HDP'li Ziya Pir: Polis kafama silah dayadı

Hakkında açılan davaya katılan HDP milletvekili Ziya Pir, hendek olayları sırasında bir polisin başına silah dayadığını söyledi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - NATO Parlamenterler Asamblesi Alt Komite Başkan Yardımcılığı görevine seçilen, HDP milletvekili Ziya Pir hakkındaki yurtdışına çıkış yasağı kaldırıldı. Diyarbakır 8'inci Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen davaya katılan Pir, hendek olayları sırasında polislerin başına silah dayadığını söyledi.

HDP Diyarbakır Milletvekili Ziya Pir hakkında 33 yıla kadar hapis cezası istemiyle Diyarbakır 8'inci Ağır Ceza Mahkemesi'nde dava açıldı. Bir önceki celsede zorla getirilme kararı çıkarılan Pir ve avukatları da duruşmaya katıldı.

'SAVCI YANLIŞ ADRESE ÇAĞRI KAĞIDI GÖNDERDİ'

Mahkemede bulunmasının milletvekili olması ve dokunulmazlığı bulunması nedeniyle usulsüz olduğunu savunan Ziya Pir, "4 Kasım gecesi evimden zorla gözaltına alındığımda bana savcılığın gönderdiği çağrı kağıdı ulaşmamıştı. Savcı bu durumu itiraf edip, usul hatası olduğunu söyledi. Sanık olarak yargının karşısında olmam hukuka aykırıdır. Savcı dosyaya baktığında yanlış bir adrese çağrı kağıdı gönderildiğini söyledi. Bir milletvekilinin ifadeye çağrılmadan, gece evinden alınması hukuksuzdur. Bu yargılamanın durdurulmasını talep ediyorum" dedi.

Dava savcısı ise Ziya Pir'in yargılamanın durdurulması talebinin reddini istedi. Mahkeme ise soruşturma aşamasında ifadeye çağrılma sırasında yapıldığı iddia edilen usulsüzlük sabit olsa dahi, bunun yargılamanın durmasını gerektirmeyeceği gerekçesiyle Pir'in talebini reddetti.

'KONUŞMAMDAN 5 DAKİKA SONRA BOMBA PATLADI'

Savunmasını yapan Ziya Pir, 5 Haziran Diyarbakır mitinginde bir konuşma yaptığını ve 5 dakika sonra bomba patladığını belirterek, "Konuşmamdan bir kelime alınarak dava konusu yapılmış. HDP Türkiyelileşme hedefi olan bir partidir. Partideki tartışmada mitinglerde Türkiye bayrağı olması tartışıldı. Ben de mitinglerde Türkiye bayrağı olması gerektiğini savundum. O mitingde de 20 civarında Türkiye bayrağı vardı ve alkışlandı. Ortak vatanın, ortak bayrağını alkışlattım" şeklinde konuştu.

Hendek eylemlerini onaylamadığını dile getiren Pir, "Hatta silahlı çatışmanın bir tarafı olan örgütün beni linç edeceğini düşündüm. Dokunulmazlığım kaldırıldığında fezlekeleri inceleyen AK Parti milletvekilleri 'Biz bu konuşmayı Diyarbakır'da yapamazdık' dediler. Bütün konuşmalarımda hak arayışının anayasal ve yasal çerçevede yapılmasını söyledim" ifadelerini kullandı.

'POLİS KAFAMA SİLAH DAYADI'

Hendek olayları sırasında, kafasına silah dayayan polisin "Sen bizim vekilimiz değilsin, geçemezsin" dediğini söyleyen Ziya Pir, "Benim bugün İsrail'de olmam gerekiyordu. Cumhurbaşkanı ile birlikte Pakistan'a gitmem gerekiyordu. Ancak ben burada mahkemelerde sürünüyorum. Bu nedenle yurtdışı yasağımın kaldırılmasını istiyorum" dedi.

Avukat savunmalarının ardından görüşü sorulan savcı, Pir'in kaçma şüphesi olduğu iddiasıyla yasağın kaldırılmamasını talep etti.

Mahkeme, Ziya Pir'in savunmasının alındığını belirterek hakkındaki yurtdışına çıkış yasağını kapsayan adli kontrol tedbirinin kaldırılmasına karar verdi. (DİYARBAKIR/DHA)