RTÜK yayın yasaklarını genişletti!

Televizyon haber müdürleriyle bir araya gelen RTÜK, olayın üzerinden zaman geçtiği halde 'Son dakika' olarak duyurulması, 'abartılı anlatım' gibi konularda yeni kurallar getirdi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Televizyon haberciliği için yeni kurallar getirildi. RTÜK'ün yayınladığı yeni bilgi notunda 680 No'lu KHK ile yayın yasakların ihlali cezasının 3 kez tekrar edilmesi halinde söz konusu televizyonların lisansının iptal edileceği hatırlatıldı. Yayın yasağının neleri kapsadığına ilişkin detaylı bilgi verildi. Buna göre, olay anı ve sonrası görüntülerinin yanı sıra, olay yerindeki itfaiye ve polis araçları, tanık anlatımları, soruşturmaya ilişkin haber, eleştiri ve yorumlar yasak kapsamında. Ayrıca, olay sonrası normal yayın akışının kesilerek özel yayına geçilmesi, “son dakika”, “sıcak haber” gibi alt yazı bantları da yayın yasağı kapsamında değerlendirilecek.

Evrensel gazetesinden Cem Gurbetoğlu'nun haberine göre, bilgi notu geçtiğimiz Pazartesi günü televizyonların haber müdürleriyle RTÜK üyelerinin katıldığı toplantıda dağıtıldı. 6112 Sayılı Kanun’un “olağanüstü dönemlerde yayınlar” başlıklı 7. maddesi ve bu maddede 680 Nolu KHK ile yapılan düzenlemelere yer verilen bilgi notunda, yayın yasaklarının kapsamı 4 madde halinde sıralandı. Buna göre, terör amaçlı saldırılar, patlama ve yayın yasağı getirilen benzer olaylara ilişkin Cumhurbaşkanı, Başbakan, Bakanlar, Vali ve emniyet amirleri gibi resmi makamların açıklamaları yayın yasağı kapsamında kabul edilmeyecek.

‘SON DAKİKA’LARA SINIR

Buna göre, resmi makamlarca dağıtılan görüntü ve bilgiler dışında patlama sonucu ölen veya yaralananlara ait görüntü, görsel öğe ve “abartılı anlatımlar”, olayı anı ve sonrasına ilişkin “vatandaşların yaşadığı korku ve paniği gösteren görüntüler”, itfaiye, polis aracı, ambulans görüntüleri, tanık anlatımları yayın yasağı kapsamında değerlendirilecek.

Olaya iştirak şüphesi bulunan kişiler ve örgütlere ilişkin haberler, soruşturmaya ilişkin bilgi, görüntü, eleştiri ve yorumlar içeren yayınlar, “muhabirlerin ajitasyon içeren abartılı ifadeleri”, “toplumda korku, panik ve kargaşa oluşturabilecek, terör örgütlerinin amaçlarına hizmet edebilecek yayınlar” da RTÜK tarafından yayın yasağı kapsamında ele alınacak.  Bilgi notuna göre, bu tür olaylar sonrası özel yayınlara da sınır geliyor. Bilgi notunda, “Olayın sıcaklığı geçmesine rağmen gün boyu ekranda kalan ‘son dakika, sıcak haber vb.’ yazıları, yayın akışının kesilerek sürekli yayın yasağına neden olan olaya ilişkin haberlere yer verilmesi, haber bültenleri dışında bölünmüş ekranda olaya ilişkin görüntülere ve yorumlara yer verilmesi yayın yasağının kapsamında değerlendirilecektir” denildi.

‘MARKA ŞEHİR’ UYARISI

Bilgi notunun diğer bir maddesinde şunlar ifade edildi: “İstanbul, İzmir, Antalya gibi marka şehirlerimize yönelik yapılan saldırılar ile havaalanları, limanlar gibi kritik alt yapı tesislerine yönelik gerçekleştirilen saldırılara ilişkin olarak terör örgütlerinin amaçlarına hizmet edebilecek yayınlar yayın yasağı kapsamında değerlendirilecektir”.

İddiaya göre, bilgi notu RTÜK’ün haber müdürlerine yaptıkları toplantıda yaptığı uyarıların sadece küçük bir kısmını oluşturuyor.

ta

Etiketler RTÜK yasak son dakika