'Normalde ifadesi bile alınmamalıydı, tutuklandı'

İsimsiz bir ihbarla gözaltına alınan emekli öğretmen Seyfettin Esin, "terör örgütü propagandası" gerekçesiyle tutuklandı. Avukatı Deniz Çolak, “Bu dosya ile bırakın tutuklamayı ifadesi bile alınmamalıydı” dedi.

Google Haberlere Abone ol

ANKARA - Sosyal medya paylaşımları nedeniyle yaşanan gözaltı ve tutuklamalara bir yenisi daha eklendi. Aydın'ın Söke ilçesinde yaşayan emekli öğretmen Seyfettin Esin, sosyal medya hesabındaki paylaşımları gerekçe gösterilerek tutuklandı.

Esin'in avukatı Deniz Çolak'ın verdiği bilgiye göre, Seyfettin Esin'in tutuklanmasına giden süreç isimsiz bir ihbarla başladı. 18 Aralık 2016'da yapılan “Bunlar terörist. PKK'yı destekliyorlar” ihbarı üzerine, polisler emekli öğretmenin işlettiği kırtasiyeye giderek arama yaptı. Bilgisayarına el konulan Seyfettin Esin gözaltına alındı.

Emniyette 3 saat bekletilen Esin, savcıya ifade vermeden tutuklama talebiyle Sulh Ceza Mahkemesi'ne sevk edildi. Burada 18 dakika süren bir duruşma sonrasında, Esin hakkında tutuklama kararı verildi.

Avukat Deniz Çolak, dosya üzerinde yaptığı incelemenin ardından itirazda bulundu ancak itirazı reddedildi.

'DOSYAYI GÖRÜNCE ŞOK GEÇİRDİM'

Dosyada Seyfettin Esin'in 2014 yılından bu yana yaptığı paylaşımlardan bazı mesajların cımbızla çekildiğini söyleyen avukat Çolak, “20 yıldır avukatım dosyayı görünce şok geçirdim. Söylenecek söz bulamadım” dedi.

Fotokopisi çekilip dosyaya konulan paylaşımların bir kısmının başkalarına ait paylaşımların yeniden yayınlanması şeklinde olduğunu söyleyen Çolak, bunlara bakılarak müvekkilinin kuvvetli suç şüphesi ve istenen cezanın yüksekliği gerekçe gösterilerek tutuklandığını söyledi.

Paylaşımlarda şiddete sevk eden veya tehdit içeren unsurlar olmadığına, tersine daha önce Yargıtay kararlarında da yer alan söz ve ifade özgürlüğü içinde değerlendirilebileceğine dikkat çeken Çolak, “Normal koşullarda bu gerekçeler ile bir şahısın ifadesinin bile alınmaması gerekirken tutuklama tam bir hukuk yıkımı” şeklinde konuştu.

TUTUKLULUĞA İTİRAZ REDDEDİLDİ

Çolak, 30 yıllık öğretmenliği boyunca disiplin cezası bulunmayan, emekli olurken üstün hizmet ödülü alan, sabıkası bulunmayan Esin'in, suç işlediği kabul edilse bile 1 yılın altında ceza verileceğini belirtti. Çolak, “Ya erteleme verilir ya da hükmün açıklaması geriye bırakılır” dedi.

"Ceza alsa bile serbest bırakılacak bir kişiyi neden cezaevinde tutuyorsunuz” diye soran Çolak, emekli öğretmenin tutuklanmasına itiraz etti. Ancak itiraz reddedildi. Çolak karar tekrar itiraz edeceklerini aktardı. (DUVAR)