YSK 'yedek milletvekilliği'ni 2007'de reddetmiş

AK Parti içinde başkanlık teklifi konusunda en önemli kırılmanın yaşandığı 'yedek milletvekilliği' konusunda 2007 yılında yaşanan bir ölüm TBMM'de gündeme geldi. MHP'nin 2007 yılında trafik kazasında vefat eden milletvekili yerine bir sonraki adayın getirilmesi talebine YSK'nın 'ret' yanıtı verdiği hatırlatıldı. Gerekçe, 'ölüme yedek vekilin yol açmış olabileceği'ydi.

Google Haberlere Abone ol

ANKARA - AK Parti'nin Anayasa değişikliği teklifi içindeki tartışmalı maddelerden biri de yedek milletvekilliği. AK Parti milletvekilleri rahatsızlıklarını parti yöneticilerine iletince bu maddede revizyon gündeme geldi.

oz MHP'li Mehmet Cihat Özönder vekillik yapamadan hayatını kaybetmişti...

Meclis Anayasa Komisyonu'ndaki görüşmelerde de bu konu sıklıkla dile getirildi. Yedek milletvekili sisteminin, milletvekili cinayetlerine yol açabileceği bile iddia edilirken, CHP İzmir Milletvekili Tuncay Özkan, YSK’nın (Yüksek Seçim Kurulu) MHP'nin başvurusu üzerine “yedek milletvekili öldürülebilir” diye kararı bulunduğunu söyledi.

MİLLETVEKİLİ KAZADA ÖLÜNCE...

Özkan'ın dikkat çektiği karar 2007 seçimlerinde İstanbul'dan milletvekili seçilen MHP'li Mehmet Cihat Özönder'le ilgili. Özönder seçimin hemen ardından daha mazbatasını almadan geçirdiği trafik kazasında hayatını kaybetmişti. Bunun üzerine MHP, YSK'ya başvurarak Özönder’in yerine bir alt sıradaki adayın milletvekilliğine getirilmesini istedi.

SEÇİMDEN ÖNCE OLSAYDI...

Başvuruyu görüşen YSK konuyu Milletvekili Seçimi Kanunu'nun 25. maddesine göre değerlendirdi. İlgili madde, seçim günü saat 17.00'ye kadar yani seçimlerin bitmesinden önce bir adayın ölmesi halinde, ardından gelen adayın milletvekili seçilebileceğini hükme bağlıyor.

YSK da bu doğrultuda, Özönder’in oy verme günü saat 17.00’den sonra vefat etmesi nedeniyle, yerine kaydırma yapılmayacağını kaydetti. Meclis 1 eksik milletvekili ile yasama sürecine başladı.

Hukukçular, yedek milletvekilliğine ilişkin anayasa değişikliğinin kabul edilmesi durumunda Milletvekili Seçimi Kanunu'nun ilgili maddesinde de değişiklik yapılması gerektiğine işaret ediyor.