İş başvurusunu reddeden hastaneye ceza

Mahkeme Genel Sağlık İş'in Cerrahpaşa Hastanesi’ne yaptığı iş başvurusu reddedilen üyesi adına açtığı davayı karara bağladı: "İdarenin takdir yetkisi sınırsız değil."

Google Haberlere Abone ol

Nurettin Öztatar

DUVAR - İstanbul’da bir hastanede ilana çıkan kadro için yapılan başvuruya “uygun görülmedi” diyerek yanıt verilmesi üzerine açılan davada karar çıktı. İstanbul Üniversitesi Rektörlüğü'nün işlemine karşı açılan davada, mahkeme Genel Sağlık-İş’i haklı buldu. Mahkeme kararında, “idarenin takdir yetkisinin sınırsız olmadığı” vurgulandı.

Başhemşire ataması için ilana çıkan İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa tıp Fakültesi Hastanesi’nin bu kadrosuna, Genel Sağlık-İş üyesi ve doktora mezunu olan hemşire başvuruda bulundu.

Genel Sağlık-İş üyesinin başvurusu "Uygun görülmedi" denilerek reddedildi. Genel Sağlık-İş kararı 'keyfi ve hukuk tanımaz' diyerek mahkemeye taşıdı. Sendika başvuru dilekçesinde "İdarenin idari işlemlerde takdir hakkı olmakla birlikte bu hak sınırsız, kontrolsüz ve denetimsiz olamaz. Hizmetin yürütülmesinde idareye yakınlık değil, eğitim ve liyakat gözetilmelidir. Kamu yararı ve hizmetin gereklerine göre bu kadroya Dr. ünvanına sahip üyemiz atanmalıdır" diyerek işlemin iptalini istedi.

MAHKEME SENDİKAYI HAKLI BULDU

Davaya bakan İstanbul 13'üncü İdare Mahkemesi, Genel Sağlık-İş’i haklı buldu. Mahkeme kararında şöyle dedi: "Davalı idarece ilan edilen başhemşire kadrosuna doktora öğrenimini bitiren ve mezuniyet durumu ve görev yaptığı mevcut kadro itibariyle de mevzuatta aranan diğer şartlara haiz olan davacının anılan kadroya sınavsız olarak atanması hususunda idareye takdir hakkı tanınmakla birlikte, tanınan takdir yetkisinin sınırsız olmadığı gibi kamu yararı ve hizmet gereklerine uygun olarak işlem tesis etmek zorunda olduğu tartışmasızdır."

Kararı değerlendiren Genel Sağlık-İş Genel Başkanı Zekiye Bacaksız, “Keyfi, hukuk tanımaz kişi ve kurumlara karşı hukukun üstünlüğünü savunmaya devam edeceğiz” dedi.