'15 Temmuz tasfiyeleri güvenlik zafiyeti oluşturuyor'

Uzmanlar 2017’de Türkiye'deki bombalı saldırıların artacağını düşünüyor. Hükümetin Suriye politikası ve devlet kurumlarındaki tasfiyelerin güvenlik sorunu yarattığı belirtiliyor.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR- İstanbul'da Reina adlı gece kulübüne düzenlenen silahlı saldırıyı değerlendiren güvenlik uzmanları Türkiye'nin Irak ve Suriye politikalarının etkileri nedeniyle bombalı saldırıların 2017'de de gündemi belirlemeye devam edeceği görüşünü savunuyor. Uluslararası İlişkiler ve Stratejik Analizler Merkezi'den İbrahim Çevik, Rusya ile ABD arasındaki çekişmenin soğuk savaşın en yüksek seviyesine ulaştığını belirterek "Suriye'nin başıboşluğu, Suriye'de silahın, teröristin serbestliği bizim canımızı daha çok yakacak" dedi.

Deutsche Welle'den Seda Sezer Bilen'e konuşan TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü Öğretim Üyesi Nihat Ali Özcan devlet kurumlarında 15 Temmuz darbe girişimi sonrası yapılan tasfiyelerin de güvenlik sıkıntısı oluşturduğuna dikkat çekti: "Devletin bunu önlemekle yükümlü kurumlarında bazı sorunlar var. Mesela jandarmada, orduda, poliste, yargıda, cezaevi sisteminde FETÖ mevzusu ile ilgili olarak çok sayıda tutuklamalar, tayinler, atamalar, yer değiştirmeler var. Hatta bazı kurumların tamamen hafızası sıfırlanmış durumda. İstihbarat biraz fazlaca politize olmuş durumda. Bütün bunlar dikkate alındığında, bir de başkanlık tartışmaları var… Bunları yan yana koyduğunuz zaman önümüzdeki sene Türkiye'de güvenlik önemli bir sorun olarak bizi bekliyor diye düşünüyorum.

NE OLMUŞTU?

Avrupa Konseyi 15 Temmuzda yaşanan darbe girişiminden bu yana tasfiye operasyonlarında polisten yargıç ve öğretmenlere kadar 125 binden fazla kişinin görevden alındığını ya da işten atıldığını, 40 bine yakın kişinin de tutuklandığını açıklamıştı. (HABER MERKEZİ)