'Evet demeyene ev yok, sosyal medya yalanı'

Şırnak'ta gündem yıkılan evlerin yerine yenilerinin yapılmasının 'referandum sonuçlarına göre değerlendirileceği' iddiaları... Şırnak Barosu, iddianın referandum için bir algı operasyonu olduğunu atılacak oyun tazminat hakkını ortadan kaldıramayacağını belirtiyor.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Şırnaklılar, 8 ay süren sokağa çıkma yasağının ardından yıkılan evlerin yerine, yeni evlerin verilmesini bekliyor. Yeni evlerin, Nisan ayında yapılacak anayasa değişiklik referandumunun sonucuna göre değerlendirileceği iddiaları gündeme geldi.

Şırnak Barosu Başkan Yardımcısı Savaş Tanış, ilde AK Parti çevresindeki insanların sosyal medya hesapları üzerinden böyle bir algı oluşturduğunu söylüyor. HDP Şırnak Milletvekili Aycan İrmez, yıkımda neredeyse yok olan 8 mahallenin inşaası için referandumdan sonra çalışmaların yapılacağını belirtiyor. Şırnaklı ise, “Böyle bir algı operasyonunun ardından bir bahane oluşturulacak” diyor.

'SÖYLEMLER REFERANDUM İÇİN KULLANILIYOR'

Şırnak Barosu Başkan Yardımcısı Savaş Tanış, böyle bir algının, "AK Parti çevreleri tarafından dillendirildiğini" belirterek, bu tarz söylemlerin referandum için kullanıldığını savunuyor.

Tanış, “Bunun hukuksal ya da yasal bir karşılığı yok. Evet kullanılmadığı için insanların tazminat hakkına engel olunacak bir şey olamaz. Çünkü hukuksal olarak bu insanların tamamı haklı, hak sahibi ve dolayısıyla insanların bu taleplerine hükümet ve iktidar bir şekilde karşılık vermek zorunda” diyor.

'ALGI OLUŞTURMAYA ÇALIŞILIYOR'

HDP Şırnak Milletvekili Aycan İrmez, yıkılan ev sayısının 2 bin değil 10 binin üzerinde olduğunu aktardı. İrmez,''Referanduma gidildiğinde böyle bir algı oluşturmak için halkın arasına bu tarz söylemler yayıyorlar'' dedi ve ekledi: “8 mahalle tamamen yok edildi. Binlerce insan şu an barınma sorunu yaşıyor. İnsanlar geri dönmek istiyor ama evleri olmadığı için geri dönemiyorlar. Binlerce aile Cizre, Silopi gibi ilçelere yerleşmişler."

Hükümetin güvenlikçi politikalarının Şırnak'ı bu hale getirdiğini savunan İrmez, "Bir yıla yakın sokağa çıkma yasağının yüzde 90'ını yıkımlarla gerçekleştirdiler. Bütün bunlar halkta bir kırılmaya neden oldu. 1 buçuk senedir halkın aleyhine yönelik politikalarla karşı karşıyayız. Bunu hükümet de biliyor. Bunun için de böyle bir şey ortaya attılar. 'Eğer siz referandumda evet demezsiniz evlerinizi yapmayacağız' gibi bir algı oluşturmaya çalışıyorlar" şeklinde konuştu.

Ekonomik kriz ortamında evlerin nasıl yapılacağına dair bir bilgi olmadığını dile getiren İrmez, "Bu tür algılar yaratarak halk daha da mağdur edilmeye çalışılıyor. Bu kriz ortamında evler nasıl yapılacak, neyle verilecek ortada hiçbir bilgi yok” ifadelerini kullandı.

İrmez, Ocak ayında yıkılan binalar için çalışma yapılması gerektiğini belirterek, binaların daha ihaleye çıkarılmadığını ve bunun referandumdan sonraya bırakıldığını söyledi.

Aycan İrmez, Şırnak'ta 10 binin üzerinde ev yıkıldı diyor Aycan İrmez, "Şırnak'ta 10 binin üzerinde ev yıkıldı" diyor.

'SONRA BAHANE EDİLECEK...'

Şırnak'ta yaşayan ve ismini vermek istemeyen bir vatandaş ise, "Bu söylemlerle referandumdan çıkacak sonuca göre bahaneler yaratılacak" diyor. Yıkımdan başka bir çalışmanın yapılmadığını aktaran Şırnaklı, şunları söyledi: "Demokraside böyle bir şey olamaz. Bu şehri yapacak güce sahip değiller. Kocaman bir şehir yıkılmış 80 bin insanın barınacağı ev yıkılmış bu kadar evin yapılabilmesi için devasa bir bütçe lazım ama bu bütçe yok. Şırnak'ta referandum sonucundan yüzde 90 'hayır' çıkacak. Şimdi de 'hayır' çıkarsa evler yapılmayabilir söylentileri çıktı. Referandumdan sonra da sonuçlara göre bahane uydurulacak. Binlerce insan mağdur edilecek."