Başbakan başkanlığı yanlış hesapla savundu

Başbakan Binali Yıldırım'ın, anayasa teklifini savunurken 2 hesap hatası yaptı. Başbakan'ın hatalarını milletvekilleri düzeltti.

Google Haberlere Abone ol

ANKARA - Anayasa teklifinin geneli üzerindeki görüşmelerde gözler, Başbakan Binali Yıldırım'ın konuşmasındaydı. “Ben denizciyim, iki kaptan gemiyi batırır. Kaptanın tek olması lazım” sözleriyle Başkanlık sistemini savunan Yıldırım daha sonra teklifin içeriğiyle ilgili bilgilendirme yaptı.

Başbakan'ın “Milletvekili sayısı 550'den 600'e çıkıyor” sözlerine CHP Milletvekili Mahmut Tanal, “Mecliste oturacak yer yok Başbakanım” diye yanıt verdi.

HESAPLAR KARIŞTI

Mevcut anayasaya göre, Cumhurbaşkanı için TBMM üye sayısının dörtte üçünün vereceği kararla Yüce Divan yolu açılıyor. Teklif ise TBMM üye tam sayısının üçte ikisinin oyuyla Yüce Divan'ı öngörüyor.

Başbakan, teklifin bu maddesini “Mevcut Anayasa'da, beşte 3 çoğunluk gerekiyor. Bu düzenlemede üçte 2 çoğunluk gerekiyor” sözleriyle anlattı.

Başbakanın sözlerini AK Parti Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş, “Mevcut Anayasa'da dörtte 3” diye düzeltti. Başbakan bu uyarı üzerine, “Evet, dörtte 3 çoğunluğu gerekiyor” sözleriyle devam etti. CHP Grup Başkanvekili Levent Gök, “Yanlış oldu. Sayın Başkan, hesap karıştı” diye tepki gösterirken Ak Parti Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş, “Millet çok iyi anlıyor sayın Başbakan, onlar anlamazlar” dedi.

BAŞBAKANA İKİNCİ DÜZELTME

Başbakan Binali Yıldırım, Cumhurbaşkanı ve yardımcılarının görevlerini düzenleyen 106. maddedeki değişikliği anlatırken de “Anayasamıza yeni giren bir madde başbakanı, bakanları sistemden çıkarıyor, başbakan yardımcılarını getiriyor” dedi. Başbakan'ın bu sözlerini de Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş, “Cumhurbaşkanı” diye düzeltince, Başbakan da, “Cumhurbaşkanı yardımcılarını getiriyor” diyerek sözlerine devam etti.

BAŞBAKAN YOK

CHP'li İsmail Ok da, Başbakan Binali Yıldırım'a seslenerek, “Sayın Başbakan, başbakan yardımcısı yok artık” dedi. Bunun üzerine Yıldırım'ın yaptığı konuşma tutunaklara şöyle yansıdı:

“Başbakan yok. [CHP sıralarından alkışlar] Evet, yok. Ya biz makam, mevki delisi değiliz. (AK PARTİ sıralarından "Bravo" sesleri, alkışlar) Memleketin geleceği için bir Ali değil bin Ali feda olsun. (AK PARTİ ve Bakanlar Kurulu sıralarından ayakta alkışlar, Komisyon sıralarından alkışlar) Eğer ülkem, milletim kazanacaksa biz kaybedelim. Biz şan şöhret peşinde değiliz. (AK PARTİ sıralarından "Bravo" sesleri, alkışlar; Bakanlar Kurulu ve Komisyon sıralarından alkışlar)”

Kerem Altıparmak: Anayasa oylaması geçersizKerem Altıparmak: Anayasa oylaması geçersiz

Başbakan Yıldırım’dan MHP lideri Bahçeli’ye teşekkürBaşbakan Yıldırım’dan MHP lideri Bahçeli’ye teşekkür