinin önüne geçilmesi gerekiyor. Bu yılanlar seni de sokar beni de sokar.

BİZ TARAF TUTMADIK: Bugünkü görüşmemiz her açıdan faydalı bir görüşme oldu. Türkiye'den gelecek siyasetçilerin engellenmemesi gerektiğini de söyledik. 'Hayır'cılar her türlü eylemlerde bulunuyorlar burada, bazı yerlerde belediyeler ortak oluyor. Ama 'evet' için kampanya yapmak isteyenler engelleniyor. Bu demokrasiye uymaz. Biz hiçbir zaman Almanya'daki seçimlerde taraf tutmadık. Almanya da taraf tutmamalı. Bu bizim iç işimizdir. Biz kimsenin seçimine veya iç işlerine karışmıyoruz, dostlarımızdan beklentimiz de budur."

DENİZ YÜCEL GAZETECİLİKTEN TUTUKLANMADI: Bu hukuki bir konu ve hukuka bağlı ve siyasilere bağlı değil. Gazetecilerin serbest bırakılıp bırakılmayacağıyla ilgili soruşturma söz konusu. Gazetecilikten dolayı tutuklanmadı. Türkiye'deki hukuki bir süreç söz konusu. Bize göre gazeteciler hukuk karşısında sadece gazeteci olduğu için bağışıklık kazanmazlar. Ben bir yargı insanı değilim, Türk hukukuna bağlı sormuş olduğunuz gazeteci.

OLANLAR 2. DÜNYA SAVAŞI ÖNCESİNİ HATIRLATIYOR: Eleştirin tamam ama Türkiye'ye yönelik olarak İslamofobik eğilimler ve popülizm ciddi bir tehlike. Bu sadece düşmanlığı artıracak eğilimleri besler. Hoşgörüsüzlüğü ve negatif eğilimleri besler. Sizin ülkenizde ve tüm Avrupa'da gerçekleşebilir. Bunlar İkinci Dünya Savaşı öncesi süreci hatırlatmakta. Yapıcı olmaya hazırız. Diyaloğu güçlendirme konusunda hazırız.

ERDOĞAN İÇİN TEDBİR ALACAKLAR: Cumhurbaşkanının nerede miting yapacağı belli değil. Köln hiçbir zaman seslendirilmedi. Bu konu gündeme geldi. Gabriel'in de bazı düşünceleri oldu. Henüz tarihi belli değil. Cumhurbaşkanımız Erdoğan Almanya'ya geldiği zaman gerekli her türlü tedbiri alacaklarını da bana söyledikler ki bu olması gereken bir şey. Gabriel'in böyle bir ortamda bunu söylemesi olumlu.