Anayasa yeni yılda Genel Kurul’da

AK Parti, 21 maddelik anayasa değişikliği teklifini 30 Aralık’a kadar tamamlayıp yeni yılın ilk haftasında Meclis Genel Kurulu’nda görüşmeyi planlıyor.

Google Haberlere Abone ol

ANKARA - AK Parti’nin 21 maddelik anayasa değişikliği teklifinin görüşmelerinde 6’ncı güne girildi. Geneli üzerindeki görüşmelerin 5 gün sürdüğü Komisyon’da maddelere geçildi.

CHP ve MHP’nin içtüzük haklarına dayanarak uzatmaya çalıştığı görüşmelerde, AK Parti de çoğunluğuna dayanarak “engellemeyi engelleme”ye çalışıyor. Komisyon çalışmalarında gerilimi tırmandıran bu durum seslerin yükselmesine hatta yumrukların sıkılmasına yol açtı.

HEDEF 29 ARALIK

Komisyon çalışmalarında tansiyonu tırmandıran durum AK Parti’nin süreci hızlandırmak istemesi. Komisyon üyelerinden edinilen bilgiye göre, AK Parti teklifin görüşmelerini 29 Aralık, en geç 30 Aralık tarihinde tamamlamayı planlıyor. AK Parti’nin takvimine göre teklif, Ocak ayı başında da Meclis Genel Kurulu’nda görüşülmeye başlanacak. Eğer teklif Genel Kurul’da referandum için gereken 330 oyun üzerinde kabul görürse Nisan sonu Mayıs başında sandığa gidilecek.

CHP YILBAŞINDA DA ÇALIŞMAYI ÖNERDİ

Teklifle ilgili konuşmalara sınırlama getirilmeden, geniş şekilde tartışılmasını isteyen CHP ise, bu duruma tepkili. Çalışmaya hazır olduklarını söyleyen CHP’liler yılbaşı gecesi, 31 Aralık’ta da çalışma teklifinde bulundu. CHP'nin teklifi kabul görmedi.

GRUP BAŞKANVEKİLLERİ TOPLANDI

Konuşmaların uzaması üzerine Komisyon Başkanı, 4 partinin grup başkanvekili ile bir araya gelerek uzlaşma aradı. Toplantıdan Komisyon üyesi milletvekillerinin konuşmalarına sınırlama getirilmemesi, diğer söz alan milletvekillerinin de “makul süre” yaklaşık 15 dakika konuşmasında anlaşmaya varıldı. Bu anlaşmanın Anayasa Komisyonu’ndaki çalışmaları ne kadar hızlandıracağı merak konusu.

Görüşmeler sürerken teklifte bazı değişiklikler yapılması da gündemde. AK Parti milletvekillerinde rahatsızlık yaratan, yedek milletvekilliği başta olmak üzere Cumhurbaşkanı adaylığı şartına eklenen “Doğuştan Türk vatandaşlığı” ve seçilme yaşının 18’e düşürülmesiyle ilgili maddelerde değişiklik bekleniyor.

DEĞİŞİKLİK KOMİSYON’A YETİŞECEK Mİ?

Değişiklik teklifinde yapılmak istenen revizyon Başbakan Binali Yıldırım ile MHP lideri Devlet Bahçeli arasındaki görüşmede ele alındı. Görüşme sonrası iki liderin Anayasa değişikliği teklifini ele aldığı açıklandı ama içerikle ilgili ayrıntı verilmedi. Eğer üzerinde çalışılması gereken bir revizyon sunulduysa AK Parti’den Abdülhamit Gül ile MHP’den Mehmet Parsak yeniden bir araya gelecek.

Söz konusu değişiklik tekliflerini ele alacak iki hukukçu milletvekili daha sonra yaptıkları çalışmayı liderlerine sunacak. 24 saat gibi kısa bir sürede tamamlanması beklenen bu trafiğin ardından uzlaşılan değişikliklerin, görüşmelerin Komisyon aşamasında yapılması bekleniyor. Bu mümkün olmazsa Genel Kurul’da değişiklik de mümkün. (DUVAR)