Mevlüt Çavuşoğlu: Münbiç'in YPG'den temizlenmesi gerekiyor

El Bab'ın IŞİD'den alındığını söyleyen Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, "Münbiç'in de YPG'den temizlenmesi gerekiyor" şeklinde açıklama yaptı. Çavuşoğlu, Menbiç'ten sonra Rakka'ya düzenlenecek harekat konusunda ABD ile görüşmeler yaptıklarını aktardı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, El Bab'ın ardından sıradaki hedefin Menbiç olduğunu söyledi. Çavuşoğlu, "Münbiç'in de YPG'den temizlenmesi gerekiyor" dedi.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Antalya Büyükşehir Belediyesi'ni ziyaret etti. Ziyaretin ardından Çavuşoğlu, gazetecilerin gündeme ilişkin sorularını yanıtladı. Çavuşoğlu, El Bab'ın tamamen IŞİD'den alındığını, patlayıcıların temizlenmeye başlandığını aktardı.

'MÜNBİÇ'TE KANTON OLUŞTURULMAYA ÇALIŞILIYOR'

Menbiç bölgesinde YPG'lilerin bulunduğunu hatırlatan Çavuşoğlu, "Şimdi buranın da YPG'den temizlenmesi gerekiyor" şeklinde konuştu. ABD ile ortak heyet gönderdiklerini belirten Çavuşoğlu, sözlerine şöyle devam etti:

"O heyetin ziyaretinde özellikle bizim kendi heyetimizin içinde bulunan arkadaşlarımızın bir tespiti var. Orada halkın hepsi aynı şeyi söylüyor. Münbiç Münbiçlilerindir. Münbiçli olmayan herkes burayı terk etsin. Burada esas mesaj YPG'ye. Çünkü, YPG buradaki insanlara zulmediyor, göçe zorluyor. Buralara kendi kantonunu oluşturmaya çalıyor. Dolayısıyla Münbiç'in de YPG'den temizlenmesi gerekiyor."

'ÖNCE MÜNBİÇ, SONRA RAKKA'

ABD'nin "Münbiç operasyonu biter bitmez YPG'liler Fırat'ın doğusuna çekilecektir" diye söz verdiğini hatırlatan Çavuşoğlu, Obama yönetiminin bu sözü yerine getirmediğini belirtti. Çavuşoğlu, "Yeni yönetimden de beklentimiz Münbiç'ten YPG'lierin temizlenmesidir. Ondan sonraki hedef Rakka Operasyonu'dur. Rakka operasyonunun planlama çalışmalarını da yapıyoruz" ifadelerini kullandı.

'ABD İLE YENİ BİR SAYFA AÇMAK İSTİYORUZ'

ABD ile ilişkilere de değinen Çavuşoğlu, müttefik olarak gördükleri ABD'nin "terör örgütleri" ile değil, kendileri ile muhatap olması gerektiğini söyledi.

Geçmiş dönemdeki ilişkilerde Türkiye'nin bir hatası olmadığını savunan Çavuşoğlu, "Fakat YPG'ye verilen destek, bize saldıran terör örgütü ile işbirliği yapmaları, hatta silah vermeleri, gerekse 15 Temmuz hain darbe girişimini gerçekleştiren FETÖ'nün elebaşı Fethullah Gülen'in Pensilvanya'da yaşaması ve bugüne kadar tüm belgeleri delilleri vermemize rağmen bırakan iade etmeyi, geçici tutuklama talebimizin bile yerine gelmemesi halkımızın duygularını çok etkiledi. Elbette, ilişkilerimizi de etkiledi" diye konuştu.

Trump yönetiminin geçmişteki hataları açıkça kabul ettiğini vurgulayan Mevlüt Çauvuşoğlu, ilişkilerde yeni sayfa açmak istediklerini belirtti. Çavuşoğlu, "Yeni sayfa açma konusunda biz varız. Ama sadece boş bir sayfa olmaz. Bunun içini de birlikte doldurmamız gerekiyor" dedi. (ANTALYA/DHA)