'Asbest kentsel dönüşümün olduğu her yerde risk'

Ankara’daki asbest krizinin ardından Hacettepe Üniversitesi ve Türk Toraks Derneği “Kentsel Dönüşüm ve Asbest” konulu panel düzenledi. Prof. Dr. Muzaffer Metintaş, bölgenin riskli olduğunu belirterek “Oradaki işçilere de yazık” dedi. İşyeri hekimi Arif Müezzinoğlu ise şunları söyledi: "Kentsel dönüşüm başlı başına risk. Çok sayıda ‘asbeste temas’ sonrasındaki kanser vakalarının artacağı gündeme geldi..."

Google Haberlere Abone ol

ANKARA - Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı ve Türk Toraks Derneği işbirliğiyle “Kentsel Dönüşüm ve Asbest Tehlikesi” paneli düzenlendi. Panel, 350 ton asbest barındırdığı bilgisi ihale şartnamesinde yer alan tarihi Havagazı Fabrikası'nın yıkımıyla alevlenen asbest tartışmalarının ardından gerçekleşince büyük ilgi gördü. Konuşmacılar, Türkiye’de asbestli bölgelerin dağılımını, asbestin kullanım alanlarını ve etkilerini ele aldılar.

Yrd. Doç. Dr. Fatma Toksoy, Prof. Dr. Ahmet Uğur Demir, Prof. Dr. Muzaffer Metintaş ve Dr. Arif Müezzinoğlu’nun konuşmacı olduğu panele Ankara’daki asbest krizini yakından takip eden Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Tezcan Karakuş Candan ile Ankara Tabip Odası Yönetim Kurulu Başkanı Vedat Bulut katıldı.

'HURDACILAR SİTESİ DE RİSK BÖLGESİ'

Asbestli yapıların yıkımında prosedüre uyulması gerektiğini belirten işyeri hekimi Arif Müezzinoğlu, “Bir bina yıkılıyor ve molozu ayrılıyor. Geri dönüşüm malzemeleri hurdacılara götürülüp yararlı ve yararsız ayrımı yapılıyor ama bu ayrım asbestli mi asbestsiz mi bilgisini içermiyor. Bir diğer risk bölgesi alanı da bakıldığında hurdacılar sitesi. Orada da bir çalışma yapılması gerekiyor” dedi.

Gökçek'e 10 'basit' asbest sorusuGökçek'e 10 'basit' asbest sorusu

'HAVAGAZI FABRİKASI SORUNU GÖRÜNÜR HALE GETİRDİ'

Uzun süredir gündemde olması gereken bir konu olan asbestin Ankara’daki Havagazı Fabrikası yıkımıyla gündeme geldiğini belirten Müezzinoğlu, “Eski binalarda hâlâ çalışıyor olmamız, okullarda çocuklarımızın okuyor olması önemli. Kentsel dönüşüm başlı başına risk. Çok sayıda ‘asbeste temas’ sonrasındaki kanser vakalarının artacağı gündeme geldi. Çalışma Bakanlığı’nda kaç yerin yıkımından sonra araştırmalar yapılmış, kaç yerin raporu var bilmiyoruz aslında. Bir biçimde havagazı fabrikası belirgin sorunları görünür hale getirdi ve gündemimize aldı” açıklamasını yaptı.

'ASBEST TİCARİ BİR KELİME'

Ortadoğu Teknik Üniversitesi Jeoloji Mühendisliği öğretim üyesi Fatma Toksoy kırsal kesimlerdeki yerleşim alanlarında yol yapımında ve yapı onarımında asbestin kullanıldığını belirterek risk taşıdığını söyledi. Toksoy, “Bakıldığında asbest bir mineral değil ticari bir kelimedir. Mineral topluluğu olarak bilinir. Bu mineraller içerikleri iç yapısal atomik düzenlenmeleri itibariyle kimyasal etkilere karşı dayanıklı, yüksek ısı ve darbeden kolay etkilenmeyen, sürtünme ve aşınmaya dirençli olması nedeniyle ticari olarak kullanılan bir malzemedir” dedi. (DUVAR)

Havagazı Fabrikası yıkıldı, bize ne kaldı?Havagazı Fabrikası yıkıldı, bize ne kaldı?

Bakan Akdağ: Yıkılan bölümde asbest yokBakan Akdağ: Yıkılan bölümde asbest yok

'Binanın asbestli olmayan bölümü yok''Binanın asbestli olmayan bölümü yok'

Etiketler ticari asbest havagazı