Türkiye Kafkas Müslümanlarını izliyor

Türkiye artık Rusça konuşan Müslümanları daha yakın takibe akıp daha sık operasyonlar düzenliyor. Uzun süredir İstanbul'da yaşayan göçmen Müslümanlar rahatsız.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Türkiye ve Rusya arasındaki ilişkilerin yeniden gelişmeye başladığı son dönemde Türkiye Rusya'dan gelen Rusça konuşan Müslümanları daha yakından takip edecek. Türkiye'de son dönemde yaşanan IŞİD eylemlerinden sonra Türk polisi Rusça konuşan göçmenlerin oturduğu evlere baskınlar yapmaya başladı. Baskınların ardından çok sayıda kişi gözaltına alındı ve sınır dışı edildi.

Türkiye'deki son operasyonlar, iki ülkenin Suriye'de bir barış anlaşmasının imzalanabilmesi için yapılan zoraki ittifakın sonucu olarak daha fazla istihbarat paylaşmaya başladığının göstergesi olarak yorumlanıyor. Türkiye geçmiş dönemde Kuzey Kafkasya'dan gelen Müslümanlara, Rusya'da dahil muhtelif ülkelerden baskı gördükleri iddiasıyla, kapılarını hep açık tuttu. Öte yandan, geçtiğimiz Haziran ayında Atatürk Havaalanı'nda yapılan 45 kişinin öldüğü saldırının tutuklanan iki zanlısının Kuzey Kafkasyalı olduğu ortaya çıkmıştı. 39 kişinin öldüğü Reina saldırısının zanlısı Abdülkadir Maşaripov ise Özbek asıllıydı.

Kafkas göçmenleri son dönemdeki operasyon dalgasından rahatsız. Üç yıldır İstanbul'da yaşayan Magomed-Said Isayev, geldiğinden beri bir sorun yaşamadığını, Türklerle bir derdinin olmadığını ama son olaylardan sonra kendini güvende hissetmediğini söylüyor.

Rus Müslüman aktivist Abdül Alim Maksutov, hem dini sebeplerle hem de baskılardan dolayı uzun zamandır Türkiye'yi tercih ettiğini belirtiyor. Maksutov, "Son terör saldırılarıyla çok fazla itibar kaybına uğradık" diyor. Dağıstanlı 25 yaşında bir kadın, üç senedir burada yaşadıklarını Türkiye'de gayrimenkul aldıklarını ve erkek kardeşinin güreş takımında yer aldığını anlatıyor. İsmini vermek istemeyen kadın, Ekim ayında polisin kapıyı kırıp evlerinden girdiğini, ailesinin kadın ve çocuklar da dahil, çok sayıda üyesinin günlerce karakolda tutulduğunu anlatıyor.

Güvenlik birimleri ise yabancıların her türlü evrak ve pasaport işlemlerini takip ettiklerini, operasyonların sadece belli bir bölgeyi değil bütün İstanbul'u kapsadığını söylüyor. (Reuters)