8 Mart yürüyüşlerine izin verilmedi

Ankara, İzmit ve Antalya'da kadınların 8 Mart dolayısıyla yapmak istedikleri yürüyüşlere izin verilmedi. Ankara ve İzmit'te çok sayıda kadın gözaltına alındı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü'nde Ankara, İzmit ve Antalya eylem yapmak isteyen kadınlara izin verilmedi. Polisler, Ankara ve İzmit'te çok sayıda kişiyi gözaltına aldı.

Ankara Valiliği, kadınların her yıl yaptıkları "Feminist Gece Yürüyüşü"ne OHAL gerekçesiyle izin vermedi. Yüksel Caddesi'nde buluşan kadınlar yaptıkları açıklamanın ardından şarkılar söylediler.

Kadınların dağılırken slogan atılmasını gerekçe gösteren polis, kalabalığı biber gazı sıkarak dağıttı. Polis tarafından çok sayıda kadın darp edilerek gözaltına alındı.

İZMİT'TE 39 KİŞİ GÖZALTINA ALINDI

İzmit'te kadınlar, Kocaeli Kadın Platformu'nun çağrısıyla, Yürüyüş Yolu'nda toplandı. Kadınlar, "Hayır" ve "Kadına şiddete hayır" yazılı pankart ve dövizler taşıdı. Çevrede önlem alan polisler, izin alınmadığı gerekçesiyle yürüyüşe izin verilmeyeceğini söylediler.

Polisler, yürüyüş yapmak isteyen 35 kadın ve eyleme destek veren 4 gözaltına aldı. Gözaltına alınanlar emniyete götürüldü.

ANTALYA'DA YÜRÜYÜŞE İZİN VERİLMEDİ

Antalya'da, yürüyüş yapmak isteyen bir grup kadın, tarihi Hadrianus Kapısı (Üçkapılar) önünde bir araya geldi. Buradan Kalekapısı Meydanı'ndaki Attalos Heykeli'ne kadar yürümek isteyen kadınlara izin verilmedi.

Kadınlar, Üçkapılar'da bidondan yaptıkları davulları çalarak halay çekerken, grup temsilcileri ile polis müdürleri arasında yürüyüş konusunda uzun süre görüşme yapıldı. Görüşme sonunda grubun yürüyüş yapmadan basın açıklaması yapmasına izin verildi.

Grup adına basın açıklaması yapan Suzan Yazıcı, "Yalanı tehdide katarak rızaya ve kendine mecbur eden babalar, kocalar, sevgililer patronlar, devlet büyükleri, sizlere kocaman bir 'hayır' diyoruz. Liselerde üstü kapatılan taciz ve tecavüze, üniversitelerde ayrımcılık ve flört şiddetine, akademisyenin, öğretmenin cinsiyetçi muamelelerine karşı susmayacağız" dedi.

Kadınlar dağılırken slogan atılmasını gerekçe gösteren polisler, kadınlara TOMA ile müdahale etti. Polis ekipleri dağılan kadınları uzun süre takip etti. (DUVAR-DHA)