Baluken’in tedavisine kelepçe engeli

Hastane çıkışında gözaltına alınarak ikinci kez tutuklanan HDP Milletvekili İdris Baluken’in kelepçe nedeniyle tedavi olamadığı ortaya çıktı.

Google Haberlere Abone ol

ANKARA - HDP Diyarbakır Milletvekili İdris Baluken'in tahliye olduktan sonra ikinci kez tutuklanması nedeniyle TBMM Genel Kurulu’nda, tartışması yaşandı. Meclis Başkanvekili Pervin Buldan, Baluken’in kelepçeli hastaneye gitmeyi kabul etmediği için tedavi olamadığını söyledi.

Genel Kurul’da partisi adına söz alan HDP Mardin Milletvekili Erol Dora, tahliye edildikten sonra yeniden tutuklanan HDP Diyarbakır Milletvekili İdris Baluken’in durumunu gündeme getirdi. Baluken’in ameliyat sonrası bakım ve rehabilitasyon için yatarak tedaviyi içeren doktor raporu bulunduğunu hatırlatan Dora şunları söyledi:

“Tutukluluğunun hukuki olmadığı ve sağlık durumu da gözetilerek tahliye edilmesi hukuken ve vicdanen gerekmektedir. Adli kontrol sistemi gereğince de kendisine zaten yurtdışı yasağı konmuş bulunmaktadır. Bu anlamda, Meclis Başkanlığı ve bütün parti gruplarının, İdris Baluken'in tahliye edilerek dışarıda tedavisinin sürdürülmesi noktasında gerekli duyarlılığı göstermesini talep ediyoruz.

CHP: MECLİS'İN AYIBI 

CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel de bu konunun son derece önemli olduğunu belirterek şunları söyledi: “Milletvekillerinin tutuklu olarak yargılanması bu Meclisin ayıbıdır. Hasta, tutuklu ve hükümlülerle ilgili kelepçelenerek tedavi insan haklarına açıkça aykırı bir durumdur. 'Tedavisinin yatarak hastanede yapılması gerekir' raporuna rağmen bu duyarsızlık neyin kinidir. Meclis inisiyatif almalı, biz de üzerimize düşeni yapacağız."

AK PARTİ’DEN TUTSAK ELEŞTİRİSİ

AK Parti Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş ise tutuklu milletvekilleri için 'tutsak' ifadesi kullanılmasını eleştirerek, “Tutsak, savaş esiri demektir. Burada hem 'tutsak' diyeceksiniz, bu ülkede milletvekilliği yapacaksınız. Bu doğru değil, tutanaklardan da çıkarılmalı. 'Tutsak' ifadesi, Türkiye'ye düşman saflarında bulunduklarının altını çizmek anlamına gelir” dedi.

BALUKEN KELEPÇE NEDENİYLE HASTANEYE GİTMİYOR

Meclis’i yöneten Pervin Buldan da Baluken’in sağlık durumuna dikkat çekti. Baluken hastane çıkışında gözaltına alınırken yanında olduğunu anlatan Buldan şunları söyledi:

“Cezaevindeyken tedavisinin devam etmesi için birçok girişimde bulunduk ancak kendisine bir kelepçe takılarak tedavisinin devam edeceği ifade edildi. Sayın Baluken kelepçeli tedaviye gitmeyeceğini söyledi ve tedaviyi kabul etmedi. Bu konu herkes için çok rencide edici. Ayrıca, tutuklu milletvekillerinin özellikle bir an önce serbest kalması gerektiğinin altını bir kez daha çizmek istiyorum. Bu durumun, ülkemize, Parlamentoya hiçbir faydasının olmadığını, hele hele bir referandum sürecinde, böylesi bir durumun yaşanmaması gerektiğini ben de özellikle belirtmek istiyorum ve bu konuda Parlamentonun üzerine düşen görev ve sorumluluğu yerine getirmesi gerektiğini belirtmek istiyorum.”

KELEPÇE MEVZUAT GEREĞİ

Meclis Cezaevi Komisyonu Başkanı Mehmet Metiner, cezaevlerinin hiçbirinde işkence ve kötü muameleye rastlamadıklarını iddia ederek, "İddialar asılsız” dedi. Metiner kelepçeli muayenenin ise mevzuat doğrultusunda uygulandığını, doktor çıkarılmasını isterse çözüldüğünü söyledi.