Gazetecilerin ifadeleri 19 gündür alınmadı

19 gündür gözaltında olan gazetecilerin ifadelerini alacak savcı, çıktığı izinden döndü, fakat gazetecilerin ifadeleri hâlâ alınmadı. Avrupa Gazeteciler Federasyonu devreye girdi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR- 19 gündür gözaltında tutulan 6 gazetecinin dosyasına hala ifadeleri alınmadı. Avrupa Gazeteciler Federasyonu (EFJ) devreye girerek 6 gazeteci ile ilgili Avrupa Konseyi’ne başvurdu.

ETHA Sorumlu Müdürü Derya Okatan, eski Diken editörü Tunca Öğreten, Yolculuk gazetesi imtiyaz sahibi Eray Sargın, DİHA Haber Müdürü Ömer Çelik, muhabiri Metin Yoksu ve BirGün muhasebe çalışanı Mahir Kanaat bugün gözaltındaki 19. gününe girildi. Cumhuriyet'ten Canan Coşkun'un haberine göre, operasyon sonrası izne çıkan savcı bu hafta başı izinden döndü ancak ne Emniyet’te ne de savcılıkta ifade alma işlemi için adım atıldı. Gazeteciler Okatan, Öğreten, Sargın, Çelik, Yoksu ve Kanaat, 25 Aralık’ta gözaltına alınmış, ardından gözaltı kararı 30 güne çıkarılmıştı. AK Parti'ye yakın Sabah gazetesi ise suçlamaların RedHack ile ilgili olduğunu öne sürülmüştü.

GAZETECİ OKUTAN ENFEKSİYON GEÇİRİYOR

Gözaltına alındığı günden beri açlık grevinde olan Derya Okatan, enfeksiyon geçiriyor. Okatan’ın avukatı Özlem Gümüştaş, Okatan’ın kaldığı koğuşta 3 tane yatak olduğunu belirterek, "Yatak bile denemez. Bir somya üzerinde ince bir minder ve battaniye var. Koğuşta 5 kişi oldukları için 2 kişi yerde yatıyor. Koğuş çok pis ve havasız. Şiddetli bel ağrısı çekiyor, açlık grevinde olduğu için ilaç kullanmıyor. Günlük doktor kontrolünden geçiyor, düzenli olarak şeker ve tuz kullanıyor." dedi. Çelik ve Yoksu’nun avukatı Özcan Kılıç ise müvekkillerinin gazete okuyup, televizyon izleme gibi olanakları bulunmadığına dikkat çekerek, “Dışarıda olup bitenleri bizden öğreniyorlar. Haklarında delil adına somut bir şey de yok. Delil bulmak için tutuyorlar” dedi. Eray Sargın’ın avukatı Erman Öztürk de gazetecilerin banyo ihtiyaçlarını gideremediğini aktararak, bu durumu “doğal bir işkence süreci” olarak nitelendirdi.

BOZDAĞ'A GAZETECİLERİ SORDULAR

Uluslararası ve Avrupa Gazeteciler Federasyonu’ndan yapılan açıklamada, Adalet Bakanı Bekir Bozdağ’dan, gözaltındaki gazetecilere hükümete yakın medya kuruluşlarından yöneltilen suçlamalara yanıt vermesi istendi. Açıklamada, bu ihlallerin Avrupa Konseyi Gazetecileri Koruma Platformu ve Medya Özgürlüğü Haritalandırması projesine bildirileceği aktarıldı. (HABER MERKEZİ)