Meclis'ten HDP'li Baluken'e tutuklama yanıtı

Meclis, 11 üyesinin tutuklanmasıyla ilgili, "Yargı kararıdır, kuvvetler ayrılığı ve hukukun üstünlüğü karşısında, Başkanlığımız yargının bu yetkisini kullanmasına karşı tasarrufta bulunamaz” yanıtı verdi.

Google Haberlere Abone ol

ANKARA - 3 aylık tutukluluğun ardından tahliye edilen HDP Grup Başkanvekili İdris Baluken'in Meclis Başkanı İsmail Kahraman'a yönelttiği sorulara yanıt geldi. Yanıtta tutuklama kararının yargıya ait olduğu, Meclis'in bir tasarrufta bulunamayacağı ifade edildi.

HDP'li Baluken'in cezaevinden 20 Aralık 2016 tarihinde el yazısıyla gönderdiği önergesinde, “Meclis Başkanı olarak, Meclisin, milletvekillerinin ve siyaset kurumunun itibarını korumayla ilgili tanımlanmış görevinizden haberdar mısınız? HDP milletvekillerinin Meclis'te olmasını sağlamanız gerekirken arkadaşlarımızın Meclis sıralarına koyduğu fotoğraflarımızdan hangi had ve hakla rahatsızlık duymaktasınız? O fotoğrafların Meclis sıralarında olması ile ilgili kendi sorumluluğunuzun ve ayıbınızın her gün görülmesinden mi rahatsızsınız? Asli göreviniz Meclisin, milletvekillerinin ve siyaset kurumunun itibarını koruyamayan birisi olarak istifa etmeyi düşünüyor musunuz?” yönünde sorular yer almıştı.

MECLİS, ADALETİN YANINDADIR

Baluken'in toplam 11 sorudan oluşan önergesine yanıt tam bir ay sonra Meclis Başkanvekili Ahmet Aydın'dan geldi. Aydın, 20 Mayıs 2016 tarihinde hakkında fezleke bulunan milletvekillerinin dokunulmazlığını kaldıran Anayasa değişikliğini hatırlattı, bundan sonra yaşanan sürecin yargının konusu olduğunu belirterek şunları ifade etti:

“Milletvekillerinin geçici 20'inci madde kapsamındaki dosyalardan açılmış ceza davalarında tutuklu yargılanması yargı erkine ait bir yetkidir. TBMM Başkanlığı olarak beyanlarımızda; hukuk devletinin, adaletin, demokrasinin yanında olduğumuzu dile getiriyoruz. Anayasadaki kuvvetler ayrılığı ve hukukun üstünlüğü prensipleri karşısında, Başkanlığımızın yargının bu yetkisini kullanmasına karşı bir tasarrufta bulunamayacağı malumunuzdur.”

SORULARA YANIT İÇTÜZÜK ENGELİNE TAKILDI!

Meclis Başkanı İsmail Kahraman'ın tutuklamalarla ilgili eleştirilen açıklamalarının bu hususları Meclis Genel Kurulu'nda dile getirmekten ibaret olduğunu belirten Ahmet Aydın diğer sorulara ise, hem devam eden yargı sürecini hem de Meclis içtüzüğünde yer alan “soru önergeleri kısa, gerekçesiz, ve kişisel görüş ileri sürülmeksizin; kişilik ve özel yaşama ilişkin konuları içermeyen konularda bilgi edinmekten ibarettir” hükümlerini hatırlatarak yanıt verilemeyeceğini söyledi.

Aydın, ayrıca “Bununla birlikte TBMM Başkanlığı olarak, soru önergenizde belirttiğiniz hususlarda, yasaların verdiği yetki ve imkanlar dahilinde elimizden gelen gayreti ve hassasiyeti göstermekte olduğumuzu ve göstereceğimizi tekrar belirtiriz” dedi.

Etiketler HDP TBMM Baluken