Topbaş'dan '15 Temmuz'da niye ABD'deydin' sorusuna yanıt

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, darbe sürecinde BM toplantısı nedeniyle yurt dışında olduğunu açıkladı. Topbaş'ın verdiği bilgiye göre darbe girişimi sonrası belediyeden 461 personel ihraç edildi.

Google Haberlere Abone ol

ANKARA - Meclis 15 Temmuz Darbe Girişimini Araştırma Komisyonu'nun AK Partili İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş'a gönderdiği sorulara yanıtlar geldi.

Topbaş, 4 sayfalık yanıt metninde ilk olarak darbe girişimi sürecinde neden yurtdışında olduğu yönündeki soruları yanıtladı. Türkiye Belediyeler Birliği Başkanı olması nedeniyle uluslararası toplantılara katıldığını belirten Topbaş, 13 Temmuz'da da ECOSOC Başkanlığı ve BM Ekonomik Sosyal İşler Dairesi UNDESA adına BM Genel Merkezi'ndeki toplantılarda konuşmacı olduğu için yurtdışında bulunduğunu söyledi.

'İSTANBUL VALİLİĞİ'NE DE BİLDİRDİM'

Topbaş bu toplantılar ve sonrasındaki ikili görüşmeler nedeniyle 12 Temmuz-20 Temmuz arasında görevli olarak yurtdışında bulunduğunu, programını resmi yazıyla İstanbul Valiliği'ne de bildirdiğini belirtti. Yerine vekaleten bakan isimleri de tek tek yazan Topbaş, “Belgelere bakıldığında dönüş tarihim 20 Temmuz 2016 olarak Valilik makamına 11 Temmuz 2016'da bildirilmiştir. Dönüş tarihimin 15 Temmuz 2016 gününden önce olduğu iddiaları gerçeği yansıtmamaktadır” dedi.

SAYIŞTAY RAPORLARINI DELİL GÖSTERDİ

Topbaş, FETÖ'ye haksız gelir sağlayacak şekilde iş ve imkan sağladığı iddialarıyla ilgili sorulara da yanıt verdi. Başkanlığı süresince dini, mezhebi, cemaati, siyasi görüşü sebebiyle hiçbir gruba ayrıcalık sağlanmasına izin vermediğini ifade eden Topbaş, buna Sayıştay denetimlerini ve İçişleri Bakanlığı incelemeleri ile yürütülen adli soruşturmalarda Bir şey çıkmamasını delil olarak gösterdi.

'BEN DE FETÖ'NÜN HEDEFİ OLDUM'

"FETÖ/PDY'nin gerçek yüzünü, devlet, hükümet ve milletle birlikte 17-25 Aralık darbe girişimi ile gördüm" diyen Topbaş, kendisi ve ekibinin de bu örgütün hedefi haline geldiğini ileri sürdü. Etiler Polis Okulu Arazisi Soruşturması başta olmak üzere hakkında ortaya atılan iddialarla yerel seçim sürecinin etkilenmeye çalışıldığını savunan Topbaş, suçlamaları yapan bazı savcı ve emniyet müdürlerinin 17-25 Aralık'tan sonra örgüt bağlantısı ile tutuklandığına dikkat çekti.

'ABD'DEN TALİMAT VERDİM'

15 Temmuz darbe girişimi gecesi ABD'de olmasına karşın verdiği talimatlarla tüm belediye birimlerini darbeye karşı harekete geçirdiğini anlatan Topbaş, darbe girişimi sonrası belediyedeki soruşturmalarla ilgili de bilgi verdi.

İSTANBUL BELEDİYESİ'NDEN 461 İHRAÇ

Topbaş'ın verdiği bilgiye göre darbe girirşimi sonrası, İSKİ, İETT ve iştiraklerinde 1108 personel hakkında işlem yapıldı. Bu personelin 461'i ihraç edildi, 234'ü göreve iade edildi. Diğerleri hakkında işlemler ise sürüyor.

İşadamı damadı Ömer Faruk Kavurmacı, FETÖ bağlantılı olduğu gerekçesiyle tutuklanan Kadir Topbaş, bu konuyla ilgili sorulara, “Yargı süreci devam ediyor. Bağımsız yargıya saygı göstermek gerek” diyerek yanıt vermemişti.

Topbaş'ın darbe girişimi sırasında öldürülen darbecilerin gömüldüğü yere Hainler Mezarlığı tabelası asması da Diyanet İşleri Başkanlığının uyarısıyla kaldırılmıştı.