Avrasya Tüneli hizmete açıldı

Avrasya Tüneli'nin açılış töreninde konuşan Başbakan Binali Yıldırım, 3. havalimanının 26 Şubat 2018'de hizmete açılacağını söyledi. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ise elçiye suikastin, Rusya ile Suriye konusundaki işbirliğini etkilemeyeceğini ifade etti. Erdoğan, yılbaşına kadar tünelden geçiş ücretinin 15 TL olacağını söyledi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - İstanbul'un iki yakasını Boğaz'ın altından iki katlı karayoluyla birbirine bağlayan Avrasya Tüneli'nin açılışı bugün yapıldı.

Törende konuşan Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, konuşmasına, "Sayın Başbakan, değerli kardeşim Sayın Gül ve bugüne kadar ülkemize hizmette kusur etmeyen bakanlarımızıen kalbi duygularla selamlıyorum" sözleriyle başladı. Rusya Büyükelçisi Karlov suikastini lanetlediğini söyleyen Erdoğan, Rusya ve Karlov'un ailesine başsağlığı dileklerini iletti. Suikasti provokasyon olarak nitelendiren Erdoğan, ortak soruşturma komisyonu kurularak çalışmalara başlandığını söyledi.

Otomobiller için 4 dolar artı KDV, minibüsler içinse 6 dolar artı KDV olan tünelden geçiş ücretinin yılbaşına kadar 15 TL olacağını belirten Erdoğan, "Yılbaşına kadar olan gelir, şehit ailelerine verilecek" dedi.

Erdoğan konuşmasında özetle şunları söyledi:

SURİYE İŞBİRLİĞİNİ ETKİLEMEZ: Suriye başta olmak üzere Rusya işbirliği alanlarımızın etkilenmeyeceği konusunda eminiz. Rusya ile ilişkilerimizin bozulmasına izin vermeyeceğiz. Topraklarımızın içinde böyle bir hadisenin meydana gelmiş olması, bizi üzmüştür.

KANALİSTANBUL'UN TEMELİ 18 MART'TA ATILACAK: 1,2 milyar dolar, TL olarak 4,5 trilyon TL'ye ulaştı. Günde 100 bin araç burayı kullanacaktır. Artık fırtına çıktı, sis çöktü, köprüde trafik durdu haberlerini geride bırakıyoruz. Bir taraftan Marmaray, bir taraftan Avrasya Tüneli. Dışardaki iklim şartlarından etkilenmeden yolculuk yapılır hale geldi. Devletin kasasından tek kuruş çıkmadı. Tünelin inşa ve işletmesini üstlenen firmalar özkaynak ve kredi olarak finansmanını kendileri sağlamıştır. Yaklaşık 25 yıl boyunca Hazine'ye yılda 180 milyar lira kaynak getirecek. İlk etapta yıl sonuna kadar pardon oıcak sonuna kadar sabah 7 ile akşam 9 arasında hizmet verecek olan tünel, operasyon sonrası 30 Ocak itibariyle 7 gün 24 saat işletmeye geçecek. Marmaray, Yavuz Sultan Selim ve Osman Gazi Köprüsü gibi bir yeni proje ekledik. İnşallah Karadeniz'i de Kanal İstanbul'la Marmara'ya bağlayacağız. Türkiye, Türk insanı buna layık. Ayrıca Çanakkale Köprüsü. Evet 18 Mart'ta temelini atıyoruz.  Önümüzdeki yıl Kanal İstanbul'da temel atılacak. Yeni havalimanını da 2018 Şubat'ın da açacağız.

FAİL FETÖ: Dün akşamki alçak gibi alçaklar tanklarla toplarla masum insanlara saldırdı. O namussuzlar da ellerindeki silahlarla vurmaya kalktılar. Dün akşamki kalleş de bir yerde bize emanet olan insanı sırtından vurdu. Sırtından vurmak kalleşlerin adetidir.

SUİKASTÇİ BEDELİNİ ANINDA ÖDEDİ: Alçakların adetidir, işte bunu yaptılar. Dün akşamki bedelini anında ödedi. Bunların hepsi ayrı ayrı araştırılıyor. Zaten bağlantılar ortaya çıkmaya başladı. Hedefleri bizi 2023'den uzaklaştırmak. erör örgütleri üzerinden bizim ayağımıza pranga vurmaya çalışanlara sesleniyorum. Cevap verecek güçteyiz. Eskiden dağdaki teröristler şehre indi. İstanbul ve Kayseri'deki saldırılarda sivil vatandaşlarımız da zarar gördü. Kayseri'de yaralanan 60 kişiden 22'si sivildi. İstanbul'da 5 sivil şehit oldu. Her bir asker ve polis evine dönüyorsa, çarşıya çıkıyorsa sivildir.

YILDIRIM: DOSTLUĞUMUZU BOZAMAZLAR

14,6 kilometrelik bir güzergâhı kapsayan Avrasya Tüneli'nin açılış töreninde konuşan Başbakan Binali Yıldırım, ilk olarak, Rusya Büyükelçisi Karlov'a düzenlenen suikasti kınadı. Suikast için "Bu olay şüphesiz Türkiye Rusya arasında ilişkileri bozmaya yönelik alçak bir provokasyondur. Kim ne yapmaya çalışırsa çalışsın Türkiye Rusya ilişkileri gelişmeye devam edecek. Bozmaya güçleri yetmeyecek" diyen Yıldırım, "Türkiye dostlukları artırmaya çalışmaya devam edecek. Suriye-Rusya'da bölgedeki istikrarsızlıkların giderilmesi için kararlıyız, emin adımlarla ilerliyoruz. Her şey insanımızın hayatını kolaylaştırmak için dedik yola çıktık. Avrasya Tüneli de en büyük hayallerimizden biriydi. Marmaray gibi, Yavuz Sultan Selim Osman Gazi gibi hayalleri gerçeğe dönüştürerek bir araya geldik" dedi.

Avrasya Tüneli'nden kaç dolara geçilecek?Avrasya Tüneli'nden kaç dolara geçilecek?

Türkiye'nin adalet çizgisinden sapmayacağını söyleyen Yıldırım konuşmasında şunları söyledi:

KARDEŞÇE YAŞAYACAĞIZ: Anadolu topraklarında bin yıllık kardeşliğimize zarar veremeyecekler. Kardeşçe yaşayacağız. Sonuna kadar mücadele edeceğiz. Dünkü olayı lanetle kınıyoruz. Bu olayı yapanlar bu çarpık zihniyetli sapkınlar amaçlarına erişemeyecekler.

3. HAVALİMANI ERDOĞAN'IN DOĞUM GÜNÜNDE AÇILACAK: Değerli konuklar yol medeniyet dedik. 14 yılda 6 bin kilometrenin üzerine 19 bin bölünmüş yol inşa ettik. 76 ilimiz birbirine bağlandı. 156 yıllık demiryolu ağlarımızı yeniledik. Kara trenden hızlı trene geçtik. Havaalanları sayımızı 2'ye katladık. Bugün dünyanın en büyük havalimanını yapan ülkenin adı Türkiye'dir. İnşallah 26 Şubat 2018'de açacağız. (Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın doğum tarihi de 26 Şubat)

FATİH KARADAN, ERDOĞAN DENİZİN ALTINDAN GEÇİRDİ: Fatih gemileri karadan yürüttü. Recep Tayyip Erdoğan da arabaları denizin altından geçirdi. Denizin altından 106,5 metre dile kolay. Sarayburnu'ndan Haydarpaşa'ya sadece 4 dakikada geçeceğiz. 2 katlı, 4,5 milyar liralık proje. Unkapanı, Galata köprülerinin trafik derdi azalacak. Trafik çok daha hızlanacak.

YAKIT TASARRUFU: Hizmete başlamasıyla 1 yılda sadece yakıt tasarrufu 160 milyon, zaman tasarrufu 52 milyon saat. Tünel 24 saat hizmet verecek. Asrın projesi Marmaray'ı hizmete almıştık. 160 milyondan fazla İstanbullu Marmaray'la geçiyor. Şimdi Avrasya Tüneli... Önce İstanbul'un Türkiye'nin eseri olduğu kadar insanlığın da eseridir.

avrasya3

DİZ ÇÖKMEYECEĞİZ: Hiçbir şer odağı Türkiye'yi dize getirmeyecek. 15 Temmuz'da İstiklal ruhu ile darbecilere darbe indirdiysek, yine gereğini yapacağız tüm terör örgütleri için. Vatandaşlarımızla kucaklaşacağız. Hepimiz Yaradanın kuluyuz. Ne Kürdü, ne Türkü, ne Alevisi, ne Sunnisi... Bizim en büyük gücümüz birliğimiz beraberliğimizdir. En büyük güvencemiz Ay-Yıldızlı bayrağımızdır.

(HABER MERKEZİ)